Flipnote Studio

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de videojocFlipnote Studio
Flipnote Studio Logo.jpg
Flipnote Studio Logo.jpg
Publicació JP 24 de desembre de 2008
NA 12 d'agost de 2009
PAL 14 d'agost de 2009
Gènere Utilitat, estil de vida
Llicència programari gratuït
Característiques tècniques
Modes Visualitar flipnotes, crear flipnotes, Flipnote Hatena
Plataforma Nintendo DSi
Format Nintendo DSiWare (Descàrrega Digital)
Requisits del sistema Connexió a Internet per a Flipnote Hatena
Dispositiu d'entrada DS: Panell de control
Equip
Desenvolupador Nintendo EAD Tòquio
Publicador Nintendo
Productor Yoshiaki Koizumi
Qualificacions
Exempt
Més informació
Web oficial
Modifica dades a Wikidata

Flipnote Studio,[1][2] al Japó conegut com Llibreta animada (うごくメモ帳 , Ugoku Memochō?),[3] originalment anomenat Moving Memo Pad, Ugo Memo o Ugoku Memo Tobari[4] literalment del nom japonès,[5] és una aplicació gratuïta descarregable de Nintendo DSiWare per a Nintendo DSi o Nintendo DSi XL.[6][7] Desenvolupat per Nintendo EAD Tòquio, Flipnote Studio permet al jugador crear les seves animacions amb la pantalla tàctil, afegir-hi so, pintar-la, posar-li colors i després enviar-la en el servei online Flipnote Hatena o transferir-les entre consoles.

L'aplicació, anomenada Moving Notepad en conferències japoneses de Nintendo, va estar anunciada en l'E3 2009 com a Flipnote Studio. Es va llançar al Japó el 24 de desembre de 2008, i a l'Amèrica del Nord el 12 d'agost de 2009 i a la regió PAL el 14 d'agost de 2009, i està exempt de classificació per edats, ja que és una aplicació d'utilitat.[8] L'aplicació, però, està inclosa dins les Nintendo DSi XL.

Flipnote Studio no està disponible per a descarregar-se mitjançant Nintendo eShop o transferida per a la Nintendo 3DS. El 2011 s'anuncià una versió per a la consola amb el nom de Flipnote Memo, però l'abril de 2013 va rebre el nom final de Flipnote Studio 3D, i va sortir al Japó amb el nom de Moving Notepad 3D el 24 de juliol de 2013. Tot i així, la versió japonesa hauria d'haver sortit el 3 de juliol de 2013, i la versió europea i nord-americana l'agost de 2013 (concretament a Europa el dia 1) però es va haver d'ajornar pel gran èxit que va tenir al Japó.[9] Tot i això, es regalà una còpia sense serveis online durant el febrer de 2015 als usuaris del Club Nintendo americà, i per aconseguir-lo a Europa s'ha de registrar a un nou sistema de recompenses que substituirà al Club Nintendo (que tancarà el 30 de setembre) durant el període de llançament.[10] La versió europea i americana mancarà de serveis online pel contingut prohibit que s'hi intercanviava.[11]

El servei online Flipnote Hatena es va retirar oficialment el 31 de maig de 2013. Tot i així, els usuaris poden transferir les seves flipnotes (es diuen així les animacions) dels seu compte Flipnote Hatena cap a aquest nou servei de Flipnote Studio 3D. Les flipnotes es poden descarregar fins al 31 de març de 2015.[12]

Funcions[modifica]

La pàgina principal de Flipnote Studio. Fixin-se que les granotes són clau per a crear les flipnotes, ja que apareixen en molts llocs.

Flipnote Studio permet a l'usuari crear dibuixos i convertir-les en notes animades, anomenades "flipnotes", amb la pantalla tàctil. A aquestes se li pot configurar el so, els fotogrames per segon, posar-li colors, entre moltes altres opcions. El programa permet enviar-les i descarregar-ne d'altres fetes per més jugadors amb el servei online Flipnote Hatena, o intercanviant-les localment.[13]

Crear Flipnote[modifica]

El mode Crear Flipnote és el bàsic de Flipnote Studio. Comença amb la taula de dibuix, però es pot accedir al menú prement a la granota de la part inferior esquerra o prement al botó Dalt de la creu de controls. Amb Dreta i Esquerra es pot passar de pàgina, i prement Baix es pot reproduir la flipnote sencera. A més, en la pantalla superior, també s'hi poden veure quantes pàgines (o diapositives) falten pel límit, 999, i també s'hi mostra si s'està utilitzant la primera o segona capa, el llapis utilitzat, si està activada la taula de llum i si es va copiant la pàgina a mesura que es fa una de nova, és a dir, el resum del menú per a crear l'animació.

En la primera secció d'opcions, la més essencial, es pot utilitzar:

 • Dibuixar. Per a dibuixar la diapositiva es pot utilitzar una simulació de bolígraf. Hi ha una selecció de vuit puntes diferents, incloent dibuixar només el contorn de la punta i esprai. Si es prem L activa per un moment les opcions més avançades (vegeu més avall), que amplia la gruixudesa de les puntes.
 • Pintar. Serveix per a posar patrons en blanc i negre o en vermell o blau segons el color o capa triada (vegeu la informació de la segona secció d'opcions). Hi ha 8 patrons diferents, incloent una misteriosa, que recupera el dibuix d'una altra pàgina. També, si es prem L, activa les opcions secretes, que fa més grans els patrons a utilitzar.
 • Esborrar. Hi ha 8 gomes, de forma quadrada, rodona i lineals. També hi ha l'opció d'esborrar tot el que s'ha escrit amb la capa actual (vegeu la informació sobre la 2a secció).

En la segona secció d'opcions, on es pot triar el paper utilitzat i les capes, es pot triar:

 • Colors/Capes. Si estan deshabilitades les eines avançades, aquesta funció permet utilitzar dos bolígrafs de tres colors diferents, negre (o blanc si està invertit el full), vermell o blau, en la mateixa pàgina. Si estan habilitades, es poden fer servir dues capes diferents, cadascuna amb el seu color. També hi ha l'opció d'invertir-les, de combinar-les prement el botó L, deshabilitar-les i esborrar-ne el seu contingut.
 • Paper. Es pot invertir el negre utilitzat en la pàgina en blanc, i viceversa.
 • Taula de llum/Esbós. Permet al jugador veure l'anterior diapositiva, per a poder copiar-la. Prement L es pot fer un esbós, i es pot seleccionar si es pot veure o no.
 • Copiar. Permet al jugador que es pugui copiar la mateixa diapositiva cada vegada que se'n faci una altra successivament.

En la tercera secció d'opcions, avançada i habilitable en la configuració, hi ha les següents eines més avançades:

 • Seleccionar/Copiar i enganxar/Retallar i enganxar. Es pot seleccionar una part de la capa per moure-la de lloc mentre es prem L o per copiar (retallar prement L) i enganxar.
 • Reduir/Ampliar. Permet empetitir la capa. Si es prem L, s'amplia seguint els píxels.
 • Voltejar. Permet fer una volta a la capa horitzontalment. Si es prem L es pot fer verticalment.
Una captura de la taula de dibuix de Flipnote Studio. El dibuix, en dues capes (vermell i negre/blanc), apareix en la pantalla superior. Avall, els modes de dibuix, seleccionant la punta petita de bolígraf.

S'hi poden afegir més elements en la flipnote, des d'imatges de la Cámara de Nintendo DSi i sons de Nintendo DSi Sound. També admet gravar directament sons i gestionar les diapositives o pàgines.

 • Gestió de flipnotes. Amb aquesta funció es poden esborrar les diapositives, inserir-ne en blanc i copiar i enganxar la seleccionada. Es pot triar la velocitat en què es reprodueixin les diapositives, tècnicament els fotogrames per segon (frames): el nivell 1 equival a 0,5 frames, el nivell 2 equival a 1, el 3 equival a 2, el 4 equival a 4, el 5 equival a 6, el 6 equival a 12, el 7 equival a 20 i el 8 al 30. També és seleccionable si la flipnote es repetirà en acabar-se.
 • Importació d'imatges. Flipnote Studio és capaç d'importar, en blanc i negre, les imatges guardades en la memòria de la consola, abans capturades per l'aplicació Cámara de Nintendo DSi. S'hi detalla la data de modificació més recent. Es pot ajustar si s'importa cúbicament o seguint contrast i la saturació, i es poden importar en colors segons la capa triada.
 • Gravar sons. Flipnote Studio permet capturar sons del micròfon i implementar-se en la flipnote. Es pot gravar música de fons i tres efectes de so. Es poden gravar com uns trenta segons de música de fons però prement L es pot afegir més duració. Els efectes de so es poden implementar mentre es reprodueix tota la flipnote, i prement els botons corresponents (A, X i Y). Si es prem L i sobre els efectes de so, es marca prioritat per a reproduir-se, i també es pot fer una mescla. A més, si es prem L i no hi ha res gravat, es pot implementar un so de 10 segons de l'aplicació preinstal·lada Nintendo DSi Sound, però no permet afegir-ne més temps. Normalment, el so s'hauria de gravar al final, quan els fotogrames per segon ja estiguin configurats, cosa que si variés, no es reproduiria correctament el so.

Una de les cinc flipnotes de mostra que ofereix el programa és "Tècniques secretes", on explica que prement L es poden activar les opcions avançades temporals, que es poden fer línies rectes a la taula de dibuix prement Start o Select -prement aquest últim no del tot rectes-, que l'opció Misteriosa de "Pintar" pot recuperar una diapositiva anterior, que seleccionant una zona i bufant pinta la part automàticament i que les textures permeten fer efectes com de desaparició i degradat. A part d'aquesta flipnote n'hi ha d'altres: un gat fent malabars i amb el monopatí, un gat persegueix un ratolí (els detalls d'aquest asseguren que no està creat per Nintendo), un monstre pelut es grata i tots els pels que s'ha tret formen un monstre (i aquesta torna a començar, el que ensenya l'opció de repetir l'animació) i una persona que tira a una altra fent-li una puntada de peu fent embranzida (molt popular a Flipnote Hatena).

La flipnote es pot guardar a la memòria de la consola o també en una targeta SD, en una nova flipnote per no sobreescriure l'actual o en un fitxer Graphics Interchange Format (.gif). El fitxer utilitza el sistema binari de l'ordinador quant a la memòria, no els blocs que s'utilitzen per a gestionar aplicacions de Nintendo 3DS i Nintendo DSi.

Enviament de Flipnotes[modifica]

Hi ha dues formes de donar a conèixer les flipnotes d'un usuari. Una d'elles és l'enviament local. L'altra és publicant-la al servei online Flipnote Hatena, que és gestionat per Hatena Co., Ltd.. Es permet bloquejar la seva edició al publicar-la en un d'aquests llocs.

Flipnote Hatena[modifica]

La pàgina principal de Flipnote Hatena. Fixin-se que el color de la interfície (verd) és diferent al de les interfícies de les opcions integrades en l'aplicació (taronja).
Article principal: Flipnote Hatena

Poc abans del llançament de Flipnote Studio al Japó, Nintendo va anunciar que van parlar amb l'empresa proporcionadora de serveis online japonesa Hatena perquè els jugadors puguin intercanviar les seves obres. Parlant en nom de Nintendo, Yoshiaki Koizumi va triar treballar amb Hatena perquè "es necessita una habilitat especial per a enviar les obres de l'usuari que no tenim; confiem en Hatena".

A causa de l'arribada de Flipnote Studio 3D, les característiques de la comunitat de la versió de DSi es van suspendre el 31 de maig de 2013. Moltes protestes es van iniciar a la comunitat de Flipnote Hatena, incloent spin-offs de cadenes de flipnotes i instruccions per posar-se amb contacte amb Hatena, però no va tenir èxit. No obstant això, els creadors encara van intentar evitar el tancament de Flipnote Hatena. Com a resultat d'això, el personal va publicar la Flipnote Hatena API, que permet als usuaris transferir en un altre lloc de la data. Diversos llocs han fet ús d'aquesta funció, però cap ha prosperat.

Nintendo anuncia que el contingut de Flipnote Hatena es transferiran al nou servei en línia de Flipnote Studio 3D: Flipnote Gallery: World i Flipnote Gallery: Friends. Les Flipnotes de DSi seran accessibles des de la Nintendo DSi Library, una secció de lliure accés del servei Flipnote Gallery: World. L'objectiu principal de la Nintendo DSi Library serà per als usuaris transferir les seves Flipnotes de Flipnote Studio a Flipnote Studio 3D, on es poden editar com qualsevol altre Flipnote.

Entre consoles localment[modifica]

A més de la pàgina web Flipnote Hatena, les flipnotes es poden compartir entre dos usuaris a través de funció de comunicació sense fil de la Nintendo DSi. Quan una flipnote ha estat compartida d'aquesta manera, els usuaris poden optar per guardar els seus amics en una llista de la seva consola i del web Flipnote Hatena que es pot gestionar. Les flipnotes també poden ser compartides a través d'una targeta SD (que s'insereix en una altra DSi). Quan una persona rep una flipnote d'un creador en el primer equip, es fan amics entre si.

Altres modes de joc[modifica]

 • Veure flipnote. Amb aquesta opció es poden visualitzar les flipnotes guardades: les recents, les de la memòria de la consola i les de la targeta SD, les flipnotes de cada dia visualitzant el calendari integrat en l'aplicació i les categoritzades. Es pot visualitzar la data de modificació més recent de l'animació, el modificador i el creador original i l'espai que ocupa. Es pot editar a menys que estigui protegida, és a dir, que s'hagi aconseguit localment o online i que l'usuari hagi prohibit la seva edició. Si és així, també es poden visualitzar les diapositives una per una. Aquestes es poden categoritzar amb cinc segells diferents: sense categoria, cor, rei, música i careta, i després s'hi pot accedir a cada flipnote d'aquestes categories en la pantalla principal del menú. Des d'aquest mode també es poden enviar les flipnotes, independentment si està bloquejada la seva edició, però si ho està, el receptor tampoc la podrà editar.
 • Obrir l'últim projecte. La flipnote més recentment editada es pot obrir directament prement a la granota que hi ha enmig dels botons per accedir als modes Veure Flipnote i Crear Flipnote.
 • Calendari. Apareix amb la data actual en la interfície del menú inicial. Aquesta funció permet al jugador navegar a través d'un calendari i accedir a les flipnotes editades en el dia seleccionat, i crear-ne de noves amb aquella data, encara que no sigui així. En la configuració es pot triar si el calendari s'obre en iniciar l'aplicació.
 • Configuració. Permet comprovar el nom d'usuari i l'ID de Flipnote Studio, a més de configurar la data de naixement, les pàgines de la taula de llum, els efectes de so (els de prémer a certes funcions, no s'ha de confondre amb els efectes de gravar so), si es comença amb el calendari en iniciar el joc, amb quina mà escriu el jugador (el que fa variar si s'activen les eines avançades temprals amb R o amb L), l'activació de la secció 3a del menú de Crear Flipnote i les capes -la substitució dels colors (vegeu amunt)- i habilitar la granota de la taula de dibuix que porta el jugador al menú. A més d'aquestes opcions, es pot fer una còpia de seguretat de les flipnotes, esborrar-les, eliminar els amics guardats en la llista i guardar les flipnotes de mostra.

Com la resta d'aplicacions de Nintendo DSiWare, el videojoc disposa de manual d'instruccions electrònic, que disposa de tota la informació sobre el joc i avisos sobre salut i seguretat. En la interfície del menú principal també s'hi observa la creu per anar al menú DSi.

Usos[modifica]

La primera diapositiva de la Cançó per a Dibuixar a Mario.

Concursos[modifica]

En Flipnote Hatena s'han celebrat tota mena de concursos, on els participants hi pugen les seves pròpies flipnotes tematitzades.

Oficials i representatius[modifica]

Com a part de les celebracions del 25è aniversari de Super Mario Bros. (1985-2010) i The Legend of Zelda (1986-2011), Nintendo va patrocinar concursos oficials Flipnote. Per a tots dos concursos, es va convidar als usuaris a crear una Flipnote basada en la sèrie utilitzant una Flipnote de plantilla (amb música i efectes de so) publicades en Flipnote Hatena. Els participants van ser avaluats i seleccionats per alguns dels principals desenvolupadors de la sèrie, com Eiji Aonuma per a la Zelda Flipnote, Shigeru Miyamoto per a les Mario Flipnote. Les Flipnotes guanyadores es posarien a disposició per veure a YouTube i la web oficial de Nintendo, el Nintendo Channel de Wii i la Nintendo eShop de Nintendo 3DS (només guanyadors de Zelda).[14][15][16][17][18][19][20]

Altres concursos[modifica]

 • Concurs de curts amb Flipnote Studio. El 8 d'octubre de 2009 es va donar a conèixer a Europa un concurs de curtmetratges que portaria els guanyadors a Animadrid (Madrid).[21]
 • Flipnote Monsters. Del 2 de novembre de 2011 al 21 hi va haver un concurs on s'havien de dibuixar flipnotes on aparegués un monstre lluitant amb el personatge Bad Egg, creat per l'il·lustrador Andrew Rae.[22][23]

Videoclips[modifica]

Flipnote Studio ha estat utilitzada pels músics per crear vídeos animats per les seves cançons o videoclips.[24]

Billy Polard és un d'aquests artistes. Polard utilitza un bucle en format .gif creats i exportats de Flipnote Studio. Per a la seva cançó Losing Light, el vídeo musical de Polard va explicar una història trista sobre dos monstres. Un any més tard, Polard va llançar un vídeo musical d'una altra cançó, Our Bedrooms Were Once Haunted també va ser creat en Flipnote Studio.

L'artista Arman Bohn va prendre un enfocament diferent. Pel seu vídeo musical de Brain Games, va crear centenars d'elements, incloent números d'antropomorfs i les lletres, en Flipnote Studio i els exporta com .gif. A continuació, utilitza programes informàtics per acoblar aquests elements en el seu video musical. La disposició aleatòria dels objectes estava destinat a servir de contrast amb la lletra de la cançó, que és sobre el Mètode Científic. Al seu bloc, Arman Bohn va descriure el seu esforç per mantenir la qualitat "dentat" de l'art Flipnote.

Desenvolupament[modifica]

Director Hideaki Shimizu
Productor Yoshiaki Koizumi
Referències [25]
Una versió antiga de Flipnote Studio vista en una DSi. El menú principal de la versió japonesa és idèntica a aquesta.

Flipnote Studio va ser desenvolupat per Yoshiaki Koizumi i Hideaki Shimizu sense el coneixement de ningú a Nintendo EAD Tokyo. Van fer un Kickstarter en secret a l'abril del 2008. va ser dissenyat inicialment com una eina per prendre notes, i es va considerar des del principi com una possible aplicació de WiiWare per transmetre aquestes notes d'una Nintendo DS a una Wii per ser compartides amb altres usuaris de l'aplicació mitjançant demo descarregable. Quan la Nintendo DSi es va anunciar, es va decidir pel president de Nintendo Satoru Iwata que la companyia treballarà amb Hatena, ja que aquest havia canviat recentment el seu departament R&D de Kyoto, on es troba la seu de Nintendo Corporate Labs.

El logotip de Moving Notepad

Quan va ser anunciat oficialment en una conferència japonesa a finals de 2008 va rebre el nom de Moving Notepad, que literalment vol dir "llibreta animada". Aquest nom perdurà fins a llançar-se al Japó. Mentre el videojoc no es llançava fora del país japonès, el videojoc s'anava dient Moving Memo Pad, o Moving Memo, que literalment vol dir "moure el bloc de notes".[25]

El 3 d'agost de 2009 Anònim va reportar a Pocketgamer.biz que Nintendo preparava una aplicació anomenada Flipnote Studio, i que sortiria el 12 d'agost de 2009, cosa que va fer oficial Nintendo pocs dies després. L'11 d'agost Hatena va reportar que el 14 d'agost de 2009 sortiria l'aplicació a la regió PAL, és a dir, a Europa i a Australàsia.[26]

L'aplicació es va incloure posteriorment com un programa preinstal·lat a la Nintendo DSi XL i Nintendo DSi amb firmware 1.4. Quan es va estrenar a l'Amèrica del Nord, va rebre l'eslògan de "Draw it. Flip it. Share it.", que vol dir "dibuixa-ho, anima-ho, envia-ho".

Actualitzacions[modifica]

Versió 1.1.0 JP (llançada el 24 de desembre de 2008 al Japó)

La versió original de Moving Notepad.

Versió 1.2 JP (llançada el 27 d'abril de 2009 al Japó)

El 27 d'abril del 2009, la segona versió de Flipnote Studio es va llançar al Japó a través de la botiga Nintendo DSi. En aquesta nova versió es van afegir noves eines, com nous estils de traçat, eines avançades de selecció, de zoom, la funció de copiar i enganxar, i la possibilitat d'enviar "flipnotes" a través d'Internet mitjançant Flipnote Hatena. Flipnote Studio es va actualitzar amb les funcions del lloc web de Flipnote Hatena, incloent el suport de canals temàtics per classificar cada Flipnote, i la possibilitat d'afegir comentaris a través del lloc Intranet de Flipnote Hatena des de la consola. Tot i que l'actualització a la versió 1.2.0 JP no va ser necessària perquè el programa continuï funcionant, Nintendo ha declarat que després d'un període indefinit de temps, els usuaris de la versió 1.1.0 no podien accedir al lloc de Flipnote Hatena.[27]

Versió 2.1 JP (llançada el 19 de juliol de 2009 al Japó)

El 19 de juliol de 2009, la versió 2.1 va ser llançada al Japó. Aquesta última versió de l'aplicació proporciona una nova possibilitat d'accedir al programa de comunicació amb el lloc web de Hatena, corregint alguns errors que els usuaris a l'hora de pujar "flipnotes" de grans dimensions. Els usuaris de la nova versió també poden registrar la seva pròpia identificació de Hatena directament des del lloc web de Flipnote Hatena.[28]

Versió 1.1.0 NA/PAL (llançada el 12 d'agost de 2009 a Amèrica del Nord i 14 d'agost de 2009 a la regió PAL)

La versió original de Flipnote Studio. Equival a la versió 2.1.0 japonesa, que inclou també la versió 1.2.

Programes relacionats[modifica]

Ugoku Memo Chou Viewer[modifica]

Pantalla de títol de Ugoku Memo-Chou Viewer.

Ugoku Memo Chou Viewer va ser una eina japonesa oculta per a Nintendo DS en el qual es podien veure les flipnotes penjades per Flipnote Hatena. L'aplicació es transferia del Canal Nintendo de la Wii a una Nintendo DS.[29] Va ser penjada a la xarxa per hackers el setembre del 2010 perquè es pogués utilitzar mitjançant flashcards.[30] Amb aquesta aplicació Sudofox va aconseguir emular el servidor de Flipnote Hatena per muntar Sudomemo.[31]

Flipnote Studio 3D[modifica]

Article principal: Flipnote Studio 3D

Recepció[modifica]

 Anàlisi
Resultats anàlisis
Publicació Puntuació
IGN 9/10
Official Nintendo Magazine 95%
Awards
Entity Award
IGN Premi d'Elecció dels Editors (2009)
Vegeu també: Flipnote Hatena

Crítica i premis[modifica]

El videojoc ha rebut molt bones crítiques. IGN li posa un "excel·lent" amb un 9.0/10, mentre que també li dóna un premi d'elecció dels editors. La Official Nintendo Magazine li va atorgar un 95%.[32]

Descàrregues[modifica]

El 10 de gener de 2009 tots els usuaris de Nintendo DSi ja es van descarregar aquesta aplicació, menbre ja havien circulat més de 100.000 "flipnotes" per Flipnote Hatena. Durant els primers sis mesos de llançament al Japó, Flipnote Hatena va reportar haver rebut més d'un milió de creacions de l'usuari.[33][34]

Referències[modifica]

 1. «Notícia de Flipnote Studio a Generació Digital».
 2. «Notícia de Flipnote Studio al portal web de Catalunya Ràdio».
 3. «Conferència de Nintendo Japó de finals de 2008».
 4. http://www.gamefaqs.com/ds/960587-flipnote-studio
 5. «http://www.destructoid.com/check-out-these-awesome-moving-memo-pad-dsi-animations-118769.phtml».
 6. «Pàgina web oficial nord-americana».
 7. Imagine Games Network. «http://www.ign.com/articles/2008/12/18/nintendo-brings-user-generated-content-to-dsi».
 8. «http://www.nintendo.es/Juegos/Nintendo-DSiWare/Flipnote-Studio-263126.html».
 9. vidaextra.com. «http://www.vidaextra.com/videos/flipnote-studio-3d-retrasa-su-llegada-a-europa».
 10. Bodamin, Kadu. «Club Nintendo vai chegar ao fim em 30 de setembro em favor de um novo serviço de recompensas» (en portuguès). Reino do Cogumelo, 20-01-2015.
 11. Bodamin, Kadu. «Flipnote Studio 3D gratuito para membros do Club Nintendo não deve ter funções de compartilhamento online» (en portuguès). Reino do Cogumelo, 21-01-2015.
 12. «http://flipnotestudio.nintendo.com/notice/».
 13. «Tràiler del videojoc».
 14. «Cançó per a dibuixar a Mario».
 15. «http://www.nintendo.es/Noticias/2010/-Los-ganadores-del-concurso-Crea-tu-propia-nota-Mario-Flipnote-seran-elegidos-por-los-creadores-de-Mario--252276.html».
 16. «http://www.nintendo.es/Noticias/2010/Echa-un-vistazo-a-las-notas-Flipnote-ganadoras-del-concurso-Crea-tu-propia-nota-Mario-Flipnote-de-Japon-252519.html».
 17. «http://www.nintendo.es/Noticias/2011/-Ya-tenemos-a-los-ganadores-del-concurso-Mario-Flipnote--253277.html».
 18. «http://www.nintendo.es/Noticias/2011/Crea-tu-propia-nota-Zelda-Flipnote-y-deja-que-la-valoren-los-creadores-de-la-serie-de-juegos-The-Legend-of-Zelda-252842.html».
 19. «http://www.nintendo.es/Noticias/2011/Solo-quedan-dos-semanas-para-que-finalice-el-concurso-Crea-tu-propia-nota-Zelda-Flipnote--253676.html».
 20. «http://www.nintendo.es/Noticias/2011/-Tenemos-mas-notas-del-concurso-Crea-tu-propia-nota-Zelda-Flipnote-para-mostrarte--253523.html».
 21. «http://www.nintendo.es/Noticias/2009/Concurso-de-cortos-con-Flipnote-Studio-259223.html».
 22. «http://www.nintendo.es/Noticias/2010/-Eres-capaz-de-crear-un-Flipnote-monstruoso-que-derrote-a-nuestro-campeon--251916.html».
 23. «http://www.nintendo.es/Noticias/2010/-Anunciados-los-ganadores-del-concurso-de-Flipnote-Monsters--252435.html».
 24. Michell, Richard. «Sad, sweet music video made in Flipnote Studio.» (en anglès). Joystiq. [Consulta: 28 octubre 2013].
 25. 25,0 25,1 Siliconera. «Flipnote Studio started as a secret proyect».
 26. Hatena Co., Ltd. «http://d.hatena.com/flipnotehatena/20090811/12574523».
 27. Andriasang.com. «http://www.andriasang.com/e/blogs/anoop/2009/04/27/moving_memo_version_2/».
 28. «http://d.hatena.ne.jp/ugomemohatena/20090729/1248844484».
 29. http://www.nintendoage.com/index.cfm?FuseAction=Element.View&egID=81528&lgID=81528
 30. http://www.ds-scene.net/?s=viewtopic&nid=9987
 31. https://www.facebook.com/flipnotestudio3dfanpage/posts/557779710973104?stream_ref=5
 32. «Flipnote Studio Review», 13-08-2009.
 33. Nintendo World Report. «Flip Book Animation Software Proves Popular on the DSi», 10-01-2009.
 34. Hatena. «News - Hatena launches European website for use with "Flipnote Studio" software for the Nintendo DSi», 11-08-2009.

Enllaços externs[modifica]

Vídeos[modifica]

Webs oficials[modifica]