Formació de Hell Creek

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Formació Hell Creek està ben exposada a les badlands de prop de la presa de Fort Peck.

La Formació de Hell Creek està composta d'una sèrie intensament estudiada d'estrats del Cretaci superior i del Danià d'Amèrica del Nord. Deu el seu nom a afloraments situats a prop de Hell Creek, a prop de Jordan.

La Formació se situa en una regió de badlands de l'est de Montana i parts de Dakota del Nord, Dakota del Sud i Wyoming. A Montana, s'encavalca amb la Formació de Fox Hills, i és la formació més recent del període Cretaci. El "Pompey's Pillar" és una petita secció aïllada de la formació Hell Creek.

Es compon d'una sèrie d'argiles d'aigua dolça i de salmorra, llims i gresos dipositats durant el Maastrichtià, l'última part del Cretaci, per l'activitat fluvial amb les modificacions dels cursos dels rius i els deltes; i de dipòsits molt rars de torba al baix marge continental davant el mar Niobrarà. El clima era càlid.[1] El cèlebre límit K-T ric en iridi, que separa el Cretaci del Cenozoic, apareix com una marca discontínua però distinta a la formació, a prop dels seus estrats superiors.

Hi ha excavacions comercials per vendre fòssils de la formació. Normalment són dents de dinosaures, fragments dels ossos dels cocodrilians, o plaques dèrmiques dels lepisòstids. Es pot veure una selecció representativa de fòssils de Hell Creek al Museum of the Rockies, a Bozeman.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. La presència de cocodrilians indica un clima subtropical, sense cap període fred anual prolongat.