Vés al contingut

Finestra de llanceta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Finestres de llanceta a l'abadia de Hexham, Regne Unit

Una finestra de llanceta és una finestra alta i estreta amb un arc apuntat a la part superior.[1] Va adquirir el nom de "llanceta" per la seva semblança a una llança.[2] Aquest motiu arquitectònic és típic de l'església gòtica del primer període. Les finestres de llanceta poden aparèixer de manera individual, aparellades sota un sol motlle, o agrupades en un nombre senar amb la finestra més alta al centre.

El motiu arquitectònic va aparèixer per primera vegada en el període del gòtic francès primerenc (c. 1140-1200), i més tard en el període anglès de l'arquitectura gòtica (1200-1275). La característica de la finestra de llanceta era tan habitual que aquesta època es coneixia de vegades com el "període de llanceta".[3]

El terme "finestra de llanceta" s'aplica correctament a finestres de forma austera, sense traceria. Les finestres aparellades de vegades es veien coronades per una senzilla obertura, com ara un tall de trèvol de quatre fulles en la placa de la traceria. Aquesta forma va donar pas al fet que el traçat més lluminós i decorat de la finestra fos més adornat.

Exemples

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Buffalo Architecture Arxivat 2006-09-05 a Wayback Machine., accessed 24 October 2006.
  2. Encyclopædia Britannica Online, accessed 24 October 2006.
  3. Gothic Architecture in England, accessed 24 October 2006.