Fika

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:03, 2 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Fika (Nigèria)».
Fika a l'aire lliure a l'estiu.

Fika és tant un verb com un substantiu del suec que es refereix a la pausa d'una activitat per tal de prendre cafè. El fika es podria comparar a l'hora del te dels anglesos tot i que el fika es pot repetir diverses vegades en un dia. Aquesta tradició està bàsicament instaurada a la cultura sueca essent Suècia un dels països amb més consum de cafè.[1]

Tradicionalment es prenia cafè a l'hora del fika però actualment pot ser també te, i normalment, els nens prenen suc o llet. La beguda va sempre acompanyada de pastes, com ara galetes, pastissos o llesques de pa amb mantega. El fika es pren a tot arreu, donant-se lloc tant a les cases com si fos un àpat més, al camp en tant que pausa o a la feina, on sovint, bastantes oficines sueques tenen marcades unes hores de cafè pel matí i per la tarda, podent interrompre així alguna reunió informal.

La paraula fika ha existit en l'idioma suec des del 1910 i prové del canvi d'ordre en les síl·labes de la paraula kaffi (deformació de la paraula kaffe). Així es canvia ka-ffi per fi-ka.

Referències