Filles de Jesús (Jesuïtines)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Filles de Jesús (Jesuitines))
Infotaula d'ordeJesuïtines
Monograma de Crist (IHS), emblema de la congregació com els jesuïtes
TipusCongregació religiosa femenina
Nom oficialCongregació de Filles de Jesús
Nom oficial llatíFilie Iesu
SiglesF.I.
Altres nomsFilles de Jesús de Salamanca
HàbitTúnica i vel negres; toca blanca
ObjectiuEnsenyament dels joves
Fundació8 de desembre de 1871, Salamanca per beata Càndida Maria de Jesús amb Miguel San José Herranz
Aprovat perLleó XIII (aprovació diocesana: 3 d'abril de 1872), en 6 d'agost de 1901
Constitucions1872, per la fundadora; aprovades el 3 d'abril de 1872 pel bisbe Lluch i Garriga; aprovació pontifícia: 1913.
Primera fundacióSalamanca, casa mare, 1871
Fundacions destacadesPeñaranda de Bracamonte, Arévalo, Tolosa, Segòvia, Medina del Campo; Brasil (1911)Xina (1931), Filipines, etc.
Fundacions a terres de parla catalanaAlcarràs, Badalona (Mare de Déu de l'Assumpció), Elx (S. Maria)
Persones destacadesbeata María Antonia Bandrés y Elósegui
Lloc webhttp://www.hijasdejesus.org

Les Filles de Jesús, en castellà Hijas de Jesús, són un institut religiós femení de dret pontifici, concretament una congregació religiosa de germanes fundada el 1871 a Salamanca i dedicada a l'ensenyament. Anomenades popularment jesuïtines, posposen al seu nom les sigles F.I.

No s'han de confondre amb les Filles de Jesús (Verona), fundades a Verona en 1812, ni amb les Filles de Jesús de Kermaria, fundades en 1834 a la Bretanya i també dedicades a l'educació.

Història[modifica]

La congregació fou fundada a Salamanca el 8 de desembre de 1871 per Juana Josefa Cipitria y Barriola (1845-1912), amb l'ajut del sacerdot jesuïta Miguel San José Herranz (1819-1896) i el suport del bisbe de Salamanca Joaquim Lluch i Garriga, carmelita descalç. Juana havia conegut el sacerdot a Valladolid en 1868 i amb ell pensà de formar una congregació dedicada a l'educació cristiana dels nens i joves, ja que considera que és una necessitat urgent en aquell moment.

La fundadora i cinc companyes més van constituir la primera comunitat de la congregació de les Filles de Jesús, el 8 de desembre de 1871 i a l'església jesuïta de La Clerecía; van prendre l'hàbit el 31 de maig de 1872 i professaren els vots el 8 de desembre de 1873. Amb el nom de Càndida Maria de Jesús, la fundadora comença a redactar les constitucions de la nova congregació, a partir de les constitucions de la Companyia de Jesús. Aquesta vinculació amb l'orde jesuïta farà que les Filles de Jesús de Salamanca també sigui conegudes com a jesuïtines.

Les constitucions s'aprovaren el 3 d'abril de 1872 pel bisbe Lluch i Garriga: l'institut va tenir el decretum laudis papal el 6 d'agost de 1901 i les constitucions foren aprovades per la Santa Seu el 1913.

En poc temps, l'institut s'estengué, obrint escoles a: Peñaranda de Bracamonte, Arévalo, Tolosa, Segòvia, Medina del Campo, etc. El 3 d'octubre de 1911 van marxar les primeres germanes fora d'Espanya, al Brasil. Després obriren cases al Japó, Filipines, Xina, Estats Units, Cuba, República Dominicana, Veneçuela, Colòmbia, Brasil, Argentina, Bolívia, etc.

Activitats i difusió[modifica]

Les Filles de Jesús es dediquen principalment a l'educació cristiana dels joves, d'acord amb l'espiritualitat jesuïta.

Són presents a l'Argentina, Bolívia, Brasil, Xina, Colòmbia, Cuba, República Dominicana, Filipines, Japó, Itàlia, Moçambic, Espanya, Tailàndia, Taiwan i Veneçuela.[1]

Al final de 2005 l'institut tenia 1.116 religioses en 144 cases.

Notes[modifica]

  1. Dónde estamos Arxivat 2009-07-27 a Wayback Machine.. URL consultato il 6-7-2009.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]