Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges
Vista de la seu del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya en l'edició del 2008
Localització Sitges (Garraf)
Fundació 1968
Data Principis d'octubre
Pàgina oficial

El Sitges Film Festival o Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya és un festival de cinema que se celebra cada any a Sitges, i que dóna un paper preponderant al cinema fantàstic, per bé que hi són presents obres de tots els gèneres.[1] És el festival de cinema amb més prestigi internacional i ressò mediàtic dels que es fan a Catalunya[cal citació] i un dels més importants que se celebren a l'estat espanyol. Havent-se convertit en la seu dels premis anuals de la European Fantastic Film Festivals Federation.

Va ser el primer festival del món dedicat al cinema fantàstic; va néixer l'any 1968 amb el nom de Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Sitges i des de llavors s'ha celebrat ininterrompudament cada any a principis d'octubre. El festival ha rebut constantment visites d'intèrprets, directors i productors de renom tant nacional com internacional.

Cada any hi assisteixen més de 180.000 espectadors (dades de 2014)[cal citació] els quals disfruten de les projeccions cinematogràfiques, exposicions i conferències.

Organització[modifica | modifica el codi]

L'organització del Festival correspon a la fundació privada Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya integrada per representants de l'ajuntament de Sitges, de la Generalitat de Catalunya i d'altres institucions, empreses públiques i privades.

El 2007 el director era Àngel Sala, que va ser el successor de Roc Villas i d'Àlex Gorina.[2]

Han sigut directors del Festival de Cine de Sitges: Pedro Serramalera (1968-1969), Antonio Ráfales (1970-1982), Joan Lluís Goas (1983-1992), Xavier Catafal (1993), Àlex Gorina (1994-1998), Roc Villas (1999-2000), Ángel Sala (2001-2008) i Albert Ganduxé (2009-actualitat).

El finançament prové, en bona part, de les aportacions dels patrocinadors i de les companyies i empreses col·laboradores que veuen en la seva aliança amb el Festival una plataforma de projecció i branding. Entre els col·laboradors tradicionals es poden destacar Televisió de Catalunya i El Periódico.

A part, el festival és sostingut per més d'un centenar de voluntaris que treballen durant els deu dies de festival desinteressadament.


Personatges presents al festival [cal citació][modifica | modifica el codi]

Douglas Trumbull al festival del 2007

Anthony Hopkins, Quentin Tarantino, Antonio Banderas, Roland Emmerich, Christopher Lee, Joe Dante, Oliver Stone, Nicolas Winding Refn, Rick Baker, Elijah Wood, Viggo Mortensen, Jodie Foster, Cameron Diaz, Woody Allen, Malcolm McDowell, Vincent Cassel, Bigas Luna, Guillermo del Toro, Alejandro Amenábar, Dino De Laurentiis, Franco Nero, Elsa Pataky, Ralph Fiennes, Dick Miller, Terry Jones, Rosanna Yanni, Eduardo Noriega, Lluis Homar, Luis Tosar, Jaume Balagueró, José Coronado, Santiago Segura, José Sacristán, David Prowse, David Lynch, Sam Raimi, Terry Gilliam, Vin Diesel, Tobe Hooper, Tony Curtis, David Cronenberg, Ray Liotta, Charles Dance, Jason Patric, Peter Greenaway, Kim Ki-duk, George A. Romero, Martin Sheen, Stan Winston, Rob Cohen, Ray Harryhausen, Takashi Miike, Douglas Trumbull, Fay Wray, Jeroen Krabbé, Tadanobu Asano, Dario Argento, Rob Bowman, Guy Maddin, Ben Gazzara, Álex de la Iglesia, Eli Roth, Brian Yuzna, Brett Ratner, Hideo Nakata, Marina Comas, Stuart Gordon, Julia Adams, Joanna Cassidy, Macarena Gómez, entre d'altres.

Espais d'exhibició[modifica | modifica el codi]

Les projeccions es realitzen per diferents sales habilitades pel Festival de Sitges. Aquestes es troben a l'Hotel Melià Sitges, l'Auditori, el Cinema El Retiro, el Cinema Prado, la sala Brigadoon- L'Escorxador, la Sala Tramuntana i la platja de Sant Sebastià.

Pel·lícules destacades[modifica | modifica el codi]


Seccions[modifica | modifica el codi]

Logotip de l'edició del 2007
 • Oficial Fantàstic
  • Competició

En aquesta secció s'hi presenten llargmetratges de totes les nacionalitats de temàtica fantàstica que poden optar als premis següents:

- Millor pel·lícula

- Millor director
- Millor interpretació masculina
- Millor interpretació femenina  

- Millor guió

- Millor curtmetratge de gènere fantàstic (aquest curt entrarà automàticament a ser considerat pel comitè de selecció dels Oscars® de Hollywood)

- Especials atorgat pel jurat amb un màxim de tres premis per a ressaltar aspectes tècnics i artístics d’alguna de les pel·lícules en competició.

- Millor llargmetratge de gènere fantàstic, atorgat per votació pel públic.

- Premi de la Crítica José Luis Guarner  atorgat per l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics a la millor pel·lícula inclosa a la secció Oficial Fantàstic. Aquesta organització atorgarà també el 

- Premi Citizen Kane al Director Revelació, atorgat per l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics, al que opten tots els realitzadors d'aquesta secció.

- Premi del Jurat Carnet Jove al millor llargmetratge.

  • Òrbita

En aquesta secció s'hi presenten llargmetratges de totes les nacionalitats, inèdits a l’Estat espanyol. La temàtica es el thriller, amb especials elements propers als gèneres fantàstic, policíac i d’acció. Poden optar al premi al Millor Llargmetratge de la Secció Oficial Fantàstic -Òrbita.

  • Fora de competició

Llargmetratges de totes les nacionalitats de temàtica purament fantàstica, vocació independent i sense distribució estatal. Es poden incloure curtmetratges que no hagin estat seleccionats per a la competició oficial, per motiu de reglament o de valoració, que es considerin interessants per a la programació del Festival.

  • Sessions especials

Títols programats per motius d’homenatge, idoneïtat o d’altres motius justificats sense necessitat que siguin première a l’Estat espanyol. També pot incloure productes de gènere propers al fantàstic com el thriller, el cinema d’acció, l’aventura o la comèdia negra.

 • Oficial Noves Visions

En aquesta secció hi trobem títols de totes les nacionalitats de temàtica fantàstica i que aposten per l’experimentació, els nous llenguatges i formats i la hibridació de gèneres. Hi podem trobar subdivisions:

  • Ficció
  • No ficció
  • Xperimenta (cinema experimental)
  • Emergents (cinematografies emergents i propostes low cost)
  • Petit format (curtmetratges i migmetratges).

Un jurat internacional atorgarà el premi a la millor producció en les categories de Ficció, No Ficció i petit Format.

El jurat Carnet Jove del Festival atorgarà els premis de Xperimenta i Emergents.

El Festival es reserva el dret a programar, de forma excepcional, pel·lícules exhibides anteriorment en un altre festival de cinema espanyol fora de la competició oficial d’aquest festival.

Aquesta secció conté un apartat per a curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema catalanes, agrupats sota el nom de SGAE Nova Autoria (a partir d’una preselecció realitzada per les escoles participants). Els curts seleccionats, amb la col·laboració de la SGAE, competeixen als premis: millor guió, millor direcció i millor música. 

 • Secció Fantàstic Panorama

Premières a l’Estat espanyol de títols de temàtica fantàstica i d’horror amb vocació independent. Un jurat internacional atorgarà un premi al millor llargmetratge de la secció.

 • Anima't

Secció reservada a llargmetratges d’animació inèdits a l’Estat espanyol. Aquesta secció també inclou un apartat per a curtmetratges.

Un jurat internacional atorgarà els premis: al millor curtmetratge i al millor llargmetratge d’animació. El curt guanyador entrarà automàticament a ser considerat pel comitè de selecció dels Oscars® de Hollywood.

 • Midnight X-Treme

 Una selecció del millor cinema de terror independent. Les pel·lícules d’aquesta secció opten al premi Midnight X-treme, atorgat peljurat Carnet Jove.

 • Seven Chances

Secció amb set llargmetratges relacionats amb l’àmbit temàtic del Festival, seleccionats amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics. Han de ser inèdits a Catalunya i no tenir distribució comercial a l’Estat espanyol en el moment de la seva selecció. 

 • Secció Focus Àsia

Produccions asiàtiques, inèdites a l’Estat espanyo. De temàtica fantàstica o de gèneres populars. El Festival es reserva el dret a programar, de forma excepcional, pel·lícules exhibides anteriorment en un altre festival de cinema espanyol fora de la competició oficial d’aquest festival.

 • Sitges Clàssics

Secció que engloba la retrospectiva del Festival, homenatges puntuals, il·lustració d’efemèrides i de col·laboracions.

 • Brigadoon

És la secció on es troben projeccions alternatives (en DVD o Blu-ray) del cinema fantàstic més rar, radical i de culte. Un jurat concedirà el premi Brigadoon Paul Naschy al millor curtmetratge. Aquesta secció també serà el marc de presentació de treballs televisius d’actualitat.

 • Secció Sitges Family

Engloba títols per a nens i joves pensats per a visionar en família. Alguns títols inclosos en altres seccions poden portar el segell Sitges Family com a recomanació. En aquesta secció no és necessari que la projecció a Sitges sigui la première a l’Estat espanyol.

 • Blood Window

Selecció de títols de gènere produïts a Llatinoamèrica. La secció s’organitza en col·laboració amb el projecte Blood Window del mercat de cinema Ventana Sur de Buenos Aires.

 • Serial Sitges

Recollirà la presentació de sèries televisives de gènere, així com TV movies, web sèries i formats similars.

 • Phonetastic Sitges Mobile Film Festival

Una selecció de curtmetratges de gènere fantàstic realitzats amb dispositius mòbils (telèfon mòbil, tablet, etc.)

Premis[modifica | modifica el codi]

 • Maria
  • a la millor pel·lícula
  • a la millor direcció
  • al millor actor
  • a la millor actriu
  • al millor guió
  • a la millor fotografia
  • a la millor banda sonora original
  • als millors efectes especials
  • al millor curtmetratge
  • als millors efectes de maquillatge
  • al millor disseny de producció
 • Gran Premi Honorífic, concedit a personatges consolidats del cinema per la seva trajectòria professional.
 • Màquina del Temps, com l'anterior però se sol donar a personatges que anteriorment han tingut algun tipus de relació amb el festival.
 • Gran Premi del Públic, atorgat per votació popular dels espectadors del Festival a la millor pel·lícula de la Secció Oficial.
 • Gertie al millor curtmetratge i al millor llargmetratge d'animació.
 • Premi Midnight X-Treme a la millor pel·lícula de Sessions Especials – Midnight X-Treme, triat pel Jurat Carnet Jove.
 • Premi Brigadoon Paul Naschy al millor curtmetratge fantàstic presentat en la secció Brigadoon.
 • Nova Autoria a la millor direcció-realització de nova autoria, al millor guió i a la millor composició musical original.
 • José Luis Guarner a la millor pel·lícula seleccionada per la crítica.
 • Orient Express - Casa Àsia a la millor pel·lícula de producció asiàtica.
 • Méliès d'Argent a cadascun dels festivals afiliats a la E.F.F.F.F. (Sitges n'és un d'ells), un jurat integrat per professionals del país atorga un Méliès d'Argent a una pel·lícula europea de la programació. El Méliès d'Or és el Gran Premi a la Millor Pel·lícula Europea de Gènere Fantàstic que atorga cada any la European Federation of Fantasy Film Festivals (E.F.F.F.F) s'atorga en una deliberació d'acord amb el disseny de la cerimònia aprovat pel festival amfitrió que rota any a any entre els membres de la E.F.F.F.F.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Merino, Imma. «Àngel Sala. Boig pel cinema». Presència [Girona], núm. 2015, del 4 a l'14 d'octubre de 2010, p. 15-17.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Modifica l'enllaç a Wikidata