Fitxer:Crònica dels reys d'Aragó e comtes de Barcelona BGUS ms 2664 f22v.jpg

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(1.544 × 1.176 píxels, mida del fitxer: 766 Ko, tipus MIME: image/jpeg)

Descripció a Commons

Resum

Descripció

CRÒNIQUES DEL REIS D'ARAGÓ E COMTES DE BARCELONA
Crònica general de Pere IV el Cerimoniós dita comumnament Crònica de Sant Joan de la Penya

Capítol XXI COM FINÀ LA GENERACIÓ MASCULINA DELS REIS D'ARAGÓ
Ací fem fi e terme als reis d'Aragó. E per tal com lo dit regne, en defalliment d'hereu mascle, pervenc a comte de Barcelona per ajustament matrimonial, vejam qui fo primer comte de Barcelona, e puis de grau en grau de cascun comte, segons que davallaren un d'altre, parlarem e llur vida recontarem.

Capítol XXII DEL COMENÇAMENT DELS COMTES DE BARCELONA
Ara tactem del començament del llinatge dels comtes de Barcelona. En lo temps antic fo un cavaller qui era apellat Guifré qui fo de la vila d'Arrià, situada en la terra de Conflent, pres lo flum de la Tet. Aquest cavaller era molt ric hom e molt armat, e molt savi. E per la sua noblea e proea hac del rei de França lo comtat de Barcelona, de qui era. Fo un temps el dit comte anà a la ciutat de Narbona, ab son fill qui havia nom Guifré Pelós, per haver [...]

https://books.google.com/books?id=OEs1oxNGZ68C&lpg=PA89&hl=ca&pg=PA73#v=onepage&q&f=false

El señal del rey de Aragón. Historia y Significado
"El comte Guifré presta homenatge al rei de França pel comtat de Barcelona. Cadascún apareix identificat per les seves armes: el primer porta, d'or, quatre pals de gules, i el segon, dimidiat de l'Imperi i França. Pintura al temple i aplicacions d'or sobre el pergamí. Inicial miniada (lletra A) del cap.22 de la versió catalana de la Crònica de Sant Joan de la Penya (Biblioteca de la Universitat de Salamanca, ms. 2664, f.22v)"

"Por supuesto, Pedro IV sabía positivamente que esa era su señal familiar y además de dignidad (nostre senyal reyal, por usar su propia expresión) y no es imposible que creyese que procesían por línea agnaticia de la dinastía condal catalana. [...] Lo cierto es que la documentación conservada no dice nada que permita atribuir al monarca ninguna de las dos representaciones [...] Pese a todo, hay un dato que parece argüir en pro de esta hipótesis. Se trata de una miniatura de la versión catalana de la obra conocida como Crónica de San Juan de la Peña (realizada bajo el patrocinio de Pedro IV entre 1369 y 1372), según el manuscrito 2664 de la Biblioteca de la Universidad de Salamanca (coetáneo a su redacción y salido seguramente del escritorio regio). La miniatura aludida es la que decora la capitular historiada A que abre el capítulo 22 de la citada crónica (f.22v), donde se da comienzo a su segunda parte, la historia genealógica de los condes de Barcelona (lám. II). Dentro del ojo de la letra aparece representado el conde Guifredo prestando homenaje al rey de Francia, siendo cada uno identificado por su escudo de armas: el primero trae, de oro, cuatro palos de gules y el segundo, dimidiado del Imperio y Francia [nota 12: sobre esta capital iluminada y el códice en general véase Planas (1992). Esta autora identifica erróneamente al conde baarcelonés representado en la miniatura con Guifredo el Velloso, pero se trata en realidad de su padre, llamda también Guifredo, como deja claro el texto del capítulo. Por otro lado, esta ilustración plantea el problema, que se presentará en otras ocasiones y en el que no es posible entrar ahora, de la responsabilidad del mandante o comitente en los detalles concretos de la iluminación de un códice (cf. Riquer 1983: 120). En cuanto a las armas atribuidas al rey de Francia, son las que la tradición medieval asignaba a Carlomagno (vid. Neubecker 1976:

0, 174 y 230)]"
Data entre 1369 i 1372
date QS:P,+1350-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1369-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1372-00-00T00:00:00Z/9
Font Alberto Montaner Frutos; El señal del rey de Aragón. Historia y Significado; pàg 10-11; i descripció de làm. pàg. 171 (1995)
Autor Pere IV d'Aragó el Cerimoniós (Pere terç)

Llicència

Public domain

Aquest material està en domini públic als Estats Units i als altres països on el dret d'autor s'estén per 100 anys (o menys) després de la mort de l'autor.


Cal incloure una etiqueta de domini públic als Estats Units per indicar perquè aquesta obra és en domini públic als Estats Units.

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual20:26, 5 oct 2010Miniatura per a la versió del 20:26, 5 oct 20101.544 × 1.176 (766 Ko)Georg-hessen{{Information |Description=El comte Guifré presta homenatge al rei de França pel comtat de Barcelona. Cadascún apareix identificat per les seves armes: el primer porta, d'or, quatre pals de gules, i el segon, dimidiat de l'Imperi i França. Pintura al

Les 2 pàgines següents utilitzen aquest fitxer:

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

Metadades