Francesc de Paula de Fossà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Francesc de Paula de Fossà

Francesc de Paula de Fossà, més conegut pel seu nom francès François de Fossa (Perpinyà, 31 d'agost de 1775París, 3 de juny de 1849) va ser un guitarrista i compositor francès.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Fill d'un jurista perpinyanenc de la petita noblesa, als 21 anys se'n va anar a Espanya com a membre voluntari de la «Legió dels Pirineus», que formava part de l'Exèrcit dels Emigrats, força contrarevolucionària que pretenia reinstaurar a França l'Antic Règim. Home amb els prejudicis del seu temps que compartia amb intel·lectuals catalans com Antoni de Capmany, no tenia gaire consideració per la llengua catalana com ho palesa la seva correspondència privada conservada a l'Arxiu departamental dels Pirineus Orientals.

« Le jargon de nos paysans qu'on entend que trop habituellement dans la bouche de ceux qui ne le sont point, est le plus choquant, le plus détestable de tous les patois de France. (El dialecte dels nostres pagesos que se sent massa sovint en la boca dels que no ho són, és el més xocant, el més detestable de tots els patuesos de França.) »
— carta al seu nebot de Tolosa del Llenguadoc

També va visitar Mèxic, llavors espanyol, entre 1798 i 1803, amb una estada a Acapulco l'any 1800. Després va guanyar, a Espanya, un càrrec de cap de gabinet al Ministeri de les Índies. Empresonat a Granada arran de la invasió d'Espanya per Napoleó, va tornar a França l'any 1814, a través dels Pirineus, una vegada les tropes franceses havien estat derrotades pels britànics.

Va ser nomenat cap de batalló a Molins de Rei l'any 1824, arran de la campanya del duc d'Angulema. Va ser condecorat per les monarquies francesa i espanyola, les de Lluís XVIII i Ferran VII.

Se li van imposar les insígnies d'oficial de la Legió d'Honor abans de la seua participació, l'any 1830, a la presa d'Alger. Finalment deixà l'exèrcit l'any 1844 i s'instal·là a París, on va morir l'any 1849.

Compositor[modifica | modifica el codi]

Les seues primeres aproximacions a la composició van tenir lloc a Cadis. Posteriorment, al voltant de 1808 va donar a conèixer públicament les seues obres a Madrid.

Durant la Restauració francesa i entre 1824 i 1844 va dedicar-se amb intensitat a la música i va editar la seua obra. Les seues obres recorren sovint a la barreja de guitarra, violí i violoncel.

Va traduir al francès el mètode de guitarra de Dionisio Aguado, i el va editar a França.

Redescobriment[modifica | modifica el codi]

No va ser fins a les primeries de la dècada del 1980 que les obres de Fossà no van començar a sortir a la llum, rescatades de l'oblit. Actualment, les seues obres per a quartet, duo o instrument solista són interpretades arreu del món. La seua obra, avui dia dispersa, es troba en curs d'estudi i catalogació.