Fotó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fotó
Experiment militar amb làser
Fotons emesos en un raig coherent de làser
Composició Partícula elemental
Estadística Bosònica
Grup Bosó de Gauge
Interaccions Electromagnètica
Símbol γ, hν, or ħω
Teorització Albert Einstein
Massa 0
<1×10−18
 eV/c2
[1]
Vida mitjana Estable[1]
Càrrega elèctrica 0
<1×10−35
 e
[1]
Espín 1
Paritat −1[1]
Paritat C −1[1]
Condensada I(JPC)=0,1(1−−)[1]
Supercompanya Fotí

El fotó (del grec φως, llum), habitualment simbolitzat amb la lletra grega gamma, γ, és la partícula subatòmica mediadora de la interacció electromagnètica. Els fotons estan associats a qualsevol radiació electromagnètica. Poden produir-se en diversos processos:

En el buit els fotons es mouen a la velocitat de la llum, a una velocitat de 299.792.458 metres per segon (xifra adoptada el 1983 i comunament escrita "c"), uns 300.000 km/s. En altres medis la seva velocitat és inferior, a causa del fenomen de la refracció, i depèn, en general, de la freqüència de la radiació associada.

És interessant destacar que bo i no posseint massa es pot observar que la seva trajectòria és desviada per camps gravitatoris. Això demostra de manera pràctica la proposta de gravitació einsteniana, segons la qual la massa deforma la geometria de l'espai-temps donant com a resultat els camps gravitatoris. Una altra característica destacable dels fotons és que intrínsecament no posseeixen temps (el seu temps particular és 0) ja que es desplacen a velocitat c. Els fotons es poden comportar com a ona i com a partícula (dualitat ona-partícula) però només poden ser detectats en una de les dues formes. Si dupliquem un mateix fotó i un dels clons és mesurat com a ona, l'altre clon no podrà ser mesurat com a partícula, sinó com a ona també. Sembla que el primer informi al segon del mètode de mesura emprat, i sorprèn la velocitat a la que es "comuniquen" els dos fotons (molt més gran que c). Aquesta paradoxa es resol en entendre que en ser partícules mancades de temps, per a elles la divisió no ha existit.

Els fotons són de la família dels bosons.

Referència[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Amsler, C. et al. (Particle Data Group). «Review of Particle Physics: Gauge and Higgs bosons». Physics Letters B, 667, 2008 +2009 partial update, pàg. 1. Bibcode: 2008PhLB..667....1P. DOI: 10.1016/j.physletb.2008.07.018.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fotó Modifica l'enllaç a Wikidata