Forests pantanoses del Congo oriental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaForests pantanoses del Congo oriental
Imatge
TipusEcoregió WWF Modifica el valor a Wikidata
Part deSelva del Congo Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRepública Democràtica del Congo Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 0° 42′ S, 18° 12′ E / 0.7°S,18.2°E / -0.7; 18.2
Dades i xifres
Superfície92.700 km² Modifica el valor a Wikidata

Les forests inundades del Congo oriental són una ecoregió relativament intacta però poc estudiada del bioma "Boscs humits tropicals i subtropicals de fulla ampla". És localitzat dins de la República Centreafricana i laRepública Democràtica del Congo. Aquesta ecoregió és la meitat oriental d'una de les àrees més grans de pantans selvàtics en el món.

Enquadrament[modifica]

Això és una àrea de 92.700 km² de forest de pluja plana, d'entre 300–400 metres d'altitud a la riba esquerra del Riu Congo, i escampant-se com un embolcall de la Conca del Congo, incloent algun dels afluents més grans del Congo i l'àrea de les Cascades Boyoma prop de Kisangani.[1]

Flora[modifica]

El bosc és una mescla d'hàbitats incloent-hi zones d'aiguamoll i pantanoses, amb bosc més sec i sabana lleugerament més alts i inundat estacionalment pel Congo i els seus afluents.

Fauna[modifica]

La regió ha estat insuficientment investigat per zoòlegs però és coneguda per ser llar d'elefants de bosc (Loxodonta africana cyclotis) (els quals poden haver-hi estat reduïts per captura il·legal, especialment prop dels rius més grans), i diversos primats, incloent el rar bonobo (Pan paniscus). El riu Congo és una barrera natural al moviment de la flora i fauna i moltes espècies només ocorren en aquesta banda oriental del riu, incloent molts primats: el bonobo i també el Còlob d'Angola (Colobus angolensis), la mona-llop (Cercopithecus wolfi), mangabeyi de ventre taronja (Cercocebus galeritus chrysogaster), mangabei negre (Lophocebus atterimus aterrimus), talapoin d'Angola (Miopithecus talapoin) i el (Cercopithecus dryas).

Mamífers quasi-endèmics inclouen Lophuromys huttereri, el ratpenat papallona d'Allen (Chalinolobus alboguttatus), i Praomys mutoni.

Aquestes forests plujoses són riques en fauna ocellaire com ara Cinnyris congensis, Pseudochelidon eurystomina i Riparia congica.

Rèptils i amfibis endèmics inclouen una granota petita, Cryptothylax minutus, un camaleó, Trioceros chapini, un llangardaix de paret Gastropholis tropidopholis, la serp Polemon robustus, i un llangardaix en forma de cuc, Zygaspis dolichomenta.

Amenaces i conservació[modifica]

El Riu de Congo permet accés a aquests boscos amb subsegüent transport de troncs en forma de rai i la captura de flora i fauna, particularment d'elefants de bosc.

Les àrees protegides inclouen l'enorme Parc Nacional de Salonga, i la Reserva Natural de Lomako Yokokala.

Referències[modifica]

  1. World Wildlife Fund. «Eastern Congolian swamp forests». WildWorld Ecoregion Profile. National Geographic Society, 2001. Arxivat de l'original el 2010-03-08.

Enllaços externs[modifica]