Formaldehid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicFormaldehid
Formaldehyde-3D-balls.png
Substància química compost orgànic, gas inflamable, carcinògen ocupacional, aldehid i compost químic
Massa molecular 30,011 uma
Estructura química
Fórmula química CH₂O
Structural formula of formaldehyde.svg
SMILES canònic
Identificador InChI Model 3D
Propietat
Densitat 0,8153 g/cm³ (a -20 °C)
Punt de fusió −92 °C
Punt d'ebullició −21 °C (a 760 Torr)
Entalpia estàndard de formació -115,9 kJ/mol
Pressió de vapor 1 atm (a 68 °F)
Perill
Límit inferior d'explosivitat 7 %
Límit superior d'explosivitat 73 %
Límit d'exposició promig ponderat en el temps 0,02 mg/m³ (10 h, sense valor)
0,92 mg/m³ (8 h, Estats Units d'Amèrica)
Límit d'exposició a curt termini 2,46 mg/m³ (Estats Units d'Amèrica)
Límit d'exposició sostre 0,123 mg/m³ (sense valor)
IDLH 24,6 mg/m³
NFPA 704.svg
4
3
0
COR
Modifica les dades a Wikidata

El formaldehid o metanal és un aldehid (el més simple de tots ells) derivat del metà. És un gas d'olor fort i irritant, soluble en aigua i alcohol. Fou descobert l'any 1867 pel químic alemany August Wilhelm von Hofmann.

S'obté industrialment per l'oxidació parcial del metanol. El formaldehid també és produït en petites quantitats en oxidacions incompletes de compostos carbònics tant orgànics com inorgànics. Per exemple, és produït en incendis forestals o se'l pot trobar en el fum del tabac o en el tub d'escapament dels automòbils. A l'atmosfera, el formaldehid és generat per l'acció dels rajos solars i l'oxigen sobre el metà i altres hidrocarburs. D'aquesta manera, és un component de la boira produïda per contaminació. També se'n troba, en petites quantitats, com a producte intermediari de reaccions metabòliques en éssers vius.

Propietats[modifica]

Tot i que el formaldehid és un gas a temperatura ambiental, és fàcilment soluble en aigua. Es ven normalment com una solució aquosa saturada amb concentració de formaldehid al voltant d'un 37% amb 10%-15% metanol com a estabilitzant. Aquesta dissolució aquosa del formaldehid s'anomena Formol. A l'aigua, el formaldehid es troba principalment hidratat (CH2(OH)2) o en forma de metanediol. El metanol s'afegeix normalment a aquestes solucions per limitar la degradació del formol. Aquest polimeritza de manera reversible per produir el seu trímer cíclic, l'1,3,5-trioxà o el seu polímer lineal, el polioximetilè (també anomenat paraformaldehid). El formaldehid és oxidat per l'oxigen atmosfèric obtenint-se àcid fòrmic i, en una segona etapa, a diòxid de carboni (C02.)

Producció[modifica]

Industrialment, el formaldehid és sintetitzat per l'oxidació catalítica del metanol. Els catalitzadors més comuns poden ser o bé òxids de metalls (una barreja d'òxid de ferro amb molibdè i vanadi) o bé plata. El metanol i l'oxigen reaccionen a 250-400 °C, en presència d'òxid de ferro en combinació amb el molibdè i/o vanadi, per produir formaldehid d'acord amb la reacció següent:

2 CH3OH + O2 → 2 H2CO + 2 H2O

La síntesi basada amb la plata com a catalitzador, té lloc a temperatura més elevada (650 °C). En aquesta es produeixen dues reaccions alhora: La mostrada anteriorment i una reacció de deshidrogenació:

CH3OH → H2CO + H2

El formaldehid és ràpidament oxidat per l'oxigen atmosfèric a àcid fòrmic. Aquest és trobat a nivells de ppm en el formaldehid comercial.

Existeixen altres mètodes de producció de formaldehid de menys importància comercial com l'obtenció d'aquest a partir d'etanol.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Formaldehid Modifica l'enllaç a Wikidata