Ferdinand Hummel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFerdinand Hummel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 setembre 1855 Modifica el valor a Wikidata
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Mort24 abril 1928 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pianista, director d'orquestra Modifica el valor a Wikidata
AlumnesVirginie Morel-du Verger i Heinrich Enke (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0401830 Musicbrainz: ca3deee2-b5d9-48e4-af7e-67904d1aa6f0 Lieder.net: 8848 Discogs: 4571083 IMSLP: Category:Hummel,_Ferdinand Modifica el valor a Wikidata

Ferdinand Hummel (Berlín, 6 de setembre de 1855 - Berlín, 24 d'abril de 1928)[1] fou un intèrpret d'arpa, pianista, director d'orquestra i compositor alemany.

Hummel va començar com un nen prodigi i el seu pare, que era flautista a la "Royal Orchestra de Berlín", es va ocupar de la primera formació musical del seu fill instruint-lo tant al piano com a l'arpa des dels quatre anys (alguns diuen que set) guanyant una beca Wilhelm von Preussen Stipendium, per la qual cosa va poder estudiar amb Antonio Zamara a la "Gesellschaft der Musikfreunde" de Viena.

En els anys 1864 a 1867, el noi va fer una gira amb el seu pare a Alemanya del Sud i del Nord, Dinamarca, Suècia, Noruega i Rússia, on va ser aclamat com un gran virtuós de l'arpa.[2] Amb una beca Reial, després va estudiar a la "New Academy of Music", Berlín (institut de Theodor Kullak) del 1868 al 1875 i més tard a la "Royal High School for Music and Composition" amb Woldemar Bargiel i Friedrich Kiel com a principals professors.

Després de la seva formació, va actuar com a tocador d'arpa a l'Orquestra de B. Bilse, que després es convertiria en l'Orquestra Filharmònica de Berlín. El 1892, Hummel va ser nomenat líder de la música escènica al "Royal Theatre" de Berlín, convertint-se en director de 1897 a 1917.

Com a compositor, Hummel va ser molt productiu escrivint òperes, música de cambra, peces de piano i obres corals. Avui la seva música s'oblida majoritàriament, però les seves òperes tenen almenys cert interès ja que formen un equivalent alemany al estil Verisme italià de Puccini, Mascagni i Leoncavallo.

Una llista de les seves òperes inclou:

A més de les composicions musicals esmentades anteriorment, Hummel va compondre música per a les obres de teatre Das heilige Lachen (The Holy Laughing) i Sakuntala, totes dues el 1903. A més, va compondre una simfonia en D majors op. 105, un concert per a piano a B flat major op. 35, un quintet de piano, una sonata de violí, una sonata de trompa i altres obres menors.

No està relacionat amb Johann Nepomuk Hummel (1778-1837).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]