Formació de Morrison

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Les bandes característiques de la formació de Morrison, un grup de capes rocoses que es troben arreu del Dinosaur National Monument i la font de fòssils com els descoberts a la Dinosaur Quarry.

La formació de Morrison és una seqüència característica de roca sedimentària del Juràssic superior a l'oest dels Estats Units i el Canadà, que ha estat la font de fòssils de dinosaure més prolífica de Nord-amèrica. Es compon de llims, gresos, lutites i limolites, i és d'un color gris clar, gris verdós, o vermell. La majoria de fòssils es troben a les capes verdes de limolita i gresos inferiors, vestigis de rius i planes inundables del període Juràssic.

Està centrada en Wyoming i Colorado, amb afloraments a Montana, Dakota del Nord, Dakota del Sud, Nebraska, Kansas, els sortints d'Oklahoma i Texas, Nou Mèxic, Arizona, Utah i Idaho. Cobreix una àrea d'1,5 milions de quilòmetres quadrats, tot i que només una minúscula fracció està exposada i accessible als geòlegs i paleontòlegs. Més del 75% encara roman enterrat sota les praderies a l'est, mentre que gran part de la resta fou destruïda per l'erosió quan les Muntanyes Rocalloses s'alçaren a l'oest.

Coord.: 40° 26′ 29″ N, 109° 18′ 04″ O / 40.44138889°N,109.3011111°O / 40.44138889; -109.3011111

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Formació de Morrison Modifica l'enllaç a Wikidata