Feminazi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Grup de nacionalistes poloneses durant una protesta a Varsòvia, amb el símbol de venus dins d'una bandera nazi

Feminazisme o feminazi són termes despectius de misàndria[1] o femellisme.

La paraula és un mot creuat entre «feminista» i «nazi», com a analogia de la violència[2][3][4]i foment de l'odi[5][6] per part del femellisme en contra d'un grup (en aquest cas els homes heterosexuals), tal com promovia el nazisme durant la Segona Guerra Mundial contra els jueus i altres ètnies.

El mot es forma a partir de feminista en lloc de femellista perquè el moviment femellista no es declara com a tal, sinó com a feminista, si bé remarcar que els valors d'un i altre moviment son clarament diferents.[7][8]

Els mots foren popularitzats pel locutor de ràdio conservador Rush Limbaugh, als Estats Units i el Canadà. Limbaugh atribueix la invenció del mot al seu amic Tom Hazlett, professor d'economia a la Universitat de Califòrnia.[9]

Història[modifica]

Rush Limbaugh

El terme feminazi té el seu origen a la dècada dels anys noranta, moment en què va ser popularitzat per Rush Limbaugh, un periodista nord-americà, que el va utilitzar per desprestigiar les dones que defensaven l'avortament en aquells moments.

Per popularitzar-lo va utilitzar un dels seus llibres, "The way things ought to be" (publicat l'any 1992) que va tenir molt èxit. En aquest llibre Limbaugh va comparar l'avortament amb l'''holocaust modern'' i també va afirmar que les "feminazis són dones que el que consideren més important en les seves vides és aconseguir que es practiquin tants avortaments com sigui possible".

Però tot i que va ser Limbaugh qui va popularitzar el terme, no en va ser ell el creador. Com ell mateix diu i com també va explicar al llibre, el creador va ser Tom Hazlett, un amic seu professor d'economia a la Universitat de Califòrnia, que el va utilitzar en un assaig que havia publicat cinc anys abans. A partir d'aquest moment es va iniciar una campanya de desprestigi contra les dones que demanaven l'avortament, un dret per millorar les seves vides.

En aquesta època el terme feminazisme s'utilitza fonamentalment per a ridiculitzar els moviments feministes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Puebla, Pe. «¿Feminismo o misandría?» (en castellà). Medium, 02-10-2014. [Consulta: 30 agost 2017].
  2. elentir «Feministas radicales con antorchas insultan, acosan y agreden a un profesor en Valladolid» (en es-es). Actuall.
  3. «Feministas radicales agreden a un joven con una bandera del Vaticano | InfoVaticana» (en es-es). InfoVaticana, 10-03-2017.
  4. «"Feministas" golpean a reporteros hombres en marcha contra feminicidios - TKM México» (en es-la). TKM México, 18-09-2017.
  5. «Feminismo: Una ideología de odio – Rambla Libre» (en castellà). [Consulta: 21 gener 2018].
  6. «Misandria: mujeres que odian a los hombres» (en es-la). [Consulta: 21 gener 2018].
  7. «¿Qué es el hembrismo y en qué se diferencia del feminismo?» (en es-es). Falta indicar la publicació, 04-01-2017.
  8. «Hembrismo y feminismo, dos realidades diferentes» (en es-es). O RASTRO QUE DEIXAMOS, 23-04-2015.
  9. The Way Things Ought To Be, Rush Limbaugh, pàg. 192-93, 2 de juliol de 1992

Enllaços externs[modifica]