Fossa antorbital

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Fossa antorbital en relació amb altres obertures del crani al dinosaure Massospondylus.

Una fossa antorbital o fenestra antorbital és una obertura al crani, al davant de les conques dels ulls. Aquesta carqcterística del crani s'associa en gran manera amb els arcosaures i apareix per primera vegada durant el període Triàsic. Els ocells actuals encara posseeixen una fossa antorbital, mentre que els cocodrils l'han perdut. Es creu que aquesta pèrdua està relacionada amb les necessitats estructurals dels seus cranis per als comportaments de fer força amb la mossegada i les necessitats de la seva alimentació[1][2] En algunes espècies d'arcosaures, l'obertura s'ha tancat però la seva ubicació està encara marcada per una depressió, o fossa.

Les fosses antorbitals hostatgen sinus paranasals que conflueixen amb la càpsula nasal adjacent.[3] Malgrat que els cocodrilians han tancat la seva fossa antorbital encara conserven un sinus antorbital .[3]

En els dinosaures teròpodes la fossa antorbital és l'obertura més gran en el crani. Sistemàticament, la presència de les fosses antorbitals es considera una sinapomorfia que uneix tetanurs teròpodes en un clade. En contrast, la majoria dels dinosaures ornítics redueixen i fins i tot tanquen la seva fossa antorbital, com en els hadrosaures i en el gènere de dinosaure Protoceratops. Aquest tancament distingeix Protoceratops d'altres dinosaures ceratopsians[4]

Referències[modifica]

  1. Preushscoft, H., Witzel, U. 2002. Biomechanical Investigations on the Skulls of Reptiles and Mammals. Senckenbergiana Lethaea 82:207–222.
  2. Rayfield, E.J., Milner, A.C., Xuan, V.B., Young, P.G. 2007. Functional Morphology of Spinosaur "Crocodile Mimic" Dinosaurs. JVP. 27(4):892–901.
  3. 3,0 3,1 Witmer, L.M. 1997. The Evolution of the Antorbital Cavity of Archosaurs: A Study in Soft-Tissue Reconstruction in the Fossil Record with an Analysis of the Function of Pneumaticity. JVP 17(1 supp):1–76.
  4. Martin, A.J. (2006). Introduction to the Study of Dinosaurs. Second Edition. Oxford, Blackwell Publishing. pg. 299-300. ISBN 1–4051–3413–5.