François Campagne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois Campagne
Biografia
Naixement1803 Modifica el valor a Wikidata
Perpinyà (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 desembre 1889 Modifica el valor a Wikidata (85/86 anys)
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata

François Campagne (Perpinyà, 1803 - Perpinyà, 7 de desembre del 1889 va ser un historiador rossellonès.[1]

Biografia[modifica]

Era fill de Joseph Campagne, bibliotecari [nt 1] i de Thérèse de Fossà, filla del prestigiós advocat i historiador Francesc de Fossà -padrí d'en François, per altra banda-; i net de Jean-Pierre Campagne, professor de matemàtiques i rector de la desapareguda universitat de Perpinyà. Es titulà en dret a Tolosa de Llenguadoc i també treballà de bibliotecari[4] però fou conegut especialment per la faceta d'historiador. Dipositari de diversos treballs inèdits del seu avi matern, el 1832 començà a publicar escrits propis al Publicateur des Pyrénées-Orientales, com un treball sobre l'oncle-avi Josep Jaume el 1835. El 1836 intervingué en una agra polèmica entre els autors de Le Publicateur i Dominique-Marie-Joseph Henry sobre la Histoire du Roussillon [5] que aquest havia publicat, i que acabà en injúries personals entre els participants. Posteriorment, el 1858, polemitzà amb l'arxiver Alart sobre si la patrona d'Elna era santa Eulàlia de Mèrida, santa Júlia o una santa Eulàlia rossellonesa; l'intercanvi d'escrits se saldà amb una derrota contundent de Campagne que el poeta local (i futur alcalde) Jean Mercadier reblà amb la frase:

« Alart battit là... Campagne »
— Citat per Jean Capeille [1]

Obres[modifica]

Notes[modifica]

  1. Joseph Campagne (1755-1840) era fill de Jean-Pierre Campagne i de Maria Angèlica Jaume, germana del prestigiós historiador. Exercí de bibliotecari de l'École centrale de Perpinyà des del 1812, succeint-hi en el càrrec el seu pare Jean-Pierre. Va ser magistrat a Perpinyà. La seva figura va ser estudiada per Philippe Torreilles a Le livre de raison de M. Joseph Campagne-Jaume [2] La seva correspondència personal es conserva al fons François de Fossa dels Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals [3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Capeille, Jean. Dictionnaire de biographies roussillonnaises. Perpignan: Imp. Lib. Cat. J. Comet, 1914, p. 100.  (facsímil Marseille: Laffitte Reprints, 1978)
  2. Torreilles, Philippe «Le livre de raison de M. Joseph Campagne-Jaume (1755-1840)». Ruscino, núm. 12, janvier-juin 1920, pàg. 41-74.
  3. «Fonds François de Fossa, al web "archivesportaleurope"» (en anglès). [Consulta: 1r març 2015].
  4. Aragon, Henry. «La Bibliothèque de l'Université. Les principaux manuscrits du Roussillon». A: Les librairies a l'époque antique. Les manuscrits du Roussillon. Perpinyà: Imprimerie catalane de J. Comet, 1916. 
  5. Henry, D.-M.-J.. Histoire du Roussillon comprenant l'histoire du royaume de Majorque. 2 vols.. París: Imprimerie Royale, 1835. 
  6. Crítica de l'obra Argiot, Jacques (trad.). La Sainte messe, petit vesperal des dimanches et fêtes et psaumes graduels. París-Perpignan: Louis Maison-Antoine Fourquet, 1851. [Enllaç no actiu]
  7. Vidal, Pierre; Calmette, Joseph «Bibliographie Roussillonnaise». Bulletin de la Société Agricole, Scientifique et Littéraire des Pyrénées-Orientales, núm. 47, 1906, pàg. 1-558.