Formació de l'Argila de Londres

Infotaula de geografia físicaFormació de l'Argila de Londres
Imatge
TipusFormació geològica Modifica el valor a Wikidata
EpònimLondres Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 22′ 52″ N, 1° 10′ 48″ E / 51.381°N,1.18°E / 51.381; 1.18
Dades i xifres
MaterialLondon clay (en) Tradueix i argila marina Modifica el valor a Wikidata

L'Argila de Londres és un dipòsit marí conegut pels seus fòssils. És el jaciment més important de l'Ipresià del sud d'Anglaterra, i l'únic lloc d'Europa on es troba una varietat de fòssils vegetals de l'Eocè inferior.

L'argila fou dipositada en un mar que arribava als dos-cents metres de profunditat a la seva regió oriental. S'han trobat fins a cinc cicles de deposició (representant una transgressió seguida per una reducció de la profunditat del mar), sobretot a la regió occidental, més somera. Cada cicle comença amb material bast (incloent-hi còdols de sílex arrodonits) i acaba amb una argila cada vegada més sorrenca.[1]

Els fòssils d'animals inclouen bivalves, gastròpodes, nàutils, cucs de tub, estrelles amb potes espinoses, crancs, llagostes, peixos (incloent-hi dents de tauró i de rajada), rèptils (especialment tortugues), i rars exemplars d'ocells. També s'hi han trobat alguns fòssils de mamífers.

Hi són abundants els fòssils de plantes, incloent-hi fruits i llavors. Fa gairebé tres segles que es recullen fòssils vegetals de l'Argila de Londres, i se n'han descrit unes 350 espècies. Això fa que la flora de l'Argila de Londres sigui una de les més diverses en fruits i llavors fòssils.[2]

Referències[modifica]

  1. Sumbler, M.G.. British regional geology : London and the Thames Valley. (en anglès). 4a edició. Londres: HMSO, 1996. ISBN 0-11-884522-5. 
  2. Collinson, Margaret E. Fossil plants of the London Clay. The Palaeontological Association, 1983, p. 122 (Field Guides to Fossils núm. 1).