Fermió pesat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

En física de l'estat sòlid, els fermions pesats són materials formats per un tipus específic de compostos metàl·lics que tenen una capacitat calorífica a baixa temperatura el terme lineal és fins a mil vegades més gran que el valor esperat en la teoria d'electrons lliures. El comportament de fermions pesants es va trobar en compostos metàl·lics de terres rares i actínid sa molt baixes temperatures (menor a 10 K) en una àmplia varietat d'estats incloent metàl·lic, superconductor, aïllant i estats magnètics.

Les propietats dels compostos fermiònics pesats deriven dels oribitales f parcialment plens dels ions dels elements abans esmentats, que es comporten com moments magnètics localitzats. Alguns exemples són el metall CECU 6 i els superconductors Liv 2 O 4 , UBE 13 , CEAL 3 i CECU 2 Si 2 2.

El nom fermió pesat prové del fet que la conducció d'electrons en aquests compostos metàl·lics es comporta com si els electrons (un tipus de fermió) tinguessin una massa efectiva fins a mil vegades superiors a la dels electrons lliures. Aquesta gran massa efectiva també es reflecteix en la gran contribució a la resistivitat de dispersió electró-electró a través de la relació de Kadowaki-Woods.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Kittel, Charles (1996) Introduction to Solid State Physics, 7th Ed, John Wiley and Sons, Inc
  • Marder, M.P. (2000), Condensed Matter Physics, John Wiley & Sons, New York.
  • Hewson, A.C. (1993), The Kondo Problem to Heavy Fermions, Cambridge University Press.