Fira Mediterrània de Manresa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'esdevenimentFira Mediterrània de Manresa
Tipus festival de música i festival de teatre
Data 1998 –
Estat Espanya
Més informació
Lloc web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata
L'espectacle "A vore", a la Fira Mediterrània de Manresa 2015 (Foto: Josep Tomàs)

La Fira Mediterrània de Manresa és un mercat d'espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, es mou en dos àmbits principals: la cultura popular (basada en el diàleg entre l'arrel tradicional amb la innovació creativa i la participació ciutadana) i les músiques del món i folk. Se celebra anualment des de l'any 1998 i ha esdevingut un marc d'intercanvis entre professionals del sector que venen i compren espectacles.

La majoria d'activitats són obertes al gran públic. De fet, la Fira usa tot un seguit d'escenaris molt cèntrics. Tot i així, un dels pilars essencials en què es fonamenta la Fira són les múltiples activitats reservades a professionals, com jornades tècniques, llotja de contractació, reunions de xarxes de cooperació o presentacions. En aquest sentit, juntament amb FiraTàrrega, el Mercat de Música Viva de Vic, el Sismògraf d'Olot, la Mostra d'Igualada i la Fira Trapezi de Reus, integra el mapa de mercats artístics de la Generalitat de Catalunya.[cal citació]

La Fira Mediterrània forma part de l'Anna Lindht Foundation, la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat espanyol (COFAE), l'European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF) i l'International Network for Contemporary Performing Arts (IETM) i el programa Apropa Cultura.[cal citació]

Característiques [cal citació][1][modifica]

La Fira Mediterrània té un caràcter interdisciplinari i aglutina diferents llenguatges artístics: arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral i teatre. Els espectacles programats són de diferents formats -petit, mitjà o gran-, de sala o de carrer, i dirigits tant al públic adult com al familiar.

La 21a edició se celebrarà a Manresa del 5 al 7 d'octubre del 2018.[cal citació]

La programació artística es basa en dos eixos fonamentals:

 • Cultura popular, basada en elements com la transmissió del patrimoni, el creuament entre creació contemporània i arrel tradicional, la participació i l’ampliació de la base social de la cultura. Hi encaixen: espectacles d’arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral, teatre, projectes comunitaris i/o participatius i espectacles familiars, entre d’altres.
 • Músiques del món i folk, músiques vinculades a l’arrel des d’òptiques tant tradicionals com contemporànies i amb especial atenció a la Mediterrània.

Paral·lelament, la Llotja professional és un punt privilegiat de contacte i compra-venda tant del sector de les arts escèniques (circ, familiars, arts de carrer...) com de les músiques del món. La Llotja és un fòrum on es posen en contacte artistes i creadors, programadors, gestors culturals, institucions, entitats del 3r sector, associacionisme i indústries culturals per parlar de les noves oportunitats que es presenten, des d'una òptica internacional, entorn a temes com la relació entre tradició i arts escèniques, comunitat, participació i el retorn social de la cultura, entre molts altres.

Durant tres dies la Llotja professional esdevé un important nucli de trobada professional, amb expositors, jornades professionals, presentacions de projectes culturals, showcases (càpsules artístiques), reunions ràpides (speed datings) i treball en xarxa.

Un aspecte innovador i enriquidor d'aquestes iniciatives és el fet que a la Fira, a diferència d'altres espais de debat professional, alguns dels projectes exposats es poden veure també sobre l'escenari.

Tota l'activitat professional no es concentra durant els dies de la Fira. Al llarg de l'any, Fira Mediterrània també organitza altres activitats, com taules de pensament i jornades professionals.

En aquest sentit, Fira Mediterrània compta amb un Pla d'Acció Estatal i Internacional que té com a objectiu ampliar horitzons amb nous camps d'acció i renovar els principals acords ja establerts. Destaca la participació al nou projecte de l’Euroregió Pirineus Mediterrània “Cultures populars en diàleg”. El pla es completa amb la consolidació dels principals acords de treball amb països/regions com ara Alemanya, Itàlia, França, Bulgària, Portugal, Marroc, País Valencià, Illes Balears, Aragó, País Basc i Castella i Lleó.

El programa és possible gràcies al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Manresa, que integren la fundació organitzadora, i la Diputació de Barcelona. El col·laborador principal a nivell privat és l'Obra Social "la Caixa" i el patrocinador oficial, Estrella Damm.

Objectius[modifica]

Els objectius de la Fira són:

 • Potenciar la creació i la circulació nacional i internacional de projectes que uneixen la creació contemporània amb la cultura d'arrel.
 • Ser nucli de trobada, tendències i idees en l'àmbit de la cultura tradicional i potenciar els vincles amb el treball comunitari, la participació i l'ampliació de la base social de la cultura.
 • Consolidar-se com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món i folk.
 • Potenciar la capacitat d'exportació d'artistes i cultura catalana.
 • Ser porta d'entrada a l'Estat espanyol de projectes escènics i musicals internacionals.
 • Actuar com a punt de trobada de professionals a nivell internacional.

Direcció artística [cal citació][modifica]

Els directors artístics de Fira Mediterrània de Manresa han estat:

Publicacions[modifica]

Discografia

 • 16a Fira Mediterrània de Manresa, Enderrock, 216, 2013.
 • 15a Fira Mediterrània de Manresa, Enderrock, 204, 2012.
 • 14a Fira Mediterrània de Manresa, Sons de la Mediterrània, 24, 2011.
 • 13a Fira Mediterrània de Manresa, Sons de la Mediterrània, 18, 2010.
 • 12 Mediterrània. Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Sons de la Mediterrània, 13, 2009.
 • 11 Mediterrània. Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Sons de la Mediterrània, 7, 2008.
 • 10ª Mediterrània. Fira d'espectacles d'arrel, Sons de la Mediterrània, 1 / World Music Magazine, 87, 2007.
 • 9a Fira Mediterrània d'espectacles d'arrel tradicional, Folc, 31 / World Music Magazine, 81, 2006.
 • 8ª Fira d'espectacles d'arrel tradicional Mediterrània, Folc, 25, 2005.
 • Mediterrània. 7ª Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Folc, 19, 2004.
 • 6ª Fira d'espectacles d'arrel tradicional a Manresa, Folc, 14, 2003.
 • Fira d'espectacles d'arrel tradicional Manresa, Folc, 9, 2002.
 • Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Folc, 5, 2001.
 • 3a Fira d'espectacles d'arrel tradicional de Manresa, Folc, 1, 2000.

Premis i reconeixements[modifica]

Premi "Teresa Rebull" al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional

El Premi "Teresa Rebull" al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional està convocat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània. Té per objectiu donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, col·laborant en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció i escenografia, entre d'altres.

El premi ret homenatge a la trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l'abril de 2015.

Reconeixement a Bogotà

La Fira ha estat reconeguda pel Ministeri de Cultura de Colòmbia, la Universitat del Rosario de Bogotà i l'Institut Ramon Llull de Catalunya-Balears com una bona pràctica cultural dins de la jornada professional de gestió cultural celebrada al març de 2010 amb motiu del Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà que va comptar amb els dos territoris de llengua catalana com a convidats d'honor.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

 1. «[www.firamediterrania.cat Fira Mediterrània de Manresa]».
 • Cossetània Edicions. Tradició i modernitat. Jornades professionals. 12a Fira Mediterrània de Manresa, 2010.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 10a Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2007.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 11 Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2008.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 12 Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2009.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 13a Fira Mediterrània Manresa, espectacles d'arrel, 2010.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 14a Fira Mediterrània de Manresa, 2011.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 15a Fira Mediterrània Manresa, 2012.
 • Fundació Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 16a Fira Mediterrània Manresa, 2013.
 • Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 17a Fira Mediterrània de Manresa, 2014.
 • Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tracicional, 18a Fira Mediterrània de Manresa, 2015.
 • Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tracicional, 19a Fira Mediterrània de Manresa, 2016.
 • Fundació Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 20a Fira Mediterrània de Manresa, 2017.
 • Gendrau, Lluís: "La música popular catalana com a mercat", en De l'aplec sardanista al Sònar: la cultura popular catalana, avui, revista Cultura, 1, Generalidad de Cataluña, Barcelona, diciembre 2007, pp. 188-215.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, II Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 1999.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, III Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2000.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, IV Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2001.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, V Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2002.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, 6a Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2003.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, Mediterrània, 7a Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2004.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, 8a Fira d'espectacles d'arrel tradicional, Mediterrània, 2005.
 • Generalidad de Cataluña, CPCPTC, 9a Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, 2006.
 • Jódar, Carles (colaborador): "Dins aquest calendari anual...", en El patrimonio festivo de Manresa. La Fiesta, Col. Patrimonio Festivo, 3, Ayuntamiento de Manresa / Centro de Estudios del Bagés, Barcelona, 2008, pp. 73-74.
 • Soler, Joan (director): "Música, danza y teatro popular", en Tradicional. Enciclopedia de la cultura popular de Cataluña, vol. 6, Enciclopedia Catalana, 2006.