Federació de Municipis de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFederació de Municipis de Catalunya
Dades
Tipusorganització modifica
Altres

Twitter: FMCmunicipis Modifica els identificadors a Wikidata

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) va ser fundada l'any 1981 per 177 ajuntaments. És una associació plural formada per municipis i altres ens locals de Catalunya, constituïda per a la defensa i la promoció de l'autonomia local.

L'actual president de l'FMC és Xavier Amor i Martín, alcalde de Pineda de Mar, elegit a l’Assemblea General de 24 de maig del 2013 celebrada a la ciutat de Barcelona, i reelegit a la darrera Assemblea General de 23 d’octubre de 2015.

L’FMC, amb l’autonomia que es deriva dels seus estatuts, està integrada en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)  i participa, en el marc de l’acció municipalista internacional, en l’organització Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) que és l’entitat municipalista de caràcter internacional més representativa. L’FMC té subscrits convenis de col·laboració amb d’altres ens, col·legis professionals i institucions de caràcter divers, com el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, el Consorci Localret o la Creu Roja, entre d’altres. L’FMC és membre del Patronat Catalunya Món.

L’FMC desplega una part important de la seva activitat en defensa del municipalisme en diferents òrgans de participació i comissions mixtes que articulen la seva relació amb el govern i l’administració de la Generalitat de Catalunya, entre les quals destaca la Comissió de Govern Local de Catalunya.

L’FMC està representada en el Consell de Governs Locals de Catalunya, creat a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya aprovat en 2006

El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Estructura[modifica]

La Federació de Municipis de Catalunya consta dels següents òrgans:

  • Assemblea General: òrgan màxim de l'FMC, en el qual hi són representats tots els seus adherits. Les funcions primordials de l'Assemblea són l'elecció del Consell Nacional, l'aprovació del programa d'activitats, l’aprovació dels comptes i el pressupost de l’entitat  i l’aprovació del Reglament de règim interior.
  • Comitè Executiu: òrgan de govern ordinari de l'entitat que decideix les seves prioritats i la seva actitud davant de les qüestions que afectin els ajuntaments. Està constituït pel president i un nombre variable (no superior a 30) de vicepresidents i vocals. Correspon al Comitè Executiu preparar els acords del Consell Nacional i de l'Assemblea, executar els seus acords i administrar el patrimoni de l'entitat, dirigir la realització d'estudis, orientar les publicacions, mantenir les relacions existents amb els poders públics i amb altres administracions, dirigir els serveis i la gestió pressupostària. Nomena al Secretari General.
  • Consell Nacional: òrgan de direcció de l'FMC durant l’interval de les reunions de l’Assemblea. Està constituït per una representació ponderada dels diferents tipus d'ajuntaments i d'altres ens locals membres fins a un nombre màxim de 71, i s'ha de reunir, com a mínim, cada sis mesos.
  • Presidència: òrgan de govern elegit per l’Assemblea General per a un període de 4 anys. Li correspon la representació legal de l’entitat, convocar, presidir i aixecar les sessions del Comitè Executiu i Consell Nacional. Executar els acords de l’Assemblea General, Comitè Executiu i Consell Nacional.
  • Secretaria General: òrgan directiu de l’FMC nomenat pel Comitè Executiu, li correspon assegurar els funcionament dels serveis de l’entitat amb la direcció de la seva organització.

Membres[modifica]

Actualment l'FMC té 665 entitats locals adherides: 620 ajuntaments, 35 consells comarcals, les 4 diputacions provincials, 3 mancomunitats de municipis i 3 entitats municipals descentralitzades. Tots aquests òrgans són representatius d'un 91% de la població catalana.

Enllaços externs[modifica]