Elx

(S'ha redirigit des de: Foia d'Elx)
Plantilla:Infotaula geografia políticaElx
Bandera d'Elx
Bandera d'Elx
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 16′ 01″ N, 0° 41′ 54″ O / 38.2669°N,0.6983°O / 38.2669; -0.6983
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
Provínciaprovíncia d'Alacant
Comarcael Baix Vinalopó Modifica el valor a Wikidata
Capital de
CapitalElx Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població238.293 (2023) Modifica el valor a Wikidata (730,74 hab./km²)
Gentiliciil·licitana, il·licità, elxana, elxà Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície326.100.000 m² Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Altitud86 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Partit judicialElx
Dades històriques
Creaciósegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
9 abril 1332Setge d'Elx (1332) Modifica el valor a Wikidata
PatrociniAgatàngel de Roma i Assumpció de Maria Modifica el valor a Wikidata
Festa patronalVerge de l'Assumpció, el Misteri
Del 13 al 16 d'agost
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataPablo Ruz Villanueva (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal03201–03208, 03293, 03139, 03194–03195, 03290–03296 i 03320 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic966 y 965 Modifica el valor a Wikidata
Codi INE03065 Modifica el valor a Wikidata
Codi ARGOS de municipis03065 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webelche.es Modifica el valor a Wikidata

Elx (IPA: ['ɛltʃ]), en castellà: Elche i oficialment, Elche/Elx[1] és una ciutat del País Valencià, capital de la comarca del Baix Vinalopó, a la vora del riu Vinalopó. La població total del municipi arriba als 234. 765 habitants (INE 2020), mentre que la població del nucli urbà és de 190.696 (INE 2019); així, és la tercera ciutat més poblada del País Valencià, la segona de la província d'Alacant, la vintena en població a nivell estatal i la quarta major ciutat excloent capitals de província. L'àrea metropolitana d'Alacant-Elx, que agrupa Elx amb la conurbació d'Alacant-Sant Vicent del Raspeig-Sant Joan d'Alacant i amb les localitats properes de Santa Pola i Crevillent, és la vuitena més poblada de l'Estat espanyol, amb uns 735.000 habitants.

En el segle v aC va ser fundada la ciutat ibera d'Ilici. Amb l'arribada dels romans, es va començar a formar una colònia que es va poblar amb veterans de les Guerres Càntabres i que passaria a anomenar-se Colonia Iulia Illici Augusta, entorn de l'any 26 aC. Sota el domini musulmà, durant l'edat mitjana, la ciutat es va establir en el seu emplaçament actual. Arran de la conquesta cristiana, al voltant de l'any 1250, la ciutat va passar a la Corona de Castella. L'any 1265 els musulmans van ser expulsats de la ciutat després d'una rebel·lió i, en 1305, Elx va ser cedida al Regne de València. Durant el regnat d'Amadeu de Savoia, en 1871, el monarca li va atorgar el títol de Ciutat després d'una visita a la vila. Durant els anys 60 i 70 del segle xx, la ciutat va experimentar un fort augment de població lligat a la industrialització, que convertiria a Elx en un dels principals productors de calçat d'Europa.[2][3]

El Palmerar d'Elx, el més gran d'Europa amb més de 200.000 palmeres, ha sigut declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. També ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat el Misteri d'Elx, un drama sacro-líric medieval cantat en valencià, que tracta la mort i Assumpció de la Mare de Déu. Segons els especialistes, està datat al segle xv, en la seua part més antiga, i és cantat en valencià medieval.

Geografia[modifica]

L'ampli terme municipal, 326,1 km², s'estén per una planura travessada per les serres del Molar, Tabaià i Castellar, coberta de palmeres; té 12 km de platges on dunes i pins conformen un peculiar paisatge; en l'interior del municipi hi ha el pantà d'Elx, construït en 1632, i la Llacuna del Fondo, d'alt valor ecològic; també hi ha el Clot de Galvany, el Palmerar, amb la palmera Imperial, i el parc natural de les Salines.

Partides rurals[modifica]

Les partides rurals d'Elx són les següents: Algoda, Algorós, Altabix, l'Altet, Atzavares Alt, Atzavares Baix, Asprella, els Bassars, la Baia Alta, la Baia Baixa, Carrús, Daimes, el Derramador, el Ferriol, Foia d'Elx (1.958 habitants)[cal citació], Jubalcoi, Arenals del Sol, Maitino, la Marina, Matola, Perleta, Pla de Sant Josep (1.819 habitants)[cal citació], la Penya de les Àguiles, Puçol, Salades, Santa Anna, Torre del Pla Alt, Torre del Pla Baix, la Vallonga, la Vallverda Alta i la Vallverda Baixa.[4]

Història[modifica]

Dama d'Elx

Orígens[modifica]

La història d'Elx comença a l'Alcúdia, jaciment situat a 2 km del nucli urbà, que va acollir la ciutat del període iber al segle iv aC fins als visigots al segle viii. La ciutat nasqué com un oppidum ibèric al segle iv aC, al qual s'associa la talla de la Dama d'Elx, bust d'una dona ricament abillada, una de les obres artístiques més importants d'aquesta època, trobada en 1897 i que és al Museu Arqueològic Nacional de Madrid malgrat les reiterades peticions fetes perquè siga retornada al seu lloc d'origen. Durant la Segona Guerra Púnica la ciutat fou probablement destruïda i abandonada, i no es refundà fins al final del segle ii aC. Fou refundada com a colònia romana de dret romà el 43 aC, seguint les polítiques de Juli Cèsar, i així fou reanomenada Colonia Iulia Ilici; i encara patí una altra refundació en temps d'August, cap al 27 aC, que la reanomenà Colonia Iulia Ilici Augusta. La ciutat encunyava moneda de bronze, i comptava amb un port anomenat Portus Ilicitanus, que es correspon amb Santa Pola.

La ciutat entrà el decadència al segle v, però això no impedí que, durant el parèntesi romà d'Orient, Elx fos seu episcopal, i encara també durant el segon període visigot.

Període islàmic[modifica]

Després de la conquesta els àrabs s'establiren ja en l'actual emplaçament, concretament en el que ara es coneix com la Vila Murada i construïren un complex sistema de regadiu. En àrab la ciutat es va dir Alsh. A mitjan segle xiii, Elx formava part de la taifa de Múrcia, abans a l'Emirat de Dàniyya, adés a l'Emirat de Múrsiya.

La ciutat cristiana[modifica]

La conquesta cristiana la va efectuar l'infant Alfonso (futur Alfons X el Savi) al voltant de l'any 1250, de manera que Elx passà a la corona de Castella. Arran de la conquesta, va ser constituït el senyoriu d'Elx, encomanat al senyor de Villena. La conquesta obligà els moros a instal·lar-se en el Raval de Sant Joan i als jueus en el que ara és la parròquia del Salvador.

Després d'una revolta musulmana l'any 1265, Alfons X de Castella va haver de demanar ajuda al monarca aragonès Jaume I, qui va ajudar els castellans a recuperar la vila, juntament amb els territoris propers. Com a represàlia, els musulmans van ser expulsats de la ciutat i es van veure obligats a edificar una nova població a la rodalia de la Vila Murada, coneguda actualment com el Raval de Sant Joan. En 1296, Jaume II d'Aragó va atacar els territoris castellans situats a la meitat sud de la província d'Alacant i va conquistar, entre altres llocs, la ciutat d'Elx. En 1304, en acompliment de la Sentència Arbitral de Torrelles, Cartagena, Oriola, Elx, Guardamar del Segura i altres poblacions passaren a formar part de l'antic Regne de València, hi havia amplis territoris francs i àmplies àrees comunals i municipals que limitaren moltíssim els drets senyorials territorials, i que es concentraven bàsicament en les partides denominades les Quatre Alqueries, avui desaparegudes, i en el terme del raval, significativament denominat Magram; aquest fet és essencial, perquè va contribuir a desenvolupar un ample procés de privatització de terres, dut a terme per una complexa gamma d'agents socials que explicaria la feblesa estructural del nou senyoriu que hi emergirà el 1470 quan la reina Isabel de Castella cedisca a Gutiérrez de Càrdenas les viles de Crevillent i Elx, prèviament cedides a aquesta per Ferran d'Aragó; i tanmateix el relatiu desenvolupament de l'agricultura, en connexió amb la important institució de les aigües de reg, organitzades des del Consell, així com el mercat urbà. El 1332, durant la guerra per la Conquesta del Regne de Granada fou atacada pels granadins encapçalats per Abu-l-Nuaym Ridwan ibn Abd Allah.[5]

Els segles xvi i xvii són conflictius socialment; d'una banda en les Germanies la vila va aprofitar l'ocasió que li brindava la revolta agermanada per a impedir la presa de possessió a Dídac de Càrdenas i proclamar la seua vinculació a la Corona; el fracàs de dita revolta, militarment esclatada per tropes de l'aristocràcia al front de les quals anava el mateix senyor d'Elx i el marquès de Vélez, va suposar, una vegada més l'esclafament de l'ideal de municipi reial baixmedieval; d'altra l'expulsió morisca que no sols va significar la pèrdua d'un terç de la població, ja que investigacions recents mostren que la població musulmana del raval no era una simple comunitat camperola unívocament sotmesa al poder dels Càrdenas, sinó una col·lectivitat que practica una agricultura comercialitzada sobre l'àrea de l'antic Magram; la repoblació duta a terme per Jordi de Càrdenas entre 1609-1611, intentava no només refer una greu situació econòmica que, potser vinguera d'abans, però s'accelerà ràpidament amb l'expulsió, sinó recompondre una situació de feblesa política, que fou en aquell moment parcialment compensada a l'entrar les oligarquies propietàries urbanes entre els beneficiaris de la repoblació, juntament amb altres molts veïns d'extracció social artesana i camperola; d'altra el naixement d'una complicada organització social que començava a produir una poderosa oligarquia propietària composta per cavallers, ciutadans, rectors dels municipi, advocats, metges notaris, una burgesia de comerciants, bona part de la qual era d'origen estranger; un artesanat molt heterogeni organitzat en gremis i una sèrie de capes de treballadors, llauradors i camperols que establia ja les bases d'intercanvi i explotació; tot plegat amb la baixada de rendiments productius del camp propiciat per l'expulsió morisca, la delinqüència, el bandolerisme i la resistència senyorial, en 1644, a la presa de possessió de Jaume de Cárdenas, germà i hereu del recent mort Jordi, són el detonant d'una sèrie de conflictes traduïts en un estira-i-arronsa entre la vila i la institució senyorial que acabaren amb la consecució favorable a aquesta de la sentència del plet de reversió a la Corona el 1697.

El Palau d'Altamira, construït a finals del segle xv

Altre aspecte cridaner del segle és l'increment en les activitats urbanes relacionades amb l'oli i el sabó per l'oligarquia propietària local, especialment els nobles, en plena crisi del segle; el XVIII comença marcat per l'abolició dels Furs en 1707, la qual cosa dona l'oportunitat d'aplicar sense entrebancs la jurisdicció senyorial, que crea la figura de l'Alcalde Major, nomenat personalment pel senyor, per damunt dels alcaldes ordinaris i aliena erms comunals i propis i que torna a xocar amb l'oposició de la vila una vegada que aquesta recupera el seu dinamisme social a partir dels anys trenta; a partir d'aquesta dècada hi ha un creixement econòmic basat en l'agricultura orientada a la producció d'oli, barrella i gra que, comercialitzada a través del port d'Alacant possibilita l'aparició de noves fortunes i retalla les possibilitats dels estrats més baixos; aquesta situació, més l'estructura administrativa i fiscal de naturalesa feudal actuant en conjuntures de baixa producció i retraïment comercial, provocà crisis com la dels anys 60, amb el punt àlgid de l'any 1766, en què la revolta antisenyorial[6] a favor del lliure comerç i dels antics usos comunals, al mateix temps que denunciava una situació estructural, marcava un canvi de ritme en el creixement capitalista estructuralment unit a l'activitat agrària tal com aquesta quedà configurada pels processos revolucionaris burgesos.

L'agricultura, però, no trigaria a entrar en crisi, la qual circumstància donà pas al sorgiment de la moderna indústria espardenyera, el cànem fou substituït parcialment pel jute; segons Pere Ibarra, la primera fàbrica fou creada per Josep Maria Buch, el qual aglutinà una sèrie de telers dispersos que simplement treballaven a canvi de matèries primeres.

La ciutat moderna[modifica]

El 1875 s'hi instal·la la primera màquina de cosir i es comença a importar lona del Principat —Mataró— progressivament substituïda per la mateixa producció local, a través de l'ús del teler mecànic per a lones i la màquina de trenar; tot plegat va provocar una nova ocupació que bàsicament descansava sobre el treball a domicili, tant a la ciutat com al camp; així, en vespres de la gran guerra hi existien unes cent fàbriques d'espardenyes, jute i trena, que absorbien prop del 80 per cent de la població obrera; el breu regnat d'Amadeu I suposà, en una curta visita a les aleshores vila, el 1871, l'atorgament del títol de ciutat; el procés industrialitzador donà pas a l'aparició d'una nova oligarquia, composta pels fabricants d'espardenyes i calcer en general, amb interessos en l'agricultura i que comença a formar les seues entitats financeres —caixes d'estalvis— i patronals —Centro Industria Alpargatera— i on destaca Manel Gómez Valdívia.

Durant la dictadura de Primo de Rivera a la qual es van unir les classes burgeses i mitjanes (metges, funcionaris, advocats, etc.) entre els quals destaquen Dídac Fernández Ripoll, alcalde en diverses ocasions, i el banquer Raimon Peral Torres, es va produir un impuls regeneracionista que impulsaria millores per a la ciutat, clavegueram, escoles, escorxadors, etc.; els obrers conseqüentment comencen a organitzar-se i creen les primeres unitats de socors mutu, sindicats i partits polítics; en 1903 es coneix la primera vaga a Elx.

La Segona República Espanyola fou un període convuls amb vagues, tancaments patronals, confiscació per part de les grans centrals sindicals, aleshores UGT i CNT, de 231 finques, amb una superfície de 3.356 ha per a la seua explotació col·lectivista; la guerra de 1936-1939 deixà una difícil situació que es va començar a recuperar a partir dels 50 mercès a la indústria i es va consolidar entre 1965-1975 amb una important recuperació demogràfica propiciada per la immigració.

Economia[modifica]

L'agricultura, que ha perdut pes últimament, continua sent un sector important que els darrers anys s'orienta cap al productes d'ús no alimentari, com ara vivers (Palmerar d'Elx), el turisme, la qual cosa fa que el litoral encara conserve àmplies zones verges; el comerç ocupa un 20% de la població; però el sector econòmic per excel·lència és l'industrial i gira entorn del calcer, de què Elx és principal productor a nivell estatal i un dels més importants d'Europa. Compta la ciutat amb el Centre de Congressos Ciutat d'Elx, el palau ferial IFA, en què se celebra Expocalzado Internacional, que constitueix la principal fira del sector i aeroport internacional a Torre del Pla. També hi ha la Universitat Miguel Hernández.

Demografia[modifica]

Evolució demogràfica (des de 1877)
Censos de població[7]
Font: Institut Nacional d'Estadística



Evolució demogràfica en els darrers anys
Padró d'habitants[8]
Any 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Població 195.791 198.190 201.731 207.163 209.439 215.137 219.032 222.422 228.348 230.112 230.822 230.354 230.587 230.224
Entitat de població Habitants
Elx 189.316
Algoda-Matola 2.634
Algorós 646
Altabix 2.782
Atzavares 1.290
Asprella 435
Carrús 1.318
Daimes 1.327
L'Altet 5.330
El Derramador 455
Jubalcoi 1.118
La Foia 2.707
La Marina 2.307
La Perleta 1.366
Les Baies 2.747
Pla de Sant Josep 2.236
Arenals del Sol 1.795
Maitino 939
Puçol 376
Torre del Pla 7.308
La Vallverda 1.792

En 2015 el municipi d'Elx tenia 227.312 habitants (segons xifres oficials de l'INE), distribuït entre els diferents nuclis de població. D'ells, 187.135 habitants, el 82,33% de la seua població, vivia en el nucli urbà d'Elx, i la resta en les nombroses partides rurals i pedanies amb què compta el municipi. Les dades de la piràmide de població de 2015 indica que la població menor de 20 anys és el 16,77% del total, la compresa entre 20-40 anys és el 23,27%, entre 40-60 anys és el 23,16% i la major de 60 anys és el 16,01%.

El 1900 Elx tenia 27.308 habitants i era la quarta ciutat de la província d'Alacant per darrere d'Alacant, Alcoi i Oriola. Fins a 1940 va créixer al mateix ritme que Alcoi i Oriola, però a partir d'esta data va despuntar amb la industrialització i va rebre molts immigrants, per la qual cosa passà de 46.596 el 1940 a 73.320 el 1960 i 162.873 el 1981. Elx no ha deixat de créixer als últims anys encara que ha sigut més lent a causa del descens de la natalitat i ha passat de 188.062 el 1991 a 194.767 el 2001 i 201.731 en el 2003. Als últims anys el creixement demogràfic s'ha reforçat per l'arribada d'immigrants iberoamericans i magrebins.

Nacionalitats estrangeres amb
més de 500 habitants (any 2006)[9]
Posició Nacionalitat Població
Marroc Marroc 3.955
Romania Romania 3.589
Colòmbia Colòmbia 2.758
Equador Equador 2.723
Argentina Argentina 1.222
Algèria Algèria 1.148
Regne Unit Regne Unit 847
República Popular de la Xina R.P. de la Xina 787
Itàlia Itàlia 596

Immigració[modifica]

En el context de l'augment de la població estrangera a Espanya, la població estrangera a Elx va créixer més del 83% en sis anys, passant de 4.241 en 2001 a 32.028 residents estrangers a la fi de 2009, la qual cosa va representar un 13,92% de la població total.[10] Des de 2010 s'ha patit una lleugera disminució en el nombre de residents estrangers, entre altres causes, per la crisi que pateix el país des del 2008, passant de 32.027 en 2010 a 30.853 en 2012, representant un 13,39% del total de població.

Segons el cens de l'INE del 2006, els residents estrangers més nombrosos eren els marroquís (16,41% del total d'estrangers censats), els romanesos (15,28% del total d'estrangers censats), els equatorians (10,87%), i els colombians (10,28%).[11] Per continents d'origen, el 35,98% dels estrangers censats a Elx provenia d'Iberoamèrica i el 35,06% d'altres parts del continent europeu.

Cal destacar també la immigració castellana i murciana, que durant el procés d'industrialització de la ciutat es va traslladar a Elx a la recerca de treball, portant la seua llengua materna, el castellà.

Llengua[modifica]

Segons un estudi de 1994 del Servei de Recerques i Estudis Sociolingüístics de la Generalitat Valenciana, un 32,83% de la població parlava a casa principalment en valencià, mentre que un 61,49% utilitzava a casa preferentment el castellà. Segons el cens lingüístic de la Generalitat Valenciana de l'any 2001, Elx ciutat tenia el 2001 un 40% de valencianoparlants (als barris tradicionals i als primers eixamples entre un 50% i un 65% afirmen saber parlar valencià mentre que la llengua és molt minoritària als barris d'alta immigració com Carrús, els Palmerars o Sant Antoni). Al Camp d'Elx el valencià és clarament majoritari i s'arriba a més del 80% de parlants en les pedanies al sud de la ciutat, algunes molt poblades, com la Baia, Asprella, la Foia o Matola, on la fidelitat lingüística interna és molt alta. Segons l'últim cens lingüístic publicat en 2011, un 42,92% de la població afirmava saber parlar valencià, un 83,26% comprendre'l oralment, mentre que un 51,38% afirmava comprendre'l per escrit i un 26,26% escriure'l.[12]

Edificis i llocs d'interès[modifica]

Palau d'Altamira.
Joves i grans descansen en una plaça de l'antiga vila, i actual barri, del Raval d'Elx.
Vista panoràmica del Palmerar d'Elx.

Monuments religiosos[modifica]

  • Convent de la Mercè, amb façana renaixentista, església gòtica, claustre del xviii i uns importants banys àrabs, del XVI.
  • Basílica menor de Santa Maria. Una de les més belles representacions del barroc valencià. Lloc de representació del Misteri d'Elx.
  • Ermita de Sant Sebastià. Annexa a la basílica, alberga el Museu de la Festa i la Casa de la Festa, seu del Misteri.
  • Església de Sant Josep. Declarada BIC.
  • Convent de les Clarisses. Segle XVI.
  • Barri i antiga vila morisca del Raval.

Monuments civils[modifica]

  • Vila Murada, recull d'edificis que compendien la història de la ciutat.
  • Torre de la Calaforra. Del segle xiii però amb moltes modificacions. Albergà a les primeries del segle xx una lògia francmaçònica.
  • Alcàsser de la Senyoria o Palau d'Altamira. Construït en el segle xv pel primer senyor de la ciutat. Alberga el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx Alejandro Ramos Folques.
  • Ajuntament. De 1441, amb llotja gòtica i façana renaixentista.
  • Torre de la Vetlla o de Calendura hi ha un rellotge amb dos autòmats (Calendura i Calendureta).[13]
  • L'Alcúdia. Parc arqueològic i museu[14] que ens acosten a la civilització ibera i a la romana.
  • Palau de Jorge Juan. Declarat BIC.
  • Museu d'Art Contemporani. En l'antic ajuntament del Raval.
  • Museu Escolar de Puçol. En la partida del mateix nom.
  • Muralles de l'Alcúdia.
  • Muralles d'Elx. Hi ha abundants restes de la muralla i les torres de santa Llúcia, del Consell, la torre Cova i la torre VIII, entre d'altres.
  • Pont gòtic de Santa Teresa.
  • Torre d'Asprillas. A la partida de Les Baies, forma part d'una casa particular.
  • Torre de Carrús. De 1701, adossada a un caseriu de construcció posterior.
  • Torre de Ressemblanc. Segle XV. Inclosa en l'Hort de la Torreta. Actualment Institut de Formació Professional.
  • Torre Palombar. Molt restaurada i afegida a un edifici posterior.
  • Torre de l'Hort dels Vaïllos. Segle XV. Completament restaurada i en excel·lent estat.
  • Torre Estanya. Possiblement musulmana. Propietat particular i en ruïna absoluta.
  • Palmerar d'Elx
  • Clot de Galvany

Dates d'actes festius i d'interès popular[modifica]

Cultura[modifica]

Concert del 7-5-2006 al Gran Teatre d'Elx de la Banda del Conservatori professional de Música d'Elx (fotografia en la qual es veu a Fernando Argenta presentant l'acte)

Com a mostra de la variada oferta cultural, destaquen:

Gastronomia[modifica]

En els menjars d'Elx destaquen els arrossos, especialment l'arròs amb costra, els guisats amb peix, com ara les pipes i carasses (bacallà amb nyores), La llisa de la Llacuna del Fondo, i el putxero amb tarongetes (bullit amb pilotes i carn). De dolç, els dàtils de les seues palmeres, el pa de figa, la tortà d'Elx, a base d'ametla i per a acompanyar-los el tomaní, licor originari de les terres del sud, elaborat des de 1897.

Política i govern[modifica]

Composició de la Corporació Municipal[modifica]

El Ple de l'Ajuntament està format per 27 regidors. En les eleccions municipals de 28 de maig de 2023 foren elegits 12 regidors del Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE), 11 del Partit Popular (PP), 3 de Vox i 1 de Compromís per Elx-Acord per Guanyar (ApG).


Eleccions municipals de 28 de maig de 2023 - Elx

Candidatura Cap de llista Vots Regidors
Partit Socialista del País Valencià-PSOE Carlos González Serna 43.543 38,66% 12 ()
Partit Popular Pablo Ruz Villanueva 42.068 37,35% 11 (+2)
Vox Aurora Rodil Martínez 12.860 11,42% 3 (+1)
Compromís per Elx-Acord per Guanyar Esther Díez Valero 6.174 5,48% 1 (-1)
Altres candidatures[a][b] 6.801 5,99% 0 ( -2)
Vots en blanc 1.157 1,02%
Total vots vàlids i regidors 112.603 100 % 27
Vots nuls 377 0,36%
Participació (vots vàlids més nuls) 113.454 65,92%**
Abstenció 58.652* 34,07%**
Total cens electoral 172.519* 100 %**
Alcalde: Pablo Ruz Villanueva (PP) (17/06/2023)
Per majoria absoluta dels vots dels regidors (14 vots: 11 de PP i 3 de VOX[19])
Fonts: JEZ Elx,[20] M. Interior,[21] Periòdic Ara.[22]
(* No són vots sinó electors. ** Percentatge respecte del cens electoral.)

Eleccions municipals des de 1979[modifica]

L'evolució en el repartiment dels regidors per partits polítics des de les eleccions municipals de 1979 és la següent:

Històric de regidors a l'ajuntament d'Elx
Històric de regidors a l'ajuntament d'Elx
Candidatura 1979 1983 1987 1991 1995 1999 2003 2007 2011 2015 2019 2023
PSPV-PSOE 13 17 14 16 11 14 15 13 12 8 12 12
AP / PP[c] 2 8 5 8 13 12 11 13 14 9 9 11
Vox 2 3
Compromís 0 4 2 1
C's 3 2 0
PCE / EUPV[d] 3 2 2 2 3 1 1 1 0 0 0 0
IxE 2 0
PdE 1 1 0
UCD 8
CDS 0 6 0
Font: Ministeri de l'Interior[23]

Alcaldes[modifica]

Des de 2023 l'alcalde d'Elx és Pablo Ruz Villanueva del PP.

Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Període Alcalde o alcaldessa Partit polític Data de possessió Observacions
1979–1983 Ramón Pastor Castell PSPV-PSOE 19/04/1979 --
1983–1987 Ramón Pastor Castell PSPV-PSOE 28/05/1983 --
1987–1991 Manuel Rodríguez Macià PSPV-PSOE 30/06/1987 --
1991–1995 Manuel Rodríguez Macià PSPV-PSOE 15/06/1991 --
1995–1999 Diego Macià Anton PSPV-PSOE 17/06/1995 --
1999–2003 Diego Macià Anton PSPV-PSOE 03/07/1999 --
2003–2007 Diego Macià Anton PSPV-PSOE 14/06/2003 --
2007–2011 Alejandro Soler Mur PSPV-PSOE 16/06/2007 --
2011–2015 Mercedes Alonso García PP 11/06/2011 --
2015–2019 Carlos González Serna PSPV-PSOE 13/06/2015 --
2019-2023 Carlos González Serna PSPV-PSOE 15/06/2019 --
Des de 2023 Pablo Ruz Villanueva PP 17/06/2023 --
Fonts: Generalitat Valenciana[24]

Llista d'alcaldes d'Elx

Esports[modifica]

L'Estadi Martínez Valero durant un partit de
l'Elx CF

La ciutat d'Elx té diversos clubs esportius patrocinats majoritàriament per empresaris del calcer locals.

Elx compta també amb el segon estadi valencià amb més capacitat, l'Estadi Martínez Valero, que té un aforament de 38.750 espectadors.

Entitats locals[modifica]

La vida cultural d'Elx té diversos vessants, com l'ecologisme, el valencianisme, o les actives associacions de veïns. Entre les associacions culturals destaca El Tempir i el Casal Jaume I.

Personatges il·lustres[modifica]

Ciutats agermanades[modifica]

Notes[modifica]

  1. També participaren en les eleccions de 2023: Unides Podem-Esquerra Unida-Aliança Verda (2.405 vots, 2,13%), Contigo Somos Democracia (CONTIGO) (1.589 vots, 1,41%), Ciutadans - Partit de la Ciutadania (Cs) (1.324 vots, 1,17%), El Altet Decide (EAD) (1.317 vots, 1,16%) i Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) (166 vots, 0,14%).
  2. Perderen la representació: Ciutadans - Partit de la Ciutadania (Cs) (-2).
  3. En les eleccions municipals de 1979 Alianza Popular es presentà dins de Coalició Democràtica i no obtingué cap regidor. En les eleccions de 1983 es presentà en la coalició AP-PDP-UL-UV. A les eleccions de 1991 la que havia sigut la Federació de partits d'Alianza Popular es presentà com un únic partit amb un el nom nou de Partit Popular
  4. En les eleccions municipals de 1979 hi apareixen els resultats de PCE, en 1983 PCE-PCPV, en 1987 IU, en 1991 EUPV, en 1995 EU-EV, en 1999 EUPV, en 2003 la coalició Esquerra Unida - L'Entesa, en 2007 EUPV-BPE-EV-IR-AM, en 2011 i 2015 EUPV

Referències[modifica]

  1. «Disposición de denominación de municipio (Elche/Elx)» (en castellà). Diputació d'Alacant. [Consulta: 21 gener 2021].
  2. Anàlisi monogràfica del Calçat d'Elx Arxivat 2010-02-12 a Wayback Machine. (castellà)
  3. La Federació d'Indústries del Calçat Espanyol (FICE) (castellà)
  4. «Les pedanies d’Elx – Ayuntamiento de Elche» (en va). [Consulta: 11 novembre 2020].
  5. Ferrer i Mallol, María Teresa. La frontera amb l'Islam en el segle xiv cristians i sarraïns al Comunitat Valenciana. CSIC, 1988, p. 133-134. ISBN 8400068149. 
  6. . Pedralbes, 1987, p. 198. 
  7. Aquestes dades ofereixen la població de dret (1877-1991) i la població resident (2001-2011), conceptes equivalents segons indica el mateix INE.
  8. Institut Nacional d'Estadística. Nomenclátor: Población del Padrón Continuo por Unidad Poblacional.
  9. Ajuntament d'Elx Arxivat 2007-09-28 a Wayback Machine.: La Població d'Elx (01-01-2006).
  10. Font: Població estrangera: Població estrangera d'Elx. Institut Nacional d'Estadística. http://www.futurelx.com/indicadores/tablaexportar.asp?a=1&id=33]
  11. Font: Explotació estadística del cens segons l'INE. Població per sexe, municipis i nacionalitat (principals nacionalitats). Arxivat 2007-09-29 a Wayback Machine.
  12. «Coneiximent i ús del valencià» p. 28-29. Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Arxivat de l'original el 2015-09-23. [Consulta: 9 maig 2016].
  13. Turisme d'Elx
  14. Guía de Museos de la Comunidad Valenciana. València: Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, 1991, p. 63. ISBN 84-7890-433-6. 
  15. «Web de la banda». Arxivat de l'original el 2019-10-28. [Consulta: 8 juny 2021].
  16. «Web del Conservatori professional de Música d'Elx». Arxivat de l'original el 2012-02-03. [Consulta: 28 octubre 2019].
  17. Martínez, Alexander. «Cultura presenta el nuevo Certamen Nacional de Jóvenes Cantautores de Elche» (en espanyol europeu). Cadena SER, 29-11-2022. [Consulta: 23 desembre 2022].
  18. «Elx al Carrer - Festival Internacional de Artes de Calle Elche».
  19. Sandra Murcia «Pablo Ruz, nou alcalde d'Elx, en un acte marcat pels xiulits als qui han parlat en valencià». Lletraferit, 18-06-2023 [Consulta: 21 juny 2023].
  20. Junta Electoral de la Zona d'Elx «Proclamación de las candidaturas para las elecciones locales de 28 de mayo de 2023» (pdf) (en castellà). Butlletí oficial de la Província d'Alacant. Diputació d'Alacant [Alacant], 02-05-2023, pàg. 9-17. Edicte 3638 [Consulta: 21 juny 2023].
  21. Ministeri de l'Interior. Govern d'Espanya. «Resultats provisionals de les Eleccions Locals de 2023.», 28-05-2023. [Consulta: 21 juny 2023].
  22. Ara. «Eleccions a Elx», 28-05-2023. [Consulta: 21 juny 2023].
  23. Ministeri de l'Interior. Govern d'Espanya. «Consulta de resultados electorales» (en castellà). Arxivat de l'original el 17 d’octubre 2019. [Consulta: 26 juny 2019].
  24. Direcció d'Anàlisi i Polítiques Públiques de la Presidència. Generalitat Valenciana. «Banc de Dades Municipal. Elx. Històric de Govern Local». Portal d'informació ARGOS. [Consulta: 1r setembre 2015].
  25. «Elx ret homenatge al pintor surrealista Antonio Bernad amb una exposició». Levante-emv.com, 25-01-2009. [Consulta: Maig 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]