Ferm

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
enquitranat a França.
Una carretera en procés d'asfaltat
Autopista nord-americà de ferm de formigó. Vegeu la junta longitudinal característica al centre. Els ferms de formigó duren molt més que els ferms bituminosos, però no són gaire comuns en Europa.

El ferm, superfície de la carretera o paviment és el material superficial permanent que sosté el trànsit de vianants i vehicular d'una via o camí. En el passat es feien servir còdols i llambordes, però aquests van ser reemplaçats per asfalt i formigó, que permeten un pas més còmode i una instal·lació més econòmica, deixant les llambordes per a llocs històrics. Als ferms actuals se li exigeixen dues característiques bàsiques:[1]

 • Ser impermeables a l'aigua, per evitar que la pluja danyi la base del ferm
 • Mantenir una superfície còmoda i adequada per a la circulació. Si el ferm és relliscós pot ser perillós per a la circulació, de la mateixa manera que si està ple de sots.
 • Resistir les càrregues a les que es veu sotmès pel trànsit

Això planteja un greu problema ambiental que plantegen els ferms en les ciutats, és la seva impermeabilitat, que augmenta el perill d'inundació. Per evitar-s'han començat a desenvolupar ferms permeables amb drenatges. A més els ferms són usualment pintats amb marques horitzontals a terra per guiar el trànsit.

Asfalt[modifica | modifica el codi]

Article principal: Formigó asfàltic

Asfalt (específicament, formigó asfàltic) ha estat àmpliament usat des de la dècada del 1920-1930. La naturalesa viscosa del betum fa que es pugui realitzar un material amb una capacitat significativa de resistir la deformació plàstica, tot i que la fatiga deguda a la càrrega repetida del ferm és la principal causa de ruptura. La major part de les superfícies asfàltiques descansen sobre una capa de graves o d'ús[Cal aclariment]. En zones riques en argiles i llims de vegades s'acudeix a l'estabilització amb ciment portand per millorar la base. Polypropileno i polièster geosintético també s'estan utilitzant per a aquest propòsit.[2] En alguns països septentrionals es fa servir una capa de poliestirè per prevenir l'entrada del gel a la capa base.[3]

Depenent de la temperatura que se li apliqui, l'asfalt es categoritza en Barreja Asfàltica en calent, Barreja Bituminosa Temperada o Barreja Bituminosa en Fred.

 • Barreja bituminosa en calent :[4] S'aplica a temperatures entre 90 °C i 120 °C, cal gastar una elevada quantitat d'energia per a la posada (ja que hi ha escalfar) i genera una enorme pol·lució de compostos volàtils.[5]
 • Barreja bituminosa en fred : S'empra en zones rurals, allunyades de la fàbrica de mescles, i en petites reparacions.[6]

Els avantatges que suposen una via asfaltada són reducció de soroll (en comparació amb altres tipus de ferm), menor cost que altres opcions i fàcil reparació. Els desavantatges inclouen menor durabilitat que altres mètodes, menor resistència que el formigó, tendència a estovar en llocs molt càlids i una major quantitat de contaminació del sòl causa de l'ocupació d'hidrocarburs.

En la dècada de 1960 es va emprar per primera vegada l'asfalt goma que barreja l'asfalt amb encenalls procedent de pneumàtics. Aquest tipus d'asfalt té diversos avantatges: Permet donar un ús als pneumàtics (que a més són inflamables) d'abocadors, redueixen el soroll del pas de vehicles fins a 3,6 dB respecte a l'asfalt convencional[7] i a més l'asfalt goma dura més temps que el convencional. tot i això l'aplicació d'asfalt goma és més sensible a les temperatures i en alguns llocs només pot ser aplicat en moments molt determinats de l'any.

Ferms de formigó[modifica | modifica el codi]

Els ferms de formigó (específicament, formigó de ciment Portland) es creen usant una barreja de ciment Portland, grava, sorra i aigua. El material és aplicat quan és una beurada fresca, i treballat amb mitjans mecànics (vibrat) per compactar l'interior i permetre que el ciment més fi quedi a la capa superior per crear una superfície més suau i densa, lliure de la pell de cocodril (esquerdes que es produeixen per la retracció del formigó). L'aigua permet que la barreja es combini a nivell molecular en un procés anomenat hidratació.

Les superfícies de formigó poden ser dels següents tres tipus en funció del tractament de les fissures:

 • Paviments de formigó amb Junta Normal (en anglès Jointed Plain Concrete Pavements (JPCP)) es realitzen amb juntes suficients per prevenir totes les fissures naturals que es puguin produir. Les esquerdes es concentren a les juntes i no apareixen en una altra part de la llosa. Els paviments de junt pla no contenen cap reforç d'acer. No obstant això és possible que les juntes transversals quedin unides per acer sense corruga (la corruga deterioraria el formigó per fregament, de manera que es posa llisa). L'espai entre juntes transversals està entre els 15 i 10 metres per a lloses de 18 a 30 centímetres. En l'actualitat la major part de les agències estatals dels Estats Units usen aquest sistema.
 • Paviments de formigó armat amb Junta (en anglès Jointed Reinforced Concrete Pavements (JRCP) ) contenen una malla d'acer de reforç (de vegades anomenat acer distribuït). En aquests paviments les lloses són molt més grans i les juntes estan reforçades amb acer per evitar que s'esquerdin les lloses. L'espai entre juntes era de 30 metres o més. En el passat, algunes agències de carreteres nord-americans van arribar als 100 metres. Aquest mètode ha estat molt usat en l'Est dels Estats Units i en el Medi Oest. Encara que moltes agències el fan servir no és un disseny recomanable, ja que és l'opció més difícil de reparar.
 • Paviments de formigó armat Continus (en anglès Continuously Reinforced Concrete Pavements (CRPC) ) no requereixen cap junta transversal. Les fractures transversals s'esperen a la llosa, generalment a intervals d'1-1,5 metres. Els paviments CRPC estan dissenyats amb el suficient acer, 0,6-0,7% de l'àrea transversal, per mantenir les fissures juntes. Determinar un espaiament apropiat entre les fissures és una part del procés de disseny per a aquest tipus de paviment. La seva posada inicial és l'opció més cara, a causa de la major quantitat d'acer, però també són les més eficients en corredors urbans amb un trànsit molt elevat.

Un avantatge de les carreteres de formigó és que són més resistents i duren més que les d'asfalt. A més tenen un manteniment molt fàcil, perquè una vegada que es desgasten poden reparar fàcilment per tornar a recuperar la textura. Els desavantatges són tenir un elevat cost inicial, són més rudes per al conductor, la fissuració mai s'atura i són més difícils de reparar si pateixen una fractura. Els estudis recents demostren que la major part d'aquestes vies es troben danyades a causa del pes dels camions. Les reparacions solen ser cares i consumeixen molt de temps.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. CIMBRA. LAS CARRETERAS Y SUS FIRMES. CIMBRA, revista, 1996, p. 286– [Consulta: 9 març 2012]. 
 2. NUAE Geosynthetics Ltd News: Project Scout Moor Wind farm. NUAE, maig 2007. 
 3. Anon. «Highway construction/Ground insulation». Styropor: Technical information, juny 1991. [Consulta: 29 gener 2010].
 4. Plec de Prescripcions Tècniques Generals d'Espanya
 5. Warm Mix Asphalt Technologies and Research. Federal Highway Administration, 2008.10.29. 
 6. Hot, Warm, Luke Warm and Cold Mix Asphalt. Cornell Local Roads Program, juny 2009. 
 7. Wayson, Roger L. Relationship Between Pavement Surface Texture and Highway Traffic Noise (en anglès). Transportation Research Board, 1998, p.49. ISBN 0309068215. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ferm Modifica l'enllaç a Wikidata