François Leguat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portada del llibre de François Leguat.

François Leguat va ser un explorador i naturalista francès. Va néixer el 1637 a Bresse i va morir el 1735 a Londres.

La revocació de l'Edicte de Nantes el va forçar a l'exili a Holanda, on va arribar al 1689. Henri Du Quesne (1642-1722) va proposar la creació d'una colònia de refugiats francesos a l'illa de Mascareignes, anomenada avui Reunió.

Du Quesne, però, quan va saber que França havia enviat un escamot a l'illa, va voler evitar l'enfrontament amb el francès i va abandonar els seus projectes. Leguat i deu voluntaris es van embarcar cap a l'illa a bord d'una petita fragata. El Capità Valleau quan van arribar a l'illa va preferir continuar el seu viatge cap a l'illa Rodrigues i Leguat i vuit dels seus companys va descendir amb poc equipatge.

Després d'un any sense notícies d'Europa, van decidir construir un vaixell per a tornar de l'illa de Mascareignes. El primer intent va fracassar i el vaixell es va enfonsar després de colpejar una roca.

Va passar un any abans que pogueren tornar a intentar-ho. Durant aqueix any un dels homes va morir. Van sortir de l'illa el 29 de maig de 1693, després de deixar un monument per mostrar la seva experiència, i es van dirigir cap a Maurici. Allà, el governador els va empresonar en dures condicions i diversos companys de Leguat van morir. Finalment, el 1696 van ser portats a Batavia des d'on van tornar a Europa el 1698. Aleshores només hi quedaven tres persones.

En Londres, Leguat va publicar la història del seu viatge com Els viatges i aventures de François Leguat i els seus companys en dues illes desertes de les Índies Orientals, però aquesta història va ser rebuda amb escepticisme. Es va considerar que la navegació a bord d'un vaixell de fortuna era impossible i els animals que es descrivien i que han desaparegut des de la publicació del seu llibre (com el ràl·lid de Rodrigues) eren pura fantasia.