Fitxer:Efecte hivernacle.svg

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(fitxer SVG, nominalment 750 × 577 píxels, mida del fitxer: 21 Ko)

Descripció a Commons

Resum

Descripció

Descripció

Aquest diagrama és una representació simplificada, esquemàtica dels fluxos d'energia entre l'espai, l'atmosfera, i la superfície de la Terra, i mostra com es combinen aquests fluxos per atrapar el calor a prop de la superfície per crear l'efecte hivernacle. Els intercanvis d'energia s'expressen en watts per metre quadrat (W/m²) i s'han obtingut de Kiehl & Trenberth (1997).

El sol és el responsable de virtualment tota l'energia que arriba a la superfície de la Terra. La llum solar rebuda en la part superior de l'atmosfera en proporciona 1366 W/m²; tanmateix, els efectes geomètrics i les superfícies reflexives limiten la llum que s'absorbeix en una localització típica a una mitjana anual de ~235 W/m². Si aquesta fosi la calor total rebuda a la superfície, llavors, negligint canvis en l'albedo, s'esperaria que la superfície de la Terra tingués una temperatura mitjana de -18 °C (Lashof 1989). En canvi, l'atmosfera de la Terra recicla el calor que ve de la superfície i reparteix uns 324 W/m² addicionals, el que ocasiona una temperatura superficial mitjana al voltant de +14 °C.[1]

De la calor emesa per la superfície captada per l'atmosfera, més d'un 75% es pot atribuir a l'acció dels gasos hivernacle que absorbeixen la radiació tèrmica emesa per la superfície de la Terra. L'atmosfera a canvi transfereix l'energia que rep tant a l'espai (Un 38%) com de tornada cap a la superfície de la Terra (Un 62%), on la quantitat transferida en cada direcció depen de l'estructura tèrmica i de densitat de l'atmosfera.

Aquest procés pel qual l'energia és reciclada en l'atmosfera per escalfar la superfície de la Terra es coneix com l'efecte hivernacle i és un element essencial del clima de la Terra. Sota condicions estables, la quantitat total d'energia que introdueix el sistema de la radiació solar s'equilibra exactament amb la quantitat que es radia a l'espai, això permet a la Terra mantenir una temperatura mitjana constant en el temps. Tanmateix, els mesures recents indiquen que la Terra està absorbint actualment 0.85 ± 0.15 W/m² més que del que emet a l'espai (Al de et Hansen. 2005). Es considera que aquest augment, associat amb l'escalfament global, ha estat provocat per l'augment recent en les concentracions de gasos hivernacle.

Referències

  • Kiehl, J. T. and Trenberth, K. E. (1997). "Earth's Annual Global Mean Energy Budget". Bulletin of the American Meteorological Association 78: 197-208.
  • Daniel A. Lashof (1989). "The dynamic greenhouse: Feedback processes that may influence future concentrations of atmospheric trace gases and climatic change". Climatic Change 14 (3): 213-242.
  • James Hansen, Larissa Nazarenko, Reto Ruedy, Makiko Sato, Josh Willis, Anthony Del Genio, Dorothy Koch, Andrew Lacis, Ken Lo, Surabi Menon, Tica Novakov, Judith Perlwitz, Gary Russell, Gavin A. Schmidt, Nicholas Tausnev (2005). "Earth's Energy Imbalance: Confirmation and Implications". Science 308 (5727): 1431-1435.
Data
Font http://www.globalwarmingart.com/wiki/Image:Greenhouse_Effect_png
Autor

Aquesta figura va ésser creada per Robert A. Rohde a partir de dades publicades i és part del projecte "The Global Warming Art".
Imatge original: http://www.globalwarmingart.com/wiki/Image:Greenhouse_Effect_png
Convertida al format SVG per User:Rugby471.

Traduïda al català per Albert Mestre
Permís
(Com reutilitzar aquest fitxer)
Image from Global Warming Art
This image is an original work created for Global Warming Art. Please refer to the image description page for more information.
GNU head S'autoritza la còpia, la distribució i la modificació d'aquest document sota els termes de la llicència de documentació lliure GNU versió 1.2 o qualsevol altra versió posterior que publiqui la Free Software Foundation; sense seccions invariants, ni textos de portada, ni textos de contraportada. S'inclou una còpia d'aquesta llicència en la secció titulada GNU Free Documentation License.
w:ca:Creative Commons
reconeixement compartir igual
Aquest fitxer està subjecte a la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual 3.0 No adaptada.
Sou lliure de:
  • compartir – copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra
  • adaptar – fer-ne obres derivades
Amb les condicions següents:
  • reconeixement – Heu de donar la informació adequada sobre l'autor, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si s'han realitzat canvis. Podeu fer-ho amb qualsevol mitjà raonable, però de cap manera no suggereixi que l'autor us dóna suport o aprova l'ús que en feu.
  • compartir igual – Si modifiqueu, transformeu, o generareu amb el material, haureu de distribuir les vostres contribucions sota una llicència similar o una de compatible com l'original
Aquest avís de llicència s'ha afegit a aquest fitxer d'acord amb l'actualització de la llicència GFDL.
Altres versions

Versió castellana:

Llicència

GNU head S'autoritza la còpia, la distribució i la modificació d'aquest document sota els termes de la llicència de documentació lliure GNU versió 1.2, publicada per la Free Software Foundation; sense seccions invariants, ni textos de portada, ni textos de contraportada. S'inclou una còpia d'aquesta llicència en la secció titulada GNU Free Documentation License. 1.2 només

Llegendes

Afegeix una explicació d'una línia del que representa aquest fitxer

Elements representats en aquest fitxer

representa l'entitat

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual15:16, 16 gen 2008Miniatura per a la versió del 15:16, 16 gen 2008750 × 577 (21 Ko)CametaCorrecció de problemes de visualització
01:23, 16 gen 2008Miniatura per a la versió del 01:23, 16 gen 2008750 × 577 (21 Ko)Cameta{{Information |Description= Aquest diagrama és una representació simplificada, esquemàtica dels fluxos d'energia entre l'espai, l'atmosfera, i la superfície de la Terra, i mostra com es combinen aquests fluxos per atrapar el calor a prop de la superf�

La pàgina següent utilitza aquest fitxer: