Fortalesa d'Ujarma

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fortalesa d'Ujarma
Imatge
Dades
TipusFortalesa Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaKakhètia (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 48′ 39″ N, 45° 09′ 13″ E / 41.810778°N,45.153611°E / 41.810778; 45.153611
Monument Cultural destacat de Geòrgia

La fortalesa d'Ujarma (en georgià: უჯარმის ციხე) és una fortalesa medieval georgiana de la regió de Kakhètia, al municipi de Sagaredscho.

Es troba a uns quatre quilòmetres al nord del poble d'Ujarma, al marge dret del riu Iori i a prop de la muntanya Gombori.

Història[modifica]

Segons el cronista georgià Leonti Mroweli, la pedra angular de la fortalesa d'Ujarma va ser construïda pel rei georgià ibèric Varaz Bakur II als segles III-IV. Al regnat del rei Vakhtang I Cap de Llop, la fortalesa es va ampliar i es va usar com a residència.[1]

Plànol de la fortalesa

Constava de dues parts: la ciutadella superior a l'altiplà del pujol i la inferior al pendent. Un palau reial se situava a la part oriental. Ujarma va ser conquerida el 914 quan els àrabs van envair la regió del Caucas, anteriorment dominada pels perses. La lluita va deixar una severa destrucció a l'edifici al segle X pel conqueridor àrab Abul Kassim, però va ser restaurada en el segle xii pel rei Giorgi III de Geòrgia, que la va usar com a tresor reial.[2][1]

Arquitectura[modifica]

La ciutat fortalesa va ser construïda en un alt pujol al costat de la riba dreta del riu Iori, que presenta una porta tancada a l'estreta sortida del riu. La ciutat tenia diverses portes, la principal estava situada a l'oest del castell. A la ciutadella de la fortalesa hi ha torres de vigilància, mentre que a la cantonada nord-est del castell es troben les ruïnes d'un edifici residencial de dos pisos.

Hi ha una església construïda amb l'alçada de dos pisos, el primer amb aspecte de més antic i el segon realitzat als X-XI. Està construïda amb grans lloses de pedra amb finestres orientades als costats est i oest.[3]

El mur de la fortalesa seguia un recorregut cap al nord per un pendent rocós fins a la riba del riu. Hi havia 9 torres dintre dels murs. Els pisos segon i tercer de les torres estaven destinats a allotjar les tropes. Tenia una sortida de passadís darrere seu.

L'església Kviratskhoveli encara està dreta al costat del riu Iori. Les seves parets estan revestides de pedra arenosa i maó. Al costat sud n'hi ha una nova església amb una cripta a sota. També es troba al lloc un rastre de l'antiga muralla. Han d'haver estat les restes d'un castell construït pel rei Aspagur I d'Ibèria.

L'any 2012, la revista Forbes va incloure Ujarma en la llista dels 9 castells més antics del món.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Castles.nl - Ujarma Castle». [Consulta: 8 juliol 2019].
  2. «About Sights – Ujarma Fortress» (en anglès), 23-07-2013. [Consulta: 8 juliol 2019].
  3. Irakli Tsitsishvili, უჯარმა, ძეგლის მეგობარი, №. 6, p. 27, 1966 (en georgià).
  4. 9 самых древних крепостей мира Forbes.