François Leleux

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois Leleux
Biografia
Naixement30 juliol 1971 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Croix (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatoire de Paris Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoboista, director d'orquestra, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
OcupadorMusikhochschule de Munic Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOboè Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLisa Batiashvili Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfrancoisleleux.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm2607039 Facebook: francois.leleux.official Spotify: 2OmtnJTgdAAVVe6moOqecH Musicbrainz: be1dd3f8-759e-4508-9100-e2a585006f89 Songkick: 8358223 Discogs: 931337 Allmusic: mn0001652587 Modifica el valor a Wikidata

François Leleux (Croix, juliol de 1971), és un oboista francès, considerat com un dels grans de la seva generació.

Comença els estudis d'oboè a l'edat de 7 anys al Conservatori de Roubaix. Entra al Conservatori nacional superior de música i dansa de Paris als 14 anys on obté per unanimitat els primers premis del concurs d'oboè i de música de cambra dins de les classes de Pierre Pierlot i Maurice Bourgue. François Leleux ha guanyat els concursos internacionals de Múnic, Praga, Trieste, Manchester i Toló.

Leleux, fora de la seva carrera internacional de solista participa també en la vida orquestral. Ha format part de l'Orquestra Nacional de França i de l'orquestra de joves de la Comunitat Europea sota la direcció de Claudio Abbado. Als 18 anys François Leleux guanya el concurs per a ser primer oboè solista de l'Orquestra Nacional de l'Òpera de la Bastilla de París sota la direcció de Myung Wung Chung, i tres anys després entra a formar part de l'Orquestra Simfònica de la Radio Bàvara de Múnic dirigida per Lorin Maazel i després per Mariss Jansons. Professor del Conservatori de Múnic, és membre en l'actualitat de l'Orquestra de Cambra d'Europa.

Per a François Leleux és molt important la música de cambra: és membre de l'Octet de vents Paris-Bastille, que obté el primer premi al concurs internacional de la vila de París sols un mes després de la seva creació. Dins el conjunt "Les Vents Français", realitza gires internacionals de concerts.

Té el compromís d'ampliar el repertori de l'oboè i li han encarregat moltes obres noves de compositors com Nicolas Bacri, Thierry Pécou, Gilles Silvestrini, Eric Tanguy, Thierry Escaich, Giya Kancheli i Michael Jarrell. La temporada passada va estrenar un nou concert titulat The Enchanter escrit per Albert Schnelzer i encarregat conjuntament per l'Orquestra de Cambra Sueca i l'Orquestra de Cambra Escocesa. L'obra va rebre càlids elogis a la premsa amb un crític que va escriure:

« "El seu concert em va agafar... L'"Encantador" del títol és el mateix Leleux, i és un homenatge adequat a la seva interpretació fascinant. Va convertir l'oboè en un personatge multidimensional, cantant, ballant i saltant per la seva música". »

François també ha fet les seves pròpies transcripcions d'àries de Don Giovanni i Die Zauberflöte de Mozart que ha gravat amb Camerata Salzburg per a Sony.

François és un músic de cambra dedicat, que actua regularment a tot el món amb l'octet Ensemble Paris-Bastille i el sextet "Les Vents Français". Entre els seus companys habituals de recital hi ha l'arpista Isabelle Moretti i la seva dona, la violinista Lisa Batiashvili.[1]

François Leleux té un contracte de gravació exclusiu amb SONY Classical. Fins ara, com a part d'aquest contracte, ha publicat tres CD: música de cambra amb Lisa Batiashvili, el violista Lawrence Power i el violoncel·lista Sebastian Klinger: J.S.Bach amb la Chamber Orchestra of Europe[2] i Mozart amb Camerata Salzburg. El seu darrer llançament per a SONY Classical va incloure el Concert per oboè de Strauss gravat amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca i Daniel Harding i Serenade for Winds interpretats amb el conjunt Paris Bastille. "The Charm of the Oboe" està actualment en preparació per al seu llançament a la primavera de 2012. Al costat de Francois Leleux, l'enregistrament reunirà alguns dels músics de cambra més eminents del sector: Emmanuel Pahud, Paul Meyer, Gilbert Audin i Radovan Vlatkovic.

Enregistraments[modifica]

Referències[modifica]

  1. Culshaw, Peter (July 20, 2007). "Lisa Batiashvili went from Tbilisi to the top" – via www.telegraph.co.uk.
  2. "ICA bio". Archived from the original on 2010-12-12. Retrieved 2010-12-10.

Enllaços externs[modifica]