Fossa temporal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La fossa cranial mitjana (també anomenada fossa esfenotemporal o fossa temporal) és un tret característic del crani dels amniotes. L'especulació fisiològica la relaciona amb un increment en el ritme metabòlic i un augment en la musculatura de les mandíbules. Els amniotes primitius del Carbonífer no posseïen fossa temporal però els sauròpsids i els sinàpsids, més avançats, sí que en tenien. A mesura que passà el temps, les fosses temporals dels sauròpsids i sinàpsids esdevingueren més desenvolupades i grans per a possibilitar mossegades més fortes i més musculació mandibular. Els dinosaures, que són sauròpsids, tenen grans obertures davanteres i els seus descendents, els ocells, tenen fosses temporals més modificades. Els mamífers, que són sinàpsids, no tenen fosses temporals crani, ja que aquest tret ha canviat. Tanmateix, encara tenen l'òrbita temporal (que sembla una obertura) i els músculs temporals. Es tracta d'un forat que hi ha al cap i està situat darrere l'òrbita ocular.

La presència i la morfologia de la fossa temporal és crítica a l'hora de fer la classificació taxonòmica dels sinàpsids.

Els euriàpsids tenen una gran obertura als costats de llurs caps, com els sinàpsids, però de fet, els euriàpsids són diàpsids, ja que les seves fosses temporals inferiors es perderen.

Nota:

Enllaços externs[modifica]