Feminazi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Grup de nacionalistes poloneses durant una protesta a Varsòvia, amb el símbol de venus dins d'una bandera nazi

Feminazisme o feminazi són termes pejoratius popularitzats pel locutor de ràdio conservador Rush Limbaugh, als Estats Units i el Canadà, per anomenar «una dona que creu que el més important en la vida és assegurar-se que es practiquin tants avortaments com sigui possible». La paraula és un mot creuat entre «feminista» i «nazi», per tant la intenció d’aquests termes és relacionar la igualtat entre sexes amb l'Holocaust que van fer els nazis durant la Segona Guerra Mundial.  Limbaugh atribueix la invenció del mot al seu amic Tom Hazlett, professor d'economia a la Universitat de Califòrnia.[1]

Des de la seva aparició s'han utilitzat per insultar i desprestigiar aquelles persones que formen part de moviments feministes, que inclouen tant les persones que lluiten per aconseguir el dret a avortar, com les que busquen la igualtat entre gèneres.

Els seus significats han anat variant segons els drets que demanaven els feministes; és a dir que quan volien aconseguir el dret a avortar es van utilitzar per dir que volien fer amb els bebès el mateix que van fer els nazis amb els jueus. En canvi quan demanaven la igualtat entre gèneres, s'utilitzen per desprestigiar aquest moviment i diuen que en realitat el que busquen és que les dones siguin superiors als homes.

Actualment el seu ús ha canviat, ja que ara ve a significar "Sexista a favor de la superioritat de la dona respecte a l'home". Està molt relacionat amb la misàndria.[2] També s'utilitza erròniament per generalitzar pejorativament al col·lectiu de feministes.

Història[modifica]

Introducció[modifica]

Al llarg de la història sempre han existit campanyes que tenien com a objectiu desprestigiar els moviments feministes que lluitaven per aconseguir més drets com ara el dret a votar, el dret a avortar... És a finals del segle XIX, quan els moviments sufragistes comencen a aparèixer, quan es fa una gran campanya de desprestigi, originada pels polítics de l'època, amb la qual volen fer creure que les dones volen votar per ser superiors als homes. A partir d'aquest moment les campanyes contra els moviments feministes es comencen a expandir i així és com a finals del s. XX apareix el terme feminazisme.

Rush Limbaugh

Orígens[modifica]

El terme feminazi té el seu origen a la dècada dels anys noranta, moment en què va ser popularitzat. L'encarregat d'això va ser Rush Limbaugh, un periodista nord-americà, que el va utilitzar per desprestigiar les dones que defensaven l'avortament en aquells moments. Per popularitzar-lo va utilitzar un dels seus llibres, "The way things ought to be" (publicat l'any 1992) que va tenir molt èxit. En aquest llibre Limbaugh va comparar l'avortament amb l'''holocaust modern'' i també va afirmar que les "feminazis són dones que el que consideren més important en les seves vides és aconseguir que es practiquin tants avortaments com sigui possible". Però tot i que va ser Limbaugh qui va popularitzar el terme, no en va ser ell el creador. Com ell mateix diu i com també va explicar al llibre, el creador va ser Tom Hazlett, un amic seu professor d'economia a la Universitat de Califòrnia, que el va utilitzar en un assaig que havia publicat cinc anys abans. A partir d'aquest moment es va iniciar una campanya de desprestigi contra les dones que demanaven l'avortament, un dret per millorar les seves vides.

S. XXI[modifica]

En aquesta època el terme feminazisme també s'utilitza per desprestigiar els moviments feministes que lluiten per aconseguir la igualtat de gènere, definint-los com a sexisme que busca la superioritat de la dona respecte l'home.
Són molts els casos en què grups antifeministes es manifesten en contra dels grups feministes tractant-los de feminazis i amb cartells on hi ha escrits missatges com aquest STOP FEMINAZIS.
Un exemple és el dia del judici de Juana Rivas, on es van poder veure, tant cartells de suport, com cartells que deien STOP FEMINAZIS. Aquesta dona només volia defensar els seus fills del seu ex-marit, que l'havia maltractat i ara li demanava la custòdia compartida.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. The Way Things Ought To Be, Rush Limbaugh, pàg. 192-93, 2 de juliol de 1992
  2. Puebla, Pe. «¿Feminismo o misandría?» (en castellà). Medium, 02-10-2014. [Consulta: 30 agost 2017].

Enllaços externs[modifica]