Fermió pesat

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

En física de l'estat sòlid, els fermions pesats són materials formats per un tipus específic de compostos metàl·lics que tenen una capacitat calorífica a baixa temperatura el terme lineal és fins a mil vegades més gran que el valor esperat en la teoria d'electrons lliures. El comportament de fermions pesants es va trobar en compostos metàl·lics de terres rares i actínid sa molt baixes temperatures (menor a 10 K) en una àmplia varietat d'estats incloent metàl·lic, superconductor, aïllant i estats magnètics.

Les propietats dels compostos fermiònics pesats deriven dels oribitales f parcialment plens dels ions dels elements abans esmentats, que es comporten com moments magnètics localitzats. Alguns exemples són el metall CECU 6 i els superconductors Liv 2 O 4 , UBE 13 , CEAL 3 i CECU 2 Si 2 2.

El nom fermió pesat prové del fet que la conducció d'electrons en aquests compostos metàl·lics es comporta com si els electrons (un tipus de fermió) tinguessin una massa efectiva fins a mil vegades superiors a la dels electrons lliures. Aquesta gran massa efectiva també es reflecteix en la gran contribució a la resistivitat de dispersió electró-electró a través de la relació de Kadowaki-Woods.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Kittel, Charles (1996) Introduction to Solid State Physics, 7th Ed, John Wiley and Sons, Inc
  • Marder, M.P. (2000), Condensed Matter Physics, John Wiley & Sons, New York.
  • Hewson, A.C. (1993), The Kondo Problem to Heavy Fermions, Cambridge University Press.