Francesc Armanyà i Font

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:18, 30 ago 2016 amb l'última edició de Lluis tgn (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Francesc Armanyà i Font (Vilanova i la Geltrú, 1718 - Tarragona, 1803),[1] fou un dels eclesiàstics del seu temps que més defensà les idees de la il·lustració, raó per la qual se'l considerà un jansenista. Va formar part de l'Orde de Sant Agustí. Va escriure el llibre "Compendio de la Doctrina cristiana" i altres obres teològiques.[2] Nomenat bisbe de Lugo l'any 1768, hi emprengué una campanya en pro de la instrucció, tant de sacerdots com del poble, instituint escoles gratuïtes d'ensenyament primari. El 1784 impulsà la fundació de la Societat Econòmica d'Amics del País, d'aquella ciutat. L'any següent esdevingué arquebisbe de Tarragona i aquí també participà en la fundació de la Societat Econòmica. Col·laborà en totes les obres públiques locals i acabà, amb les rendes de la mitra i la reconstrucció de l'aqüeducte romà. Morí pobre i amb fama de santedat.[3]

Referències

  1. «Francesc Armanyà i Font». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bertran i Vallvé, Didac. Tarragonomàstic - Carrers de Tarragona (en català). Ajuntament de Tarragona, març de 1991. ISBN T-560-91. 
  3. Tarracowiki La versió original de l'article, o part d'ell, procedeix de Tarracowiki, que edita sota llicència Creative Commons - CC BY-SA 3.0.