Família de paraules

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La família de paraules, també nomenada família lèxica, és un conjunt de paraules que comparteixen la mateixa arrel, com per exemple clar, claredat, clarament, aclarir, aclariment i aclarir, que constitueixen una família de paraules per presentar la mateixa arrel, -clar-, i a causa d'això s'explica els trets comuns en el seu significat.[1][2] En altres paraules, una família lèxica està formada per aquelles paraule, que deriven d'una altra a la qual se li afegeixen morfemes derivatius, és a dir, prefixos, sufixos i interfixos.[3]

La família de paraules es diferencia en paraules primitives i paraules derivades.[1] La paraula primitiva és la paraula que dona origen a noves paraules, i es forma així la família de paraules amb trets comuns en el seu significat. La paraula primitiva implica amb la major informació semàntica. La paraula derivada és una paraula formada a partir d'una paraula primitiva, per tant estan estretament relacionades. La paraula derivada aporta matisos de significat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Las Familias de Palabras» (en español). http://www.spanish.cl/, 16-11-2016. [Consulta: 17 desembre 2016].
  2. Martínez Jiménez, José Antonio; Muñoz Marquina; Sarrión Mora. «Análisis morfológico. La formación de palabras: Derivación y composición». A: Lengua Castellana y Literatura (en español). Akal. Madrid: Akal Sociedad Anónima, 2011, p. 11. ISBN 9788446033677. 
  3. «Ejemplos de Familia Léxica» (en español). http://www.gramaticas.net/, 17-06-2016. [Consulta: 26 gener 2017].