Ferriol i Ferruci de Besançon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sant Ferriol (desambiguació)».
Infotaula de personaFerriol i Ferruci

Ferriol i Ferruci, estàtues a la cripta de la basílica de Saint-Ferjeux (Besançon)
Biografia
Grupduet de germans Modifica el valor a Wikidata
Ferriol de Besançon (Esmirna, segle II - Besançon, 10 juny 212). Sant (16 de juny)
Ferrutio (Esmirna, segle II - Besançon, 10 juny 212 (Gregorià)). Sacerdot. Sant (16 de juny) Modifica el valor a Wikidata
NaixementFerreolus, Ferrutius
SepulturaBasilica de Saint-Ferjeux (Besançon) 
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeBesançon
Festivitat16 de juny
IconografiaEls dos junts, amb palmes de martiri i espasa
Patró deBesançon

Ferriol i Ferruci de Besançon (en francès: Ferréol i Ferjeux, del llatí ferreolus i ferrutius, derivats de "ferro") (morts el 10 de juny de 212) van ser dos germans, morts màrtirs a Besançon. Venerats com a sants, són els sants patrons de la ciutat.

Biografia[modifica]

Reliquiari de sant Ferruci, a la cripta de Saint Ferjeux de Besançon.

Cap al final del segle iv, el bisbe Ireneu de Lió envià a predicar al Franc Comtat dos germans, el prevere Ferriol i el diaca Ferruci, originaris d'Àsia Menor i que hi havien estat convertits al cristianisme per Policarp d'Esmirna[1] Van arribar a Vesontio (Besançon) i van evangelitzar la Sequania gal·loromana, actual Franc Comtat durant uns trenta anys. S'instal·laren en una cova de la zona, que donà nom al barri de Saint-Ferjeux de Besançon, i sobre la qual s'edificà una la basílica de Saint-Ferjeux, a la cripta de la qual encara es pot veure.

Els dos van ésser decapitats el 10 de juny de 212 per ordre del governador romà Claudi, que va trobar que la seva predicació podia portar problemes.

Veneració[modifica]

Basílica de Saint-Ferjeux de Besançon.

Segons la tradició local, les seves relíquies van ésser trobades en una cova propera a Besançon per un tribú militar que, en 370, hi estava caçant; el seu gos perseguia una guineu i va trobar la cova. El bisbe Anià de Besançon va portar les relíquies a la basílica al segle iv. Gregori de Tours ja parla de miracles a la tomba, i el Missale Gothicum (ca. 700) conté una missa en honor dels sants.

Notes[modifica]

  1. Ireneu també era grec, d'Esmirna).

Enllaços externs[modifica]