Fidó d'Argos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFidó d'Argos
Biografia
Naixement700 aC Modifica el valor a Wikidata
Argos (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort670 aC Modifica el valor a Wikidata (29/30 anys)
Corint (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Argos
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicGrecs Modifica el valor a Wikidata
ReligióReligió a l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócap militar, tirà Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
ConflicteBattle of Hysiae (en) Tradueix i segona guerra messènica Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLeocedes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareAristodamidas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Fidó (en llatí Pheidon, en grec antic Φείδων) va ser rei (basileu) d'Argos a finals del segle VIII aC i a inicis del segle vii aC.

Era un heràclida descendent de Temen. Segons Aristòtil, va anar més enllà dels seus poders legítims com a rei i va instaurar un poder despòtic convertint-se en un verdader tirà, i de fet podria ser el primer a qui es va assignar aquest qualificatiu.

Va estendre el seu poder cap a les ciutats de Cleones, Fliunt, Sició, Epidaure, Trezè i l'Illa d'Egina, i va establir amb elles una confederació, recuperant el que se'n deia "el lot de Temen" (τὴν λῆξιν ὅλην τὴν Τημένου), el conjunt de l'Argòlida. Sembla que també va atacar Corint i va tenir-la sota la seva jurisdicció. No va quedar prou satisfet i volent assegurar el seu poder va fer una lleva de mil corintis entre els seus ciutadans més guerrers, amb la intenció d'eliminar-los, però Abró, un dels amics de Fidó, va avisar el comandant de les forces de Corint del perill que corrien, i es va desbaratar la jugada. També va aconseguir, reivindicant la seva descendència d'Hèracles, privar a Elis de l'organització dels Jocs Olímpics, cosa que li havia demanat la ciutat de Pisa, rival d'Elis.

Una altra de les coses memorables que va fer Fidó, va ser introduir monedes de coure i plata, i un nou sistema de mesures que va ser el més usat al Peloponès i a quasi tota Grècia.[1]

Referències[modifica]

  1. 1.Pheidon a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. III Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 255-256