Antonio Rosetti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Francesco Antonio Rosetti)
Infotaula de personaAntonio Rosetti

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(cs) František Antonín Rösler Modifica el valor a Wikidata
26 octubre 1746 Modifica el valor a Wikidata
Litoměřice Modifica el valor a Wikidata
Mort30 juny 1792 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Ludwigslust Modifica el valor a Wikidata
Mestre de capella
1789 – Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Ludwigslust Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, director d'orquestra, contrabaixista Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica i música religiosa Modifica el valor a Wikidata
MovimentClassicisme musical Modifica el valor a Wikidata
InstrumentContrabaix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: f0764ad5-b3dc-418c-b228-27a5e523dc0e Discogs: 1919644 IMSLP: Category:Rosetti,_Antonio Allmusic: mn0001399440 Modifica el valor a Wikidata

Franz Anton Rösler (Litoměřice, nord de Bohèmia, 1746 - Ludwigslust, 30 de juny de 1792) fou un compositor i contrabaixista del període clàssic. Als voltants de 1773 va adoptar la forma italiana del seu nom, Francesco Antonio Rosetti, i a partir de llavors es va referir sempre a si mateix com a Antonio Rosetti.

Biografia[modifica]

L'existència durant aquest període de diversos músics que comparteixen un o altre dels cognoms del compositor ha donat lloc a una gran confusió en la identificació de la seva música. Després de l'abolició de l'ordre jesuïta a Bohèmia on va rebre la seva primera educació i formació musical; es va allunyar. I segons fonts recentment descobertes, va exercir en la dècada de 1770 com "el compositor de la música per al regiment rus Orlow". Això probablement es refereix al comte Orlov (a partir de 1770 Príncep Cesmenskij). El setembre del 1773, va deixar el seu país natal i es va incorporar com a contrabaixista a la "Hofkapelle" de Kraft Ern, el príncep (Fürst) von Öttingen-Wallerstein, a qui va servir durant setze anys.

D'acord amb Gerber, Rosetti ja havia compost algunes de composicions de cambra i música de l'església abans de sortir de Bohèmia, i durant els seus primers anys havia contribuït en una sèrie de composicions al repertori de la cort. A la primavera de 1774 va dur a terme una visita de tres setmanes a la cort d'Ansbach. Després de la mort de l'esposa de Kraft Ernst, Maria Theresa, en 1776, com a resultat de complicacions després del part, Rosetti compon ràpidament en un Rèquiem en mi bemoll major, que es va interpretar per primera vegada el 26 de març 1776. Llavors, el tribunal es va veure immers en un període de dol, durant el qual no es permetia la música, i Rosetti, entre d'altres, se li va donar permís per viatjar. El 28 de gener 1777 Rosetti es va casar amb Rosina Neher (que va morir l'1 d'abril de 1813 a Ludigslust), i que era la filla d'un hostaler de Wallerstein. Van tenir tres filles. Ja a finals de la dècada de 1770 s'havia fet un nom com a compositor fins i tot més enllà de les fronteres del sud d'Alemanya.

A partir d'1776-1777 l'editorial Breitkopf a Leipzig anuncià la seva música a la venda en còpies manuscrites. La primera edició impresa de les seves obres eren tres simfonies que van ser publicats en 1779 per "Le Menu et Boyer" a París. En 1780, el príncep estava a punt de reenfocar la seva atenció en la música; per la tardor d'aquest any havia tornat a muntar una orquestra de talent excepcional, incloent alguns dels millors intèrprets de vent que hi havia. Un punt d'inflexió en la carrera de Rosetti es va produir en 1781, quan se li va concedir un permís d'absència per visitar París. Durant la seva estada de cinc mesos allà, es va promoure activament la seva música, i els seus treballs van interpretats pels millors conjunts de la ciutat, incloent l'orquestra del "Concert Spirituel", per a la qual va compondre diverses noves simfonies. Allà es barrejaven amb persones influents en la vida musical de París, entre els quals es trobaven el Príncep Rohan-Guémenée i el príncep Borbó-Conti, Charles Ernest de Bagge, Joseph Boulogne de Saint-Georges, i Joseph Legros. Rosetti també va utilitzar aquesta oportunitat per disposar la publicació de la seva música per empreses com ara "Li Menú et Boyer & Sieber", qui en 1782 va publicar un conjunt de sis de les seves simfonies, Op.3, dedicat al príncep Ernst Kraft.

Quan Rosetti va tornar a Wallerstein al voltant del 20 de maig de 1782, es va assegurar al seu reconeixement com a compositor. Les simfonies, concerts i partites de vent que Rosetti compon entre 1782 i 1789 proporcionen un clar testimoni de la qualitat dels conjunts Wallerstein. Dignes de menció especial són les notables concerts en solitari i doble corn creats especialment per al duo de Bohèmia Franz Zwierzina i Joseph Nagel. Molts dels més notables conjunts musicals de la ciutat van interpretar la seva obra. Rosetti va aconseguir que la seva música fos publicada, incloent una sèrie de sis Simfonies editades en 1782. Llavors va retornar a les seves funcions, amb la seguretat d'haver estat reconegut com un consumat compositor de l'ONU. A la primavera de 1783 Rosetti va passar diverses setmanes a la cort de la Markgraf a Ansbach. A l'hivern de 1783-1784 va emprendre un viatge més llarg juntament amb el fagotista Wallerstein Christoph Hoppius a la zona de Rhein-Main (Mainz, Frankfurt, Darmstadt i Speyer). Després de la sortida de Josef Reicha per a la cort de Bonn de l'elector Maximilian Franz a l'abril de 1785, Kraft Ernst delegada a Rosetti la direcció musical de l'orquestra Wallerstein. En 1785 Rosetti va assumir les funcions de mestre de capella. Una de les seves primeres prioritats era millorar la música de l'església Wallerstein, i en un document d'aquest any es van proposar alguns canvis substancials - la majoria de les quals no van ser mai implementades.

El seu Der oratori sterbende Jesús (publicat per Artaria a Viena el setembre de 1786) va ser probablement la intenció de demostrar el seu control d'un mitjà de veu a gran escala. En el febrer de 1786 va viatjar a Múnic i el 1788 i 1789 en diverses ocasions a Augsburg. Després de 1786 les seves simfonies apareixen regularment en els programes de la gran sèrie de concerts a Londres (concerts de Salomon, concert professional, etc.). La vida de Rosetti a Wallerstein estava plena de dificultats financeres. Els seus deutes van seguir augmentant, i el 1789, després de nombrosos reversos financers, que van sol·licitar l'alliberament del servei del príncep per tal d'acceptar el càrrec de mestre de capella a Friedrich Franz I (1756-1837), duc de Mecklenburg-Schwerin.

De mala gana, el 9 de juliol 1789 Kraft Ernst va estar d'acord, i més tard aquest mateix mes Rosetti es va traslladar a Ludwigslust. Els seus anys a Ludwigslust eren menys frustrant que els de Wallerstein. Gràcies a un generós salari, va tenir per primera vegada la seguretat econòmica, i la seva creixent reputació com a compositor que li van portar una sèrie d'importants comissions. A Wallerstein, allà Rosetti va compondre una sèrie d'obres de gran escala per a solistes, cor i orquestra, incloent una òpera de cambra, un oratori i una cantata. El 14 de desembre de 1791 a principis Wallerstein un Rèquiem de 1776 es va dur a terme a la cerimònia commemorativa a Praga pels morts W. A. Mozart per un gran conjunt de músics, incloent a la soprano Josepha Duschek, que era una amiga de Mozart.

Al febrer de 1792 el rei Frederic Guillem II va convocar Rosetti a Berlín, on per ordre del rei el 2 de març 1792 una interpretació de l'oratori Jesús a Getsemaní i la cantata Al·leluia (1791) va tenir lloc al palau reial, a la qual el es va convidar als ministres de Berlín. A més de l'excel·lent personal de la Hofkapelle (incloent 76 instrumentistes i cantants 32), els millors cantants de l'Òpera de Berlín italians van participar com a solistes. L'editor Bossler, es van trobar amb Rosetti a Berlín, i van assenyalar que estava greument malalt. La causa de la seva malaltia era una "mala tos" (Gerber 1813-1814), de la qual Rosetti ja havia patit durant molt de temps. Només uns mesos més tard, el 30 de juny de 1792, va morir a Ludwigslust "d'esgotament" (documents de la parròquia).

Els seus contemporanis[modifica]

Rosetti va deixar enrere la música principalment instrumental, sinó també una gran quantitat d'obres sacres i Lieder. Charles Burney el considerava un dels compositors més importants de finals del segle xviii i fins i tot el va portar a terme a la mateixa empresa amb Haydn i Mozart. També Christian Friedrich Daniel Schubart el va anomenar "un dels compositors més estimats" del seu temps i va destacar en particular la musicalitat de la seva música. Va reconèixer en les obres de Rosetti "gràcia i la bellesa" d'una "infinita, delicada naturalesa.[1]

L'estil melòdic substancial, fresc que distingeix molt del seu treball es remunta inconfusiblement a les seves arrels en la música popular de Bohèmia. Amb el seu tractament extremadament elegant del Waldhorn, Rosetti va contribuir molt al desenvolupament d'una forma melòdica expressiva de la composició per a aquest instrument. Especialment distingint les seves composicions madures són un ric llenguatge sonor i harmònica plena d'expressivitat, que en part es mira cap endavant a l'època romàntica, i una orquestració imaginativa general.

Només uns pocs compositors de l'època sabien com escriure una música tan colorida per a instruments de vent com Rosetti. Fins i tot els seus contemporanis van comentar: "i la seva escriptura per a instruments de vent, que comprengui com emprar amb mestria en la música orquestral, és sovint celeste bonic." Sense cap dubte, Haydn representa una influència molt important en la seva música instrumental. A partir d'ell, Rosetti pot haver après la seva forma senzilla de manejar material temàtic i la seva passió per l'experimentació amb la forma. Basat en el model de Haydn, també afilada i va refinar el seu sentit d'humor musical. Ludwig Finscher, que veia en ell "un dels simfonista més important de l'època," caracteritza les seves simfonies com "per a les obres del seu temps no només moderns, però clarament originals, amb [...] minuets, que, igual que amb Haydn, s'inclinen per assemblar-se a "peces de caràcter", una barreja extraordinàriament flexible dels passatges concertants de contrapunt i homofónicas, i, sobretot, una inclinació cap economia temàtica gairebé fins al punt de monothematicsim, que està vinculada a una tendència pronunciada per al desenvolupament temàtic.[2]

Obra[modifica]

La seva obra comprèn 44 Simfonies, més de 60 concerts i Simfonies concertants per a solista i orquestra, especialment per a Instruments de vent, obres de música sacra i nombroses peces per formacions de cambra i per a teclat. Rosetti també va compondre un nombre significatiu d'obres vocals i corals, sobre tot en els últims anys de la seva vida. Entre elles es troben els oratoris alemanys Der sterbende Jesu i Jesús a Getsemaní (1790) i un Al·leluia alemany. En l'actualitat és més conegut pels seus concerts per a trompa, que segons el estudiós de Mozart H. C. Robbins Landon (és el company de Mozart), poden haver estat un model per als quatre concerts per a trompa de Mozart. Rosetti també és conegut per haver escrit el Rèquiem de 1776, que va ser interpretat en un memorial per Mozart al desembre de 1791. Hi ha dificultats en l'atribució de certa música de Rosetti, ja quehi havia uns compositors amb noms similars: com Franciscus Antonius Xaverius Rössler. La numeració estàndard d'Oskar Kaul enumera 32 simfonies Rosetti, totes escrites entre aproximadament 1784 i 1792. Igual que les simfonies del seu gran model, Haydn, que s'assemblaven sovint de Rosetti, que estan plens de cops audaçment originals i sovint humorístiques.

La seva música de començaments del decenni de 1780 mostra els primers signes d'una maduresa estilística que es van dur a plena floració en les obres compostes després d'al voltant de 1784. Aquests es caracteritzen per una major dependència d'inflexió cromàtica en les línies melòdiques, un llenguatge harmònic i tonal més rica, més hàbil el maneig del contrapunt i orquestració imaginativa i acolorida. Al llarg de la sortida de Rosetti, dos trets distintius distingeixen el seu estil: un tractament senzill dels materials, el que sovint resulta en estructures musicals ajustats es mantenen units per relacions motíviques discernibles, i una feina segura i imaginatiu dels instruments de vent.[3]

Catàleg[modifica]

Simfonies[modifica]

Catalog

A1 I:8 Symphony C major

A2 I:46 Symphony C major

A3 I:43 Symphony C major

A4 I:4 Symphony C major

A5 I:6 Symphony C major

A6 I:11 Symphony C major Tacet 1999, Biva 2009

A7 I:17 Symphony C major

A8 I:26 Symphony C major Arte Nova 2000, RBM 1997

A9 I:21 Symphony C major Chandos 1997, Teldec 1997

A10 I:3 Symphony D major CAB 2003

A11 I:2 Symphony D major

A12 I:12 Symphony D major Chandos 1997

A13 I:30 Symphony D major Teldec 1997

A14 I:29 Symphony D major MDG 2001

A15 I:33 Symphony D major

A16 I:7 Symphony D major CPO 2011

A17 I:15 Symphony D major

A18 I:47 Symphony D major

A19 I:13 Symphony D major Tacet 1999

A20 I:18 Symphony "La Chasse" D major MDG 2003, Teldec 1997

A21 I:20 Symphony D major Caro Mitis 2005, MDG 2001, Arte Nova 2000

A22 I:28 Symphony D major MDG 2003

A23 I:5 Symphony E flat major

A24 I:5a Symphony E flat major Ars Produktion 2011

A25 deest Symphony E flat major

A26 I:35 Symphony E flat major

A27 I:32 Symphony E flat major Arte Nova 2000, Teldec 1995

A28 I:23 Symphony E flat major (notated as D sharp!) Teldec 1995

A29 I:9 Symphony E flat major RBM 1997

A30 I:34 Symphony E flat major

A31 deest Symphony E flat major

A32 I:10 +I:55 Symphony F major CPO 2011

A33 I:24 Symphony F major Chandos 1997

A34 I:45 Symphony F major

A35 I:1 Symphony F major

A36 I:41 Symphony F major

A37 I:37 Symphony G major

A38 I:40 Symphony G major

A39 I:16 Symphony G major CPO 2005

A40 I:22 Symphony G major Chandos 1997, Teldec 1997

A41 I:44 Symphony G major

A42 I:27 Symphony G minor K&K 2006, Caro Mitis 2005, Arte Nova 2000, Teldec 1995, RBM 1994

A43 I:19 Symphony B flat major MDG 2003

A44 I:38 Symphony B flat major

A45 I:14 Symphony B flat major CPO 2005

A46 I:39 Symphony B flat major

A47 deest Symphony B flat major lost

A48 I:31 Symphony B flat major RBM 1997

A49 I:25 Symphony B flat major Teldec 1995

A50 deest Symphony A minor lost

A51 I:49 Symphony D major

Ensembles de vent[modifica]

Catalog Numbers Name Key Recordings Murray Kaul

B1 II:9 Partita D major CPO 2004

B2 II:10 Partita D major

B3 II:8 Partita D major CPO 2004

B4 II:11 Partita D major CPO 2004

B5 II:14 Partita D major CPO 2004

B6 II:17 Quintet E flat major

B7 II:20 Partita E flat major

B8 II:22 Partita E flat major

B9 deest Partita E flat major

B10 II:6 Partita E flat major

B11 II:1 Partita E flat major

B12 deest Partita E flat major

B13 II:4 Partita E flat major Pan Classics 2006

B14 II:7 Partita E flat major

B15 II:3 Partita E flat major

B16 II:5 Partita E flat major Classico 2006

B17 deest Quartet E flat major Classico 2006

B18 II:13 Partita F major Accent 1989 / Classico 2006 / Pan Classics 2006

B19 II:16 Partita F major

B20 II:15 Partita F major CPO 2004

B21 II:12 Partita F major Pan Classics 2006

B22 II:2 Sextet B flat major Classico 2006

B23 II:23 Partita B flat major

B24 II:19 +II:21 Notturno D major

B25 I:56 Serenata C major

B26 II:18 Septet E flat major

B27 I:58 Notturno E flat major CPO 2003

B28 I:60 6 Menuets lost

B29 I:59 12 Menuets

Concerts[modifica]

Catalog

C1 deest Piano Concerto E flat major

C2 III:1 Piano Concerto G major Tacet 1999 / Capriccio 2002

C3 III:2 Piano Concerto G major Tacet 1999

C4 III:3 Piano Concerto B flat major

C5 III:8 Violin Concerto C major

C6 III:9 Violin Concerto D major CPO 2005

C7 III:7 Violin Concerto D major

C8 deest Violin Concerto D major

C9 III:5 Violin Concerto D minor CPO 2005, Caro Mitis 2005

C10 III:6 Violin Concerto E flat major

C11 III:4 Violin Concerto F major

C12 deest Violin Concerto A major partly lost

C13 III:10 Violin Concerto A major

C14 I:36 Symphonie Concertante for 2 Violins D major MDG 2001

C15 deest Viola Concerto G major

C16 III:14 Flute Concerto C major Orfeo 2003

C17 III:16 Flute Concerto D major Vars 2001

C18 III:12 Flute Concerto D majo

C19 III:23 Flute Concerto E flat major Naxos 2008

C20 III:18 Flute Concerto E flat major

C21 III:20 Flute Concerto F major Orfeo 2003

C22 III:13 Flute Concerto G major Alba 2003 / Orfeo 2003

C23 III:11 Flute Concerto G major

C24 III:19 Flute Concerto G major

C25 III:17 Flute Concerto G major Orfeo 2003

C26 III:24 Flute Concerto G major

C27 III:22 Flute Concerto G major Koch Schwann 2001

C28 III:21 Flute Concerto G major MDG 2003

C29 III:32 Oboe Concerto C major CPO 2011

C30 III:27 Oboe Concerto C major CPO 2011

C31 III:29 Oboe Concerto C major CPO 1991

C32 III:34 Oboe Concerto C major

C33 III:28 Oboe Concerto D major CPO 1991

C34 III:31 Oboe Concerto F major CPO 1991, Naxos 2002

C35 deest Oboe Concerto F major

C36 III:30 Oboe Concerto G major MDG 2001

C37 III:25 Oboe Concerto G major

C38 III:43 Horn Concerto D minor Caro Mitis 2005, Hanssler 2001, Teldec 1994, Nimbus 1988, Rosa 1998

C39 deest Horn Concerto D minor

C40 III:35 Horn Concerto E flat major Arte Nova 2002

C41 III:39 Horn Concerto E flat major Zuk 2005, ebs 1997, EMI Classics 1986

C42 III:41 Horn Concerto E flat major

C43 deest Horn Concerto E flat major Arte Nova 2002

C44 III:48 Horn Concerto E flat major lost

C45 III:46 Horn Concerto E flat major lost

C46 III:47 Horn Concerto E flat major lost

C47 III:40 Horn Concerto E flat major Arte Nova 2002

C48 III:37 Horn Concerto E flat major CPO 2009

C49 III:36 Horn Concerto E flat major Hanssler 2001, Rosa 1998, ebs 1997

C50 III:44 Horn Concerto E major CPO 2009, EMI Classics 1986

C51 III:42 Horn Concerto E major Hanssler 2001, Rosa 1998, EMI Classics 1986

C52 III:45 Horn Concerto E flat major Arte Nova 2002

C53 III:38 Horn Concerto F major Hanssler 2001, Rosa 1998

C54 deest Horn Concerto E flat major

C55 III:54 Concerto for 2 Horns E flat major Naxos 1991

C56 deest Concerto for 2 Horns E flat major CPO 2003

C57 III:53 Concerto for 2 Horns E flat major CPO 2003

C58 III:51 Concerto for 2 Horns E major CPO 2003

C59 III:50 Concerto for 2 Horns E major lost

C60 III:52 Concerto for 2 Horns E major and F major CPO 1999

C61 III:49 Concerto for 2 Horns F major CPO 2009, ebs 1997, BVA 1992, Naxos 1991

C62 III:55 Clarinet Concerto E flat major CPO 1999

C63 III:57 Clarinet Concerto E flat major CPO 1999

C64 III:58 Clarinet Concerto E flat major lost C65 deest Clarinet Concerto E flat major lost

C66 III:65 Clarinet Concerto E flat major lost

C67 deest Bassoon Concerto C major CPO 2012

C68 III:64 Bassoon Concerto E flat major CPO 2012

C69 III:60 Bassoon Concerto B flat major CPO 2003, Naxos 2003

C70 III:67 Bassoon Concerto B flat major lost

C71 III:65 Bassoon Concerto B flat major lost

C72 III:66 Bassoon Concerto B flat major CPO 2012

C73 III:61 Bassoon Concerto B flat major CPO 2003, Naxos 2003

C74 III:62 Bassoon Concerto B flat major CPO 2003, Naxos 2003, Hungaroton2006

C75 III:63 Bassoon Concerto F major CPO 2003, Naxos 2003

C76 deest Sinfonia Concertante for 2 Violins E flat major

Música de Cambra[modifica]

D1 IV:5.1 String Trio C major

D2 IV:5.2 String Trio G major

D3 IV:5.3 String Trio D major

D4 IV:5.4 String Trio F major

D5 deest String Trio C major

D6 IV:1.1 String Quartet Op 4/1 A major

D7 IV:1.2 String Quartet Op 4/2 C major

D8 IV:1.3 String Quartet Op 4/3 E flat major

D9 IV:2.1 String Quartet Op 6/1 A major CPO 1995

D10 IV:2.2 String Quartet Op 6/2 E flat major CPO 1995

D11 IV:2.3 String Quartet Op 6/3 B flat major CPO 1995

D12 IV:2.4 String Quartet Op 6/4 C minor CPO 1995

D13 IV:2.5 String Quartet Op 6/5 D major CPO 1995

D14 IV:2.6 String Quartet Op 6/6 F major CPO 1995

D15 IV:4.1 String Quartet A major

D16 IV:4.2 Flute Quartet G major

D17 IV:4.3 String Quartet F major

D18 IV:3 Bassoon Quartet B flat major

D19 IV:13.1 Violin Sonata D major Supraphon 2000, Naxos 2002

D20 IV:13.2 Violin Sonata E flat major Supraphon 2000, Naxos 2002

D21 IV:13.3 Violin Sonata B flat major Supraphon 2000, Naxos 2002

D22 IV:13.4 Violin Sonata G major Supraphon 2000, Naxos 2002

D23 IV:13.5 Violin Sonata B flat major Supraphon 2000, Naxos 2002

D24 IV:13.6 Violin Sonata C major Supraphon 2000, Naxos 2002

D25 IV:14 Violin Sonata F major lost

D26 IV:7.1 Piano Trio Op 1/1 G major

D27 IV:7.2 Piano Trio Op 1/2 F major

D28 IV:7.3 Piano Trio Op 1/3 B flat major

D29 IV:8.1 Piano Trio Op 5/1 C major

D30 IV:8.2 Piano Trio Op 5/2 E flat major

D31 IV:8.3 Piano Trio Op 5/3 D major

D32 IV:8.4 Piano Trio Op 5/4 D major

D33 IV:8.5 Piano Trio Op 5/5 A major

D34 IV:8.6 Piano Trio Op 5/6 C major

D35 IV:9.1 Piano Trio Op 7/1 G major

D36 IV:9.2 Piano Trio Op 7/2 B flat major

D37 IV:9.3 Piano Trio Op 7/3 F major

D38 IV:9.4 Piano Trio Op 7/4 C major

D39 IV:12.1 Piano Trio C major lost

D40 IV:12.2 Piano Trio C major lost

D41 IV:12.3 Piano Trio D major lost

D42 IV:10.2 Piano Trio F major lost

D43 IV:6.1 Violin Duet E flat major

D44 IV:6.2 Violin Duet B flat major

D45 IV:6.3 Violin Duet G major

D46 IV:6.4 Violin Duet A major

D47 IV:6.5 Violin Duet D major

D48 IV:6.6 Violin Duet C minor

D49 II:24 Quartet for piccolo violin, 2 oboes & continuo C major lost

D50 II:25 Flute Quartet C major lost

D51 II:26 Cassation D major lost

D52 II:27 Cassation E flat major lost

Piano[modifica]

E1 V:6 Piano Sonata F major

E2 V:5 Piano Sonata G major

E3 V:3 Piano Sonata B flat major

E4 Piano Sonata F major

E5 Anglaise D major

E6 Anglaise F major

E7 Anglaise D major

E8 Menuet F major

E9 Menuet C major

E10 Menuet G major

E11 Menuet G major

E12 Menuet F major

E13 Menuet D major

E14 Menuet D major

E15 Menuet C major

E16 Menuet C major

E17 Menuet D major

E18 Menuet C major

E19 Menuet D major

E20 Menuet C major

E21 Alla Polacca C major

E22 Schleifer A major

E23 Schleifer G major

E24 Schleifer G major

E25 Deutscher Walzer F major

E26 Deutscher Walzer A major

E27 Romance E flat major

E28 Romance A major

E29 Romance E flat major

E30 Romance A major

E31 Romance B flat major

E32 Romance B flat major

E33 Romance B flat major

E34 Romance G major

E35 Romance B flat major

E36 Romance B flat major

E37 Rondo B flat major

E38 Rondo D major

E39 Rondo E flat major

E40 Rondo G major

E41 Rondo A major

E42 Rondeau G major

E43 Rondo C major

E44 Capriccio C major

E45 Capriccio F minor

E46 Capriccio D major

E47 Allegro D major

E48 Allegro assai F major

E49 Allegretto A major

E50 Allegretto non presto D major

E51 Allegro scherzante G major

E52 Allegretto scherzante B flat major

E53 Allegro scherzante G major

E54 Allegro scherzando E flat major

E55 Allegretto A minor

E56 Allegretto G major

E57 Andante B flat major

E58 Andante E minor

E59 Grazioso E minor

E60 Moderato D major

E61 Non presto A major

E62 Presto non tanto E flat major

E63 V:7.1 Piano Sonata B flat major

E64 V:7.2 Piano Sonata F major

E65 V:7.3 Piano Sonata G major

E66 V:7.4 Piano Sonata E flat major

E67 Variations (6) G major

E68 German Dances (4) for Piano 4-Hands

Obres Vocals[modifica]

F1 Song Abendgedanken eines Jüngling Wie so schön der Sonne letzte Strahlen E major

F2 Song Abschied an Theonen Nun Theone naht die Stunde B flat major

F3 Song Acrostiche Ce que j'aime, c'est ma Colette G major

F4 Song Air de Monsieur le Chevalier de Rosetti Les Dieux ne formèrent Lisette F minor

F5 Song Als Dafne weinte Wunderschön ist die Natur D minor

F6 Song Am Fenster beim Mondschein Nacht und still ist um mich her kaum A major

F7 Song An den Frühling Wilkommen schöner Jüngling, du Wonne der Natur E flat major

F8 Song An die Muse Du, die voll Glut den Lorbeer einst besungen F minor

F9 Song An ein junges Mädchen Du kleine Blondine bezaubert ja schon A major

F10 Song An ein kleines Mädchen Tanze, liebe Kleine! hüpfe durch dies Leben F major

F11 Song An einen Blumenstraus Blumen die mit lieber Hand B flat major

F12 Song An einem heitern Frühlingsmorgen Wilkommen mir, O Birkenhain A major

F13 Song An einen Wassertrinker Trink betrübter todtenblasser Wassertrinker B flat major

F14 Song An mein Täubchen Geh trautes liebes Täubchen G major

F15 Song An Mutter Natur Mutter ist ein süsses Lied B flat major

F16 Song An Selindes Augen O, wie leuchtest du so klar E flat major

F17 Song Der Apfel Als jüngst Hänschen in dem Gras D minor

F18 Song Aufmunterung zur Freude Heitre dich mein E Weibchen auf! minor F19 Song Ballade Ein troziger Ritter im fränkischen Land D major

F20 Song Die Biene und der Rosskäfer Ein Bienchen sass im sanften Schose F major

F21 Song Blumenlied Es ist ein halbes Himmelreich G major F22 Song Doris an das Klavier Gefährte meiner Einsamkeit F major

F23 Song Doris an Lotten Du fliechst! umringt von Schmerzen E flat major

F25 Song Ein Lied von der Liebe Liebe, Liebe beseligt das Leben B flat major

F26 Song Ein Stückchen von meinem Bruder Ich hab ein kleines Brüderchen C major

F27 Song Eine sehr gewöhnliche Geschichte Filink stand jüngst vor Babets Thür G major

F28 Song Das eitle Mädchen O, wie viel gebricht mir an Schönheit nicht! B flat major

F29 Song Frizchens Lob des Landlebens Rühmt immer eure grosse Stadt E major

F30 Song Der Garten des Lebens Der Garten des Lebens ist lieblich E minor

F31 Song Das Glück auf dem Lande Unter diesem stillen Schatten E major

F32 Song Der glückliche Bauer Ihr, schwätz mir da von einem Bauer D major

F33 Song Der glückliche Landmann Heida, lustig! ich bin Hanns C major

F34 Song Grethchens Lied Seit in der Näh' ich mein Hänschen gesehn A major

F35 Song Guter Muth Und wenn ich auch kein König bin C major

F36 Song Hannchen Nachbar Veitens Hannchen ging neulich Gras zu B flat major

F37 Song Huldigung Euch ihr Schönen! will ich fröhnen F minor

F38 Song Jost mit der Schelle Für'n armen Jost, sei mildreich Erden Sohn A minor

F39 Song Der junge Baum Das liebe, kleine Bäumchen hier F minor

F40 Song Karlinchen ein Jahr alt Sieh! er kommt im frohen Feierkleide A major

F41 Song Das Klavier Süss ertönendes Klavier, A welche Freude schaffst du major

F42 Song Könnt ich mein Liebchen kaufen Könnt ich mein Liebchen kaufen A major

F43 Song Das Lamm Wie nah, du armens Lämmchen E flat major

F44 Song Der Landmann hinter dem Pflug Der war gewiss ein frommer Mann D major F45 Song Das Leben ist ein Traum Das Leben ist ein Traum E flat major F46 Song Liebe über Liebe Mutter sieh den bösen Vogel E flat major

F47 Song Der Liebende Beglückt, wer dich erblikt E flat major

F48 Song Liebestaumel Was geht die ganze Welt mich an F major F49 Song Liebeserklärung Ich liebe dich, ich darf es nur nicht A major Brilliant Classics 2009

F50 Song Das Liebesgrab Selmar war ein guter Junge jedem Menschen war A flat major

F51 Song Lied eines gemeinen Mannes Ich will nicht sorgen mich, nicht kümmern F major

F52 Song Lied in der Kurzeit O, wer wollt so thörigt sein Martern sich D major

F53 Song Liedchen Ich hatt' einmal ein Mädchen B flat major

F54 Song Lob des Höchsten Zu Sions Höhen hin erhebt E major

F55 Song Das Mädchen bei der ersten Rotenzusammenkunft Winter ist's drum ei'a nu Mädchen greift A major

F56 Song Mailied Gegrüsset Morgen Wolke! E flat major

F57 Song Mailied Der Schnee zerinnt, der Mai beginnt A major

F58 Song Mein Mädchen Liebe, Liebe, welche Freuden A major

F59 Song Der Mond Wie süss und freundlich lacht des Mondes G major

F60 Song Nachtigallenlied Heut Morgen als ich lauschend schlich durch Büsch G major

F61 Song Der Negersklave Hintern Meeresstrande wo die Sonne C sharp minor

F62 Song Die Nelke Wor ihrer Hütte wom West umweht B flat major

F63 Song Pastorale Rossignol dont la voix E flat touchante major

F64 Song Das Rothkehlchen So seh ich euch denn all entweichen B flat major

F65 Song Rundgesang Unsre Herzen zu erfreun gab uns Gott C major

F66 Song Der Sonderling Baut stolze Schlösser in die Luft D major

F67 Song Die Sonne beim Aufgange Sei mir gegrüsst zu meines Gottes A major

F68 Song Der Traum Ich träumt' ich war ein Vögelein und flog auf A major

F69 Song Trinklied Das Glas gefült der Norwind brült D major

F70 Song Die Unschuld O Unschuld weihe du mich ganz! E flat major

F71 Song Urians Reise um die Welt Wenn jemand eine Reise thut B flat major

F72 Song Vergänglichkeit Tausendmal hab ich's empfunden G major

F73 Song Der verliebte Schäfer Komm, sei mein Liebchen!schenke mir dein Herzchen B flat major

F74 Song Die Verschwiegenheit Heimlich nur, doch inniglich F minor

F75 Song Vor einer Reise im Winter Morgen, Morgen geht es fort B flat major

F76 Song Vor einer Reise zu Liebchen Bravo, bravo! iezt empfohl G major

F77 Song Der wahre Reichtum Warum durchirrt nach Gut und Geld C major

F78 Song Wiegenlied Schlaf Kind, sieh hier an meinem Herzen E flat major

F79 Song Winterlied Kein Veilchen blüht, kein Röschen glüht A major

F80 Song Der Winter Nicht dir, O Lenz! will ich allein nur A major

F81 Song Der Zufrieden Ich gäbe nimmer zufrieden Sinn B flat major

F82 Song Der Zufrieden Meine Wûnsche sind gestillt F minor

F83 Hymn Ah chare, ah Jesu peccavi Ah chare, ah Jesu peccavi B flat major

F84 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae C major

F85 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae E flat major Ars Produktion 2011

F86 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae E flat major CPO 2006

F87 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae G major CPO 2006

F88 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae A major CPO 2006

F89 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae B flat major CPO 2006

F90 Concert Aria Tutta di sdegno armato Tutta di sdegno armato C major

F91 ConcertAria Wenn aus zerschmetternden Gewittern Wenn aus zerschmetternden Gewittern C major

F92 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae F major

F93 Hymn Teomi Jesu adoro Teomi Jesu adoro C major

F94 Hymn Amavit eum Dominus amavit Amavit eum Dominus amavit C major

F95 Hymn Attendite vigilate et orate Attendite vigilate et orate G minor

F96 Hymn Diffusa est gratia Diffusa est gratia in labiis E flat major

F97 Hymn Huc catastae Huc catastae huc orci larvae D major

F98 Concert Aria Non vidi alma Non vidi alma che freme F major

F99 Hymn Qua est ista Qua est ista qua ascendit G major

F100 Antiphon Salve Regina Salve Regina Mater misericordiae B flat major

F101 Antiphon Parvulus filius Parvulus filius hodie natus est G major

F102 Antiphon Gaude Virgo Mater Christi Gaude Virgo Mater Christi E minor

F103 Antiphon De Beatissimae Virgine Maria ? E flat major voice parts lost

F104 Concert Aria Or che per te sospiro Or che per te sospiro A major

F105 Concert Aria Ariette Que dans sa détresse,l'amant qui me blesse F minor

F106 Concert Aria Rondeau A mes voeux le ciel propice C major

F107 Concert Aria Rondo Vous prenez un air sévère F major

F108 Concert Aria Scena e rondo Calme ton âme...Mais par vengeance C major

F109 Antiphon A periens os suum dixit A periens os suum dixit B flat major

Obres Corals[modifica]

G1 Oratorio Der sterbende Jesu 1785 Karl Friedrich Bernhard Zinkernagel

G2 Oratorio Jesus in Gethsemane 1790 Heinrich Julius Tode CPO 2006

G3 Cantata Aufs Osterfest c.179 Parody of Mass Murray H4

G4 Cantata Aufs Deutschlands Genius oder Friedenfest c.179

G5 Cantata Dank Kantate c.179 Music entirely from Murray G1

G6 Cantata Ewiger dir singen wir c.179 Christian Gotthilf Tag

G7 Cantata Hallelujah 1791 Heinrich Julius Tode CPO 2006

G8 Incidental Music Das Winterfest der Hirten 1789

G9 Vaudeville La matinée des artistes Voice parts lost

G10 Ode Gesegnet sei die Stunde 1790 Heinrich Julius Tode

G11 Choral O Segne sei, du Geber grosser Freuden 1789

G12 Cantata Al sospire Possibly by Antonio Rosetti (b. 1744)

Obes litúrgiques[modifica]

H1 Mass Mass C major

H2 Mass Mass C major 1782

H3 Mass Mass C minor

H4 Mass Mass D major 1787

H5 Mass Mass D major

H6 Mass Mass D major 1788

H7 Mass Mass D minor lost

H8 Mass Mass D minor

H9 Mass Mass E flat major

H10 Mass Mass F major

H11 Mass Mass F major 1784

H12 Mass Missa brevis F major c.1790

H13 Mass Mass G minor

H14 Requiem Requiem C minor

H15 Requiem Requiem E flat major 1776 Ars Produktion 2011

H16 Requiem Requiem E flat major c.1780

H17 Requiem Requiem E flat major

H18 Requiem Requiem E flat major

H19 Requiem Requiem F major

H20 Requiem Requiem G minor

H21 Choral Der Herr der aller Enden B flat major c.1790

H22 Choral Ich habe nun den Grund gefunden D major c.1790

H23 Gradual Lauda O Sion C major

H24 Gradual Venite ad me E flat major Ars Produktion 2011

H25 Gradual Viderunt omnes B flat major Ars Produktion 2011

H26 Offertory Ecce video caelos apertos D major c.1790

H27 Offertory Huc ad este pie mentes E flat major

H28 Offertory O felix Roma E flat major

H29 Offertory Laetare mater ecclesia C major

H30 Hymn Pange lingua E flat major 1785

H31 Hymn Jesu rex fortissime B minor c.1785 Ars Produktion 2011

H32 Psalm setting Singet dem Herrn C major c.1790

H33 Antiphon Ave Maria C major

H34 Antiphon Asperges me C major

H35 Antiphon Salve Regina E flat major

H36 Canticle Te Deum D major

H37 Canticle Litaniae C major

H38 Canticle Litaniae C major 1789

H39 Canticle Litaniae D major 1790

H40 Psalm setting Miserere D minor c.1790

H41 Psalm Vesperae solemnes C major

Referències[modifica]

  1. "Ideen zu einer Ästhetik der Tonkunst. Wien 1806, pàg. 167 i seg.
  2. Article "Symphonie" en 2MGG, Sachteil Bd 9. Kassel 1998, Colls 41 f ...) ~ Günther Grünsteudel (Traducció: Sterling E. Murray
  3. Die Musik en Geschichte und Gegenwart 2. ed Personenteil, Bd 14 .. Kassel de 2005, Colls. 417-424. cortesia proporcionada de la Societat Internacional Rosetti.

Bibliografia[modifica]

  • H.C. Robbins Landon, "Els Concerts:[1] El seu origen i desenvolupament musical", a H.C. Robbins Landon i Donald Mitchell, eds., The Mozart Companion, NY: Norton, 1956, p. 277. ISBN 0-393-00499-6
  • Sterling E. Murray: The Music of Antonio Rosetti. A Thematic Catalog ca. 1750 - 1792. Warren, Mich.: Harmonie Park Press, 1996. ISBN 0-899-90105-0
  • Sterling E. Murray. "Antonio Rosetti", Grove Music Online, ed. L. Macy (accessed February 5, 2006), grovemusic.com (accés per subscripció)
  • Sterling E. Murray. The Career of an Eighteenth-Century Kapellmeister: The Life and Music of Antonio Rosetti. University of Rochester Press, 2014. ISBN 978-1580464673

Enllaços externs[modifica]

  • (anglès)[1]
  • (anglès)[2] a Mozartforum.com
  • (anglès)[3] una biografia més curta
  • (anglès)[4] concerts de trompa de Rosetti
  • (alemany)[5] Inclou la llista completa d'obres de Rosetti,
  • (anglès)[6] a l'International Music Score Library Project (IMSLP)
  1. Article "Symphonie" en 2MGG, Sachteil Bd 9. Kassel 1998, Colls 41 f ...) ~ Günther Grünsteudel (Traducció: Sterling E. Murray