U-forma canònica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Forma canònica simplèctica)

En matemàtiques, la u-forma canònica és una 1-forma especial definida sobre el fibrat cotangent T* Q d'una varietat Q. També s'anomena u-forma tautològica, u-forma de Liouville, u-forma de Poincaré o potencial simplèctic. La derivada exterior d'aquesta forma defineix una forma simplèctica, amb la qual cosa T* Q incorpora l'estructura d'una varietat simplèctica. La u-forma canònica juga un rol important en la relació entre el formalisme de la mecànica hamiltoniana i la mecànica lagrangiana. Un objecte similar és l'espai vectorial canònic sobre el fibrat tangent. En geometria algebraica i geometria complexa, el terme "canònic" pot crear confusió amb la classe canònica, i s'acostuma a emprar el terme "tautològic".

En coordenades canòniques, la u-forma canònica ve donada per

Equivalentment, unes coordenades qualssevol sobre l'espai de fases que preservi aquesta estructura per a la u-forma canònica, fins a un diferencial total (forma exacta), poden anomenar-se coordenades canòniques; les transformacions entre sistemes de coordenades canòniques diferents s'anomenen transformacions canòniques.

La forma simplèctica canònica, també coneguda com a dos-forma de Poincaré, ve donada per

Definició independent de les coordenades[modifica]

També es pot definir la u-forma canònica, de manera més abstracta, com una forma sobre l'espai de fases. Sigui una varietat, i sigui el fibrat cotangent o espai de fases. Sigui

la projecció canònica sobre el fibrat, i sigui

l'aplicació tangent induïda. Sigui m un punt de M. Com que M és el fibrat cotangent, podem pensar que m és una aplicació de l'espai tangent a :

.

És a dir, tenim que m està a la fibra de q. La u-forma canònica en el punt m es defineix com

.

És una aplicació lineal

i per tant

.

Propietats[modifica]

La u-forma canònica és l'única forma horitzontal[nota 1] que "cancel·la" un pullback. És a dir, sigui

una 1-forma qualsevol sobre Q, i sigui el seu pullback. Aleshores

,

o, en termes de coordenades:

Per tant, com que el pullback i la derivada exterior són commutatius,

.

Acció[modifica]

Si H és un hamiltonià sobre el fibrat cotangent i és el seu flux hamiltonià, llavors la corresponent acció A ve donada per

.

En altres paraules, el flux hamiltonià representa la trajectòria clàssica d'un sistema mecànic que obeeix les equacions de moviment de Hamilton-Jacobi. El flux hamiltonià és la integral del camp vectorial de Hamilton, i per tant hom escriu, emprant la notació tradicional per a variables acció-angle:

on s'entén que la integral es pren sobre la varietat definida pel fet de deixar constant l'energia: .

Espais mètrics[modifica]

Si una varietat Q té una mètrica riemanniana o pseudo-riemanniana g, llavors es poden reformular les definicions en termes de coordenades generalitzades. Més específicament, si prenem la mètrica com una aplicació

,

llavors definim

i

.

En coordenades generalitzades sobre TQ, es té

i

La mètrica permet definir una esfera de radi unitat a . La u-forma canònica restringida a aquesta esfera forma una estructura de contacte; aquesta estructura de contacte es pot fer servir per generar el flux geodèsic per a aquesta mètrica.

Notes[modifica]

  1. Una r-forma diferencial sobre un fibrat E es diu que és una forma horitzontal si quan almenys un dels vectors és vertical.

Bibliografia[modifica]

  • Abraham, Ralph; Marsden, Jerrold E. «secció 3.2». A: Foundations of Mechanics (en anglès). Londres: Benjamin-Cummings, 1978. ISBN 0-8053-0102-X. 

Vegeu també[modifica]