Francisco Peris Mencheta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco Peris Mencheta

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 gener 1844 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort23 agost 1916 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Congrés dels Diputats
20 juny 1910 – 2 gener 1914
← Adolf Beltran i IbáñezEmeterio Muga Díez →
Circumscripció electoral: Districte electoral de Sueca
Diputat al Congrés dels Diputats
1r abril 1898 – 27 març 1903
← Luis Ibáñez de Lara y EscotoAdolfo Gil y Morte →
Circumscripció electoral: Districte electoral de Sueca
Senador al Senat espanyol
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
OcupacióPeriodista
PartitPartit Liberal
Família
GermansRamón Peris Mencheta Modifica el valor a Wikidata
Premis

Francisco Peris Mencheta (València, 29 de gener de 1844 - Barcelona, 23 d'agost de 1916) fou un polític i periodista valencià, considerat el precursor del reporterisme i fundador de la primera agència de notícies espanyola.

Biografia[modifica]

Procedia d'una família humil originària de Sueca que es dedicava a la fabricació de ciris, començà a treballar en la pedrera i es formà de manera autodidacta. Durant la revolució de 1868 fundà els setmanaris bilingües La Chicharra i L'Imparsial Suecà. Participà en la insurrecció dels milicians de 1869 i el 1872 començà a treballar en el que seria El Mercantil Valenciano. Republicà declarat, entre 1872 i 1875 fundà El Cosmopolita i El Cantón Valenciano, que donaria suport a la insurrecció cantonalista. Després del cop d'estat del general Pavía funda el Diario de Valencia.

El 1875 és contractat per Teodor Llorente i Olivares per a fer de corresponsal a la Tercera Guerra Carlina pel diari Las Provincias. Les seues cròniques de guerra del Maestrat li van permetre ser contractat per La Correspondencia de España, dirigit aleshores per Manuel María de Santa Ana, i es traslladà a Madrid, on farà cròniques sobre informació política i ministerial, i finalment va cobrir els viatges dels reis Alfons XII i Alfons XIII. També fou enviat a escriure sobre la inauguració del Canal de Panamà.

El 1877 es va casar amb Dolors Guix, filla d'un dels impressors valencians més importants. El 1882 va fundar La Correspondencia de Valencia,[1] i el 1888 El Noticiero Universal de Barcelona i El Noticiero Sevillano. Finalment, el 1883 va fundar l'Agència Telegràfica Mencheta, primera agència de notícies fundada a Espanya.

Les seues amistats polítiques i la seua popularitat li possibilitaren ser elegit diputat a les eleccions generals espanyoles de 1898, 1899, 1901 i 1910 pel districte de Sueca com a candidat independent, senador independent per la província de València el 1907, i senador vitalici el 1914. Durant el seu mandat va promoure la construcció dels mercats de Sueca i Cullera i la granja arrossera de Sueca.

Va rebre, entre altres condecoracions, la Gran Creu d'Isabel la Catòlica, la Gran Creu de Carles III i la Legió d'Honor francesa.

Referències[modifica]

  1. Checa Godoy, Antonio. Prensa y partidos políticos durante la II República. Universidad de Salamanca, 1989, p. 23. ISBN Universidad de Salamanca. 

Obres[modifica]

  • Refutación al folleto Trece días de sitio o Los sucesos de Valencia (1874)
  • De Madrid a Panamá (1886)

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]