Francisco Atanasio Domínguez

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Francisco Atanasi Domínguez)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mapa de la Ruta de Santa Fe

Francisco Atanasio Dominguez (Ciutat de Mèxic – Nord de Mèxic) fou un sacerdot franciscà, missioner i explorador mexicà.

Fou ordenat sacerdot franciscà, explorà el sud-oest dels Estats Units. El 1776 fou enviat a Nou Mèxic com a supervisor per inspeccionar les missions al llarg de la ruta de Santa Fe (Nou Mèxic). També li fou assignada la tasca d'acompanyant del frare Silvestre Vélez de Escalantei del cartògraf Bernardo Miera Pacheco per a organitzar i encapçalar una expedició d'avançada missionera a Monterrey (Califòrnia) durant la qual travessa el Gran Canyon per la zona del que avui és el Parc Nacional Zion i on fou un dels primers homes blancs en travessar l'Estat de Utah. Aquest grup se'l coneix com l'Expedició de Domínguez i Escalante.

En el seu retorn a Santa Fe (Nou Mèxic) i Ciutat de Mèxic, Domínguez va remetre als seus superiors franciscans una crònica força crítica amb l'administració de les missions de Nou Mèxic. Les seves observacions li portaren la pèrdua de confiança de la jerarquia franciscana, que l'enviaren a una amagada avançada al nord de Mèxic.

Malgrat que l'expedició d'Escalante fracassà en el seu intent d'arribar a Califòrnia, aportà el coneixement de noves terres inexplorades de l'actual Utah.

poste obscuro en una misión del desierto de Sonoran en la provincia del Sonora y Sinaloa en México norteño.

En 1777 volvió a México y era el capellán de presidios en Nueva Vizcaya. En 1800 él estaba en Janos, Sonora, México. Él murió entre 1803 y 1805. [1]