Pampallugueig

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Flicker)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Parpelleig (desambiguació)».

El pampallugueig[1] (en anglès flicker, de vegades anomenat parpelleig) és l'efecte que es presenta a causa que la imatge de televisió es representa de forma discontínua amb una cadència de 50 quadres per segon (en el sistema PAL). Si s'imagina que es té una font lluminosa intermitent a la qual es va augmentant progressivament la freqüència d'il·luminació, es perceben flaixos separats fins que s'arriba a una certa freqüència per a la qual la sensació de pampallugueig desapareix. Aquesta freqüència s'anomena freqüència crítica de pampallugueig o freqüència de fusió.

El programari de vídeo que es fa servir, ja sigui analògic o digital, en el sistema PAL, NTSC i SECAM per poder visionar les imatges, utilitza el procediment de camps, anomenat entrellaçat o d'exploració alterna.

Gif on es mostra la fusió del camp parell amb el camp senar per donar com a resultat la imatge original

Aquesta exploració de la imatge es realitza dividint aquesta en línies horitzontals i verticals, que es llegeixen de dreta a esquerra i de dalt a baix, primer es llegeixen les senars i després les línies parells, d'aquesta manera s'obtenen dos camps anomenats, camp parell i camp senar. La proximitat entre aquestes línies cosnecutives fa que l'ull humà integri els dos quadres com a imatges completes i tingui la sensació que aquestes es van refrescant al doble de la freqüencia real.

Amb aquest mètode s'aconsegueix mantenir una font d'informació reduida, és a dir, un menor ample de banda a transmetre, però suficient perquè en recepció obtinguem la representació de les imatges sense que aparegui el fenomen del pampallugueig. Així doncs, un fotograma de vídeo PAL (Europa) i SECAM (França) que es mostra a 1/25 de segon, conté dos camps entrellaçats que es mostren a 1/50 de segon cadascun. En canvi un fotograma de vídeo NTSC (EUA i Japó) que es mostra a 1/30 de segon, disposarà de dos camps entrellaçats mostrats a 1/60 de segon.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Pampallugueig». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.