Formamida

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estructura

La formamida, també coneguda com a metanamida, és un compost químic, una amida derivada de l'àcid fòrmic. La seva fórmula química és CH3NO. És un líquid clar miscible en l'aigua i fa olor d'amoníac. Es fa servir com punt de partida per a fer drogues farmacèutiques del tipus sulfa, herbicides, pesticides i per la fabricació d'àcid hidrociànic. S'havia utilitzat en la indústria paperera. És un solvent`per a molts compostos iònics.[1]

La formamida es descompon parcialment a monòxid de carboni i amoníac a 180 °C. Quan s'escalfa molt la formamida es descompon a cianur d'hidrogen (HCN) i vapor d'aigua.

Producció[modifica | modifica el codi]

En temps passats, l'àcid fòrmic es feia reaccionar amb amoníac per a produir format d'amoni, el qual proporcionava formamida per escalfament:

HCOOH + NH3HCOONH4
HCOONH4 → HCONH2 + H2O

L'actual procés industrial per a donar formamida[1] implica la reacció de monòxid de carboni ambamoníac:

CO + NH3 → HCONH2

o el procés més important en dues fases implicant l'aminolisi del format de metil (format pel monòxid de carboni i el metanol):

HCOOCH3 + NH3 → HCONH2 + CH3OH

amblapossibilitat de reciclar el metanol resultant per donar més format demetil, ambla reacció:

CO + CH3OH → HCOOCH3


Seguretat[modifica | modifica el codi]

La formamida és altament corrosiva ambcontacte amb la pell i els ulls i pot ser mortal si s'ingereix. La seva inhalació en gran quantitats pot requerir atenció mèdica.[2] També és un teratogen.[3] FSempre s'ha de manipular la formamida amb compte i amb guants i ulleres de protecció. >Hi hs un petit risc que es descompongui en cianur d'hidrogen i aigua.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Formamida Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. 1,0 1,1 Hohn, A. «Formamide». A: Kroschwitz, Jacqueline I.. Kirk-Othmer Concise Encylclopedia of Chemical Technology. 4th. New York: John Wiley & Sons, Inc., 1999, p. 943–944. ISBN 978-0471419617. 
  2. MSDS for formamide, hazard.com
  3. Lab use of formamide, University of Bath