Fluorpiromorfita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFluorpiromorfita
Fórmula químicaPb₅(PO₄)₃F
Localitat tipusmont Sukhovyaz, Districte d'Ufaley, Verkhny Ufaley, óblast de Txeliàbinsk, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 9,779(5) Å; c = 7,241(9) Å
Grup puntual6/m - dipiramidal
Grup espacialp6₃/m
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2021-120
Referències[1]

La fluorpiromorfita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de l'apatita. Rep el nom per ser l'anàleg de fluor de la piromorfita.

Característiques[modifica]

La fluorpiromorfita és un fosfat de fórmula química Pb₅(PO₄)₃F. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2022, sent publicada en el mes de desembre del mateix any.[2] Cristal·litza en el sistema hexagonal. És l'anàleg de fluor de la piromorfita i de la hidroxilpiromorfita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5819/1.

Formació i jaciments[modifica]

Aquesta espècie era coneguda ja des d'un temps abans de la seva aprovació l'any 2022. Es va detectar, per exemple, en forma de grans rics en clor (F:Cl ~ 1,3:1) en una secció polida.[3] Finalment va poder ser descrita en mostres del mont Sukhovyaz, situat al districte d'Ufaley, a Verkhny Ufaley (óblast de Txeliàbinsk, Rússia).

Probablement es tracti d'una espècie força comuna, especialment en entorns pobres en clor i rics en fluor. Pocs mesos després de la seva aprovació ja ha estat descrita en dues localitats austríaques.

Referències[modifica]

  1. «Fluorpyromorphite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r octubre 2022].
  2. Kasatkin, Anatoly V.; Pekov, Igor V.; Skoda, Radek; Chukanov, Nikita V.; Nestola, Fabrizio; Agakhanov, Atali A.; Kuznetsov, Aleksey M.; Koshlyakova, Natalia N.; Plasil, Jakub; Britvin, Sergey N. «Fluorpyromorphite, Pb5(PO4)3F, a new apatite-group mineral from Sukhovyaz Mountain, Southern Urals, and Tolbachik volcano, Kamchatka». Journal of Geosciences, 68, 1, 2023, pàg. 81–93. DOI: http://doi.org/10.3190/jgeosci.368 [Consulta: 4 abril 2023].
  3. Mikl, A. and Kolitsch, U. «Ein interessanter alpiner Kupfererzgang im Kleinelendtal und seine Mineralien» (en alemany). Mineralienwelt, 4, 25, 2014, pàg. 28-33 [Consulta: 1r octubre 2022].