François Andréossy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois Andréossy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 juny 1633 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juny 1688 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Castellnou d'Arri Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Narbona Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióenginyer, cartògraf Modifica el valor a Wikidata

François Andréossy (nascut a París el 10 de juny de 1633, mort a Castellnou d'Arri el 3 de juny de), enginyer, geòmetra i cartògraf francès, però la seva família era originària de Lucca, a Itàlia.

Origen[modifica]

El 1660 va viatjar a Itàlia per estudiar els canals, les rescloses (els projectes de les quals eren atribuïts a Leonardo da Vinci). Aquest viatge fou clau per aplicar l'experiència a les rescloses del Canal del Migdia, sobretot és seu les rescloses múltiples.

Enginyer del Canal del Migdia[modifica]

Charles-François d'Anglure de Bourlemont, arquebisbe de Tolosa va esdevenir president els Estats del Llenguadoc quan l'arquebisbe de Narbona, François Fouquet), es va haver d'exiliar, en aquest moment va presentar-li Pierre-Paul Riquet de qui seria la mà dreta. François d'Andréossy era especialista en obra civil i particularment en obres hidràuliques. Riquet va tenir a partir d'aquest moment un enginyer, anivellador, dissenyador i cartògraf que treballaria per a ell i per al canal durant la resta de la vida, així com els seus descendents, que van treballar al canal durant un segle.

Cartògraf excel·lent, va dur a terme durant el 1650, un plànol amb relleu de la ciutat de Narbona.

La paternitat del projecte[modifica]

El seu besnet, el general Antoine François Andréossy a l'obra Histoire du Canal du Midi va contestar la paternitat del projecte del Canal del Migdia i la va atribuir al seu avantpassat, en contra de Riquet.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: François Andréossy