Francesc Conesa Alcaraz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Conesa Alcaraz
Biografia
Naixement1921 Modifica el valor a Wikidata
Somorrostro (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1960 Modifica el valor a Wikidata (38/39 anys)
Mas Clarà (Pla de l'Estany) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópartisà Modifica el valor a Wikidata

Francesc Conesa Alcaraz (Barcelona, 1921 - Palol de Revardit, 1960). Guerriller llibertari que forma part de la colla de Quico Sabaté.

La seva família provenia de Cartagena (Múrcia). Va néixer al Somorrostro (barri de barraques de Barcelona) i era el segon de vuit germans. De molt jove va viure a Santa Coloma de Gramenet. El seu pare feia de drapaire i ell l'ajudava. La seva família era molt humil.[1] El 1950, casat i amb un fill, s'exilià a França i s'instal·là a Lió, on treballà de picapedrer i va entrar en contacte amb el cenetista José Pascual Palacios. Més tard es va integrar al grup d'acció llibertari de Francesc Sabaté Llopart, Quico. Formà part del grup que, la nit del 28 al 29 de desembre de 1959, creuà la frontera amb Francesc Sabaté, Antoni Miracle Guitart, Roger Madrigal Torres i Martí Ruiz Montoya. Va morir d'un tret al cap el 4 de gener de 1960, després de ser encerclat el grup per la Guàrdia Civil al Mas Clarà, situat a la Mota, en el terme municipal de Palol de Revardit, prop de Banyoles. Aquella nit sols va poder escapar Quico Sabaté, els altres quatre membres del grup moriren en l'enfrontament o foren assassinats pels guàrdies.[2] Fou enterrat, amb els seus companys Martí Ruiz Montoya, Roger Madrigal Torres i Antoni Miracle Guitart, en una fossa comuna del cementiri de Girona.

Referències[modifica]

  1. «Paco Conesa, el guerriller anarquista de Gramenet» (en català). Infograma. Comunicació lliure de Gramenet, 17-02-2022. [Consulta: 11 gener 2023].
  2. «Francisco Conesa Alcaraz abatido por la Guardia Civil» (en castellà). Paco Salud (CNT de Puerto Real), 22-12-2012. [Consulta: 11 gener 2023].