Festa del Roser de Vallbona d'Anoia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:23, 4 març 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

La Festa del Roser de Vallbona d'Anoia es celebra al voltant del dilluns de Pasqua Granada. La celebració comença el divendres i continua el cap de setmana amb fires i mostres d'entitats[1] fins al dilluns amb correfocs, cercaviles, ballades de sardanes, actuació dels falcons i tabalers de Vallbona, entre altres activitats. El Ball de la Garlanda té un paper especial en les festes. No es coneix l'origen de la festa, tot i que algunes fonts el relacionen amb la dedicació d'una capella, el 1580, a la Mare de Déu del Roser.[2] Aquesta festa forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Descripció

El dilluns, després de fer la cerimònia de traspàs d'administradores de les festes, es duu a terme la processó pels carrers del poble amb la imatge de la Mare De Déu del Roser que porten les Roseres. A la tarda es va una col·lecta per les cases de tot el poble. Després, vestits de gala, es dirigeixen a la Plaça de l’Església on es celebra el Ball de la Garlanda o Treure Ball,[2] que ballen quatre parelles (les dues Roseres entrants i les sortints amb els Pabordes, que són els nois joves solters escollits per les Roseres).[3] La versió del Ball, actualment en ús, és fruit de les reestructuracions fetes, tant a nivell musical com coreogràfic, als anys cinquanta pel músic Miquel Armengol i a finals del setanta per Miquel Armengol i Josep M. Castells.[4] Al vespre la festa continua amb música.[3]

Referències

  1. «Festes del Roser Vallbona d'Anoia: Fira i trobada de puntaires». Infoanoia, 21-05-2013 [Consulta: 14 juny 2014].
  2. 2,0 2,1 «Ball del Roser de Fontbona d'Anoia». Festa Catalunya, 25-05-2014 [Consulta: 14 juny 2014].
  3. 3,0 3,1 «La Festa del Roser de Vallbona, inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya». Ajuntament de Vallbona d'Anoia. [Consulta: 14 juny 2014].
  4. «Ball de la Garlanda». vallbonadanoia.cat, 2013 [Consulta: 14 juny 2014].