Fosforescència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
pigments fosforescents en la foscor

La fosforescència és el fenomen en el qual certes substàncies tenen la propietat d'absorbir energia i emmagatzemar-la, per a emetre-la posteriorment en forma de llum. El mecanisme físic que regeix aquest comportament és el mateix que per a la fluorescència, no obstant això la principal diferència amb aquesta és que hi ha un retard temporal entre l'absorció i la reemissió dels fotons d'energia.

En la fosforescència, les substàncies continuen emetent llum durant un temps molt més perllongat, encara després del tall de l'estímul que la provoca, ja que l'energia absorbida s'allibera lenta (fins i tot moltes hores després) i contínuament. Aquest fenomen és aprofitat en aplicacions tals com la pintura de les manetes dels rellotges, o en determinades joguines que s'il·luminen en la foscor. Igual que en el cas de la fluorescència existeixen certs minerals que també tenen propietats fosforescents.

Aquests són minerals molt estranys i rars de trobar, però molt espectaculars atès que el tenir fosforescència implica que també tenen fluorescència. La seva luminescència ve donada, en general, per la presència d'ions d'elements de les terres rares en la seva estructura. Cal destacar per exemple la willemita, que la seva fosforescència és verda i ve donada per la presència d'arsènic en la seva estructura. La presència de l'arsènic és molt petita i això fa que es consideri com una impuresa. No obstant això, no totes les willemites tenen fosforescència, depenent si la zona de formació és rica en arsènic o no.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fosforescència Modifica l'enllaç a Wikidata