Fotografia química

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La fotografia química és la fotografia tradicional o clàssica en comparació amb la més recentment apareguda fotografia digital. Es basa en procediments fisicoquímics per a l'obtenció i el processament de les imatges.

Per a l'obtenció d'imatges fotogràfiques, en blanc i negre en aquest cas, es fan servir pel·lícula on l'element sensible a la llum és l'halogenur de plata, en suspensió en gelatina molt pura. La mida i quantitat dels cristalls d'halogenur de plata determinen la sensibilitat de la pel·lícula, comunament anomenada velocitat, la qual està normalitzada i s'expressa en graus ISO. Quan s'obri l'objectiu per un breu instant, la llum incideix sobre la pel·lícula i deixa sobre ella la impressió de la imatge, que en aquest punt rep el nom d'imatge latent, que s'anirà descomponent a partir d'aquest moment fins a ser revelada. En realitat la llum dóna inici a un procés físic-químic produint un punt de sensibilitat a l'halogenur de plata, obtenint així una imatge latent, el que al capdavall, quan la pel·lícula se submergeixi en el revelador, mitjançant un procés d'òxid reducció, passarà la transformació de l'halogenur en plata metàl·lica negra, obtenint així una imatge visible. El procés de revelat de la pel·lícula blanc i negre consta de quatre passos bàsics: revelat, atur i rentat, fixat i rentat. La imatge així obtinguda és un negatiu, és a dir, que els valors de llum estan invertits respecte a l'original

Un cop seca, d'aquesta pel·lícula o "negatiu" es poden fer còpies de la imatge sobre paper o bé sobre una altra pel·lícula, en aquest cas obtindrem una diapositiva o positiu translúcid que ens permetrà observar la fotografia per projecció o transparència. Les imatges obtingudes, en invertir novament els valors de llum, per ampliació o contacte, ens donen com a resultat un "positiu". A aquest procés se l'anomena positivat.

Si utilitzem a la cambra una pel·lícula especialment tractada, "per diapositives", obtindrem les imatges directament en positiu en revelar la pel·lícula.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fotografia química Modifica l'enllaç a Wikidata