Femella (eina)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Una femella o rosca

Una femella o rosca és una peça mecànica amb un orifici central que s'empra per acoblar un caragol,[1] de forma fixa o lliscant. La femella permet subjectar i fixar unions d'elements desmuntables. De vegades pot afegir-se una volandera perquè la unió tanqui millor i quedi fixa. Les femelles es fabriquen en grans produccions amb màquines i processos automatitzats.

La femella sempre ha de tenir les mateixes característiques geomètriques del caragol amb el qual s'acobla, per la qual cosa està normalitzada segons els sistemes generals de femelles. Hi ha quatre característiques bàsiques per identificar una femella:

  • El nombre de cares. En la majoria de les femelles n'hi solen haver sis (femella hexagonal) o quatre (femella quadrada). Sobre aquests models bàsics es poden introduir diverses variacions. Un model de femella molt emprat és el permòdol (roda de les bicicletes, estenedors de roba, etc.) que conté dos plànols sortints per facilitar-ne el gir de la femella emprant només els dits.
  • La grossor de la femella.
  • El diàmetre del caragol que hi encaixa, que no és el del forat sinó el que apareix entre els fons de la femella.
  • El tipus de rosca que ha de coincidir amb el del caragol al qual s'acobla.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «femella». enciclopèdia.cat. [Consulta: 4 octubre 2019].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Femella
  • Millán Gómez, Simón. Procedimientos de Mecanizado. Madrid: Editorial Paraninfo, 2012. ISBN 84-9732-428-5. 
  • Larburu Arrizabalaga, Nicolás. Máquinas. Prontuario. Técnicas máquinas herramientas.. Madrid: Thomson Editores, 2004. ISBN 84-283-1968-5.