Fills de la Sagrada Família

Infotaula d'ordeFills de la Sagrada Família
Emblema de la congregació, amb els sagrats cors de Maria (amb les flors de lliri), Jesús (amb la creu) i Josep (amb la flor de la vara)
TipusCongregació clerical
Nom oficialFills de la Sagrada Família Jesús, Maria i Josep
Nom oficial llatíFillii Sacrae Familiae Iesu, Mariae et Joseph
SiglesS.F.
HàbitDe sacerdot
LemaUn Natzaret a cada llar
ObjectiuEducació, sobretot de les classes obreres; devoció a la Sagrada Família
Fundació19 de març de 1864, Tremp (Pallars Jussà) per Sant Josep Manyanet
Aprovat perLleó XIII, en 22 de juny de 1901 (provisional, el 30 d'abril de 1887
ConstitucionsEstatutos y reglas (1876); Constituciones y reglas (1902)
PatronsSagrada Família
Branques i reformesbranca femenina: Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret (1874)
Primera fundacióCol·legi Sant Josep (Tremp), 1864
Fundacions destacadesColegio Manyanet (Madrid), Manyanet (Medellín, Colòmbia)
Fundacions a terres de parla catalanaCol·legi Jesús Maria i Josep (Sant Andreu de Palomar, Barcelona, 1877), Pare Manyanet (Barcelona), Sant Lluís (Begues), Santa Maria (Blanes), Sant Miquel (Molins de Rei), P. Manyanet (Reus), Sant Ramon (Vilafranca del Penedès), etc.
Persones destacadesLluís Tallada, Magí Morera i Feixas
Lloc webhttp://www.manyanet.org/

Els Fills de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep (en llatí Filii Sacrae Familiae Iesu, Mariae et Iosephi i en castellà Hijos de la Sagrada Familia Jesús, María y José) formen un institut religiós masculí de dret pontific, concretament una congregació de clergues, fundada per Josep Manyanet el 1864; posposen al seu nom les sigles S.F.

Història[modifica]

La congregació va ser fundada a Tremp (Pallars), el 19 de març de 1864 pel sacerdot Josep Manyanet i Vives (1833-1901). El 2 de febrer de 1870, amb llicència del bisbe d'Urgell Josep Caixal i Estradé, Manyanet i els seus companys van professar els vots solemnes. La congregació, dedicada a l'ensenyament, especialment als fills de classes obreres i a barris industrials, va tenir una ràpida expansió i els seus membres van obrir i dirigir nombroses escoles parroquials, sobretot a suburbis industrials de Barcelona.

Lleó XIII va concedir a la congregació el decretum laudis el 30 d'abril de 1887; el 22 de juny de 1901 va rebre l'aprovació definitiva de la Santa Seu.

A més, tenien com a objectiu la propagació de la devoció a la Sagrada Família. A instància de Lluís Tallada, tercer superior de la congregació, Benet XVI va fer, el 26 d'octubre de 1921, que la festivitat litúrgica de la Sagrada Família adquirís caràcter universal. Manyanet i la congregació van ser els promotors inicials de la construcció d'un gran temple dedicat a aquesta devoció: el Temple de la Sagrada Família de Barcelona, començat el 1882.

Activitats i difusió[modifica]

El Fills de la Sagrada Família es dediquen a la formació dels joves, al ministeri sacerdotal i a l'educació cristiana de les famílies.

Són presents a Espanya, Itàlia i Amèrica (Argentina, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Estats Units, Veneçuela):[1] la seu generalícia és a Barcelona. En acabar 2005, la congregació tenia 43 cases i 193 religiosos, 136 dels quals eren sacerdots.

La branca femenina són les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret.

Notes[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]