Vés al contingut

Fraternitats d'estudiants

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fraternitats i sororitats)
Campus universitari.

Les fraternitats d'estudiants són organitzacions socials per a estudiants universitaris i per a postgraduats. Estan presents majorment a les universitats i a les facultats d'Amèrica del Nord, tanmateix, també estan presents en àrees com Europa, on se les coneix com a corporacions, i en països com les Filipines.

Allotjament a les fraternitats universitàries[modifica]

Els membres de les fraternitats i sororitats sovint viuen junts a una gran casa, que generalment sol ser propietat de l'associació d'alumnes de la fraternitat. Un capítol d'una fraternitat o sororitat pot arribar a tenir des de 20 fins a més de 100 estudiants, tot i que la majoria tenen una mitjana de 35 a 45 membres actius. Sovint les cases de les fraternitats i sororitats, anomenades també lògies o cases dels capítols, solen estar al mateix carrer, o bé al mateix veïnat, que és conegut col·loquialment com el carrer de les fraternitats. Algunes fraternitats i sororitats més petites pel que fa a nombre d'afiliats, no disposen de casa pròpia, en aquest cas els seus membres han de buscar allotjament en un altre indret. En alguns casos concrets, la fraternitat o la sororitat llogarà un local no residencial, que després farà servir per celebrar-hi les seves reunions, i altres activitats culturals, socials, i recreatives.

Consum excessiu d'alcohol[modifica]

Els membres de les fraternitats solen tenir un consum excessiu d'alcohol, normalment solen veure més que els seus companys de facultat que no són membres de cap fraternitat. Un estudi fet a la Universitat Harvard va trobar que 4 de cada 5 membres de les fraternitats i/o les sororitats eren consumidors de begudes alcohòliques en grans quantitats. En comparació, 2 de cada 5 estudiants universitaris no membres de cap fraternitat són consumidors de begudes alcohòliques.[1]

La pràctica del hazing[modifica]

El hazing, és la pràctica de rituals que un grup de persones porta a terme amb l'objectiu d'humiliar a un nou membre mitjançant l'assetjament o l'abús perquè aquest pugui formar part d'un grup. Les activitats realitzades són prèvies a la inserció de la persona a l'agrupació. Són comuns en diversos contextos, especialment en institucions educacionals com ara universitats, el servei militar, o bé a les fraternitats. En molts casos, el hazing dona lloc a excessos generant situacions de violència i humiliació als nous membres, el que ha generat fortes crítiques a la realització d'aquestes pràctiques i la seva prohibició a molts indrets. Actualment, 44 estats de la unió i el Districte de Colúmbia tenen lleis contra la pràctica del hazing.[2]

Filantropia i altruïsme[modifica]

Mentre que la cultura popular mostra les fraternitats universitàries dels Estats Units com a seus de festa i disbauxa, la realitat és que aquestes organitzacions persegueixen valors humans i contribueixen sovint amb causes altruistes i filantròpiques. Els seus membres s'associen lliurement i persegueixen beneficis mutus. Hi ha fraternitats masculines i femenines, que en alguns casos poden arribar a tenir diversos capítols i seus al país. Per ser membre d'una fraternitat cal primer ser un estudiant de llicenciatura en actiu, llevat d'algunes excepcions, en què la membresia no caduca pels seus membres com és el cas de les organitzacions que formen part del Consell Grec Nacional Multicultural. Les fraternitats i sororitats utilitzen l'alfabet grec als seus noms, i es caracteritzen per realitzar regularment activitats socials i acadèmiques, algunes fraternitats i sororitats ofereixen residència als seus membres.

Fraternitats i sororitats a França[modifica]

Tot i que tradicionalment, les fraternitats universitàries han estat típiques de països anglòfons com ara els Estats Units, hi ha fraternitats i sororitats, que s'han instal·lat a països francòfons, principalment a la província canadenca del Quebec i a França. A continuació hi ha una llista d'organitzacions socials d'estudiants que són presents a França.

Nom Gènere Capítol Ciutat Universitat
Sigma Theta Pi Fraternitat Alpha Grenoble Universitat de Grenoble
Sigma Theta Pi Fraternitat Delta Amiens Universitat de Picardia Juli Verne
Sigma Theta Pi Fraternitat Epsilon Bordeus Universitat de Bordeus
Sigma Theta Pi Fraternitat Eta Dijon Universitat de Borgonya
Sigma Theta Pi Fraternitat Gamma Lió Universitat de Lió
Sigma Theta Pi Fraternitat Zeta Nancy Universitat de Nancy
Zeta Lambda Zeta Sororitat Alpha Bordeus Universitat de Bordeus
Zeta Lambda Zeta Sororitat Delta Nantes Universitat de Nantes
Zeta Lambda Zeta Sororitat Gamma Amiens Universitat de Picardia Juli Verne
Zeta Lambda Zeta Sororitat Zeta París Universitat de París
Sigma Theta Pi Fraternitat Lambda París Universitat de París

Fraternitats i sororitats coeducacionals[modifica]

Les fraternitats i les sororitats tradicionalment han estat organitzacions formades per persones del mateix gènere, amb fraternitats constituïdes exclusivament per homes, i sororitats compostes exclusivament per dones. Des de mitjans del segle XX un petit nombre de fraternitats, com Alpha Theta i Lambda Lambda Lambda, han optat per convertir-se en coeducacionals i admetre a membres femenins. Tanmateix, aquestes fraternitats generalment representen a una minoria d'organitzacions gregues, i cap d'elles és actualment membre de la Conferència Interfraternal d'Amèrica del Nord, la major associació internacional de fraternitats.

Fraternitats i sororitats multiculturals[modifica]

Nombroses organitzacions gregues en el passat han promulgat prohibicions formals i informals sobre l'admissió de persones de diferents races i cultures. Si bé aquestes limitacions, ja que s'han suprimit per part de la Conferència Interfraternal i el Consell Nacional Panhel·lènic, estudiants de diverses ètnies s'han unit per formar un consell d'organitzacions gregues multiculturals.

El Consell Multicultural grec, format oficialment l'any 1998, és un òrgan de coordinació de 19 organitzacions gregues, que són nou fraternitats masculines i deu sororitats femenines, de diversos orígens culturals.[3]

La primera sororitat femenina multicultural, anomenada Mu Sigma Upsilon Sorority Inc, va ser establerta el novembre de 1981 a la Universitat Rutgers. La formació d'aquesta organització grega va permetre l'aparició d'una fraternitat multicultural i d'una sororitat femenina. Tot això va donar origen a un moviment multicultural universitari.[4]

El consell nacional grec multicultural[modifica]

El 'Consell Nacional Grec Multicultural' (NMGC) és una associació que agrupa a 11 fraternitats i sororitats multiculturals universitàries. El consell va ser establert l'any 1998, amb el propòsit de proporcionar un fòrum per fer possible el lliure intercanvi d'idees, programes i serveis entre els seus respectius membres, promoure el coneixement de la diversitat multicultural dins de les institucions universitàries, així com promoure i donar suport a l'obra comunitària que duen a terme les fraternitats afiliades a aquest consell. Cada organització membre del consell determina la seva pròpia agenda, i el programa de direcció estratègica. L'objectiu principal i l'enfocament de les organitzacions afiliades segueix sent la companyonia i l'excel·lència acadèmica dels seus membres, i el servei a les seves respectives comunitats. Les fraternitats i sororitats que formen part del consell promouen la consciència comunitària i l'acció social, a través de diverses activitats educatives, econòmiques, i culturals.

Nom Any de fundació Pertinença al consell Tipus d'associació
Psi Sigma Phi Inc 1990 1998 Fraternitat
Phi Sigma Chi Inc 1996 1998 Fraternitat
Mu Sigma Upsilon 1981 1998 Sororitat
Lambda Sigma Gamma 1986 2012 Sororitat
Lambda Tau Omega 1988 1998 Sororitat
Omega Phi Chi 1988 1998 Sororitat
Delta Xi Phi 1994 1998 Sororitat
Gamma Eta 1995 2006 Sororitat
Delta Sigma Chi 1996 1998 Sororitat
Lambda Psi Delta 1997 1998 Sororitat
Theta Nu Xi 1997 2011 Sororitat

El consell nacional panhel·lènic[modifica]

El Consell Nacional Panhel·lènic (NPHC) és una organització que aplega a nou fraternitats i sororitats d'estudiants afroamericans. Cadascuna d'aquestes associacions d'estudiants té en comú el fet d'haver-se desenvolupat durant un període a on els estudiants afroamericans eren sotmesos a la segregació racial per part del govern i els altres estudiants. El Consell Nacional Panhel·lènic es va formar oficialment el 10 de maig de l'any 1930 al campus de la Universitat de Howard a Washington DC.[5] i va ser incorporat l'any 1937.

Les nou fraternitats i sororitats d'estudiants afroamericans estatunidencs que formen part de la NPHC són les següents:

Nom Any de fundació Indret de fundació Tipus d'associació
Alpha Phi Alpha 1906 Universitat Cornell Fraternitat
Phi Beta Sigma 1914 Universitat de Howard Fraternitat
Kappa Alpha Psi 1911 Universitat d'Indiana Fraternitat
Omega Psi Phi 1911 Universitat de Howard Fraternitat
Iota Phi Theta 1963 Universitat de Morgan Fraternitat
Alpha Kappa Alpha Inc 1908 Universitat de Howard Sororitat
Delta Sigma Theta Inc 1913 Universitat de Howard Sororitat
Sigma Gamma Rho 1922 Universitat de Butler Sororitat
Zeta Phi Beta 1920 Universitat de Howard Sororitat

La conferència nacional panhelènica[modifica]

La Conferència Nacional Panhelènica, és una organització que agrupa fins a 26 sororitats femenines d'àmbit nacional. Cada sororitat membre de l'organització és totalment autònoma i és considerada com una germanor de dones, alumnes i exalumnes universitàries. Les organitzacions que formen part de la conferència estan representades a més de 650 campus universitaris dels EUA i Canadà, i a més de 4,600 associacions d'alumnes, representant en total a més de 4 milions de dones universitàries que són membres d'alguna sororitat afiliada a la conferència panhel·lènica. La conferència nacional pan-hel·lènica proporciona suport i guia per a les 26 associacions de sororitats i fraternitats femenines que formen part d'ella, i és la veu de les sororitats a un nivell nacional. La conferència va ser fundada l'any 1902, i és una de les organitzacions femenines més grans en nombre de membres, representant a més de 4 milions de dones a 655 campus universitaris, i compta amb 4,500 capítols locals d'alumnes als EUA i al Canadà. Cada any les alumnes i les persones afiliades a la conferència nacional donen més de 5 milions de dòlars a causes benèfiques, proporcionen aproximadement uns 2,8 milions de dòlars per a l'escolarització de les dones, i duen a terme mig milió d'hores de treball comunitari i voluntari a les seves respectives comunitats.

Les següents sororitats formen part de la conferència nacional panhel·lènica:

Sororitat Any de fundació Pertinença
Alpha Chi Omega 1885 1903
Alpha Delta Pi 1851 1909
Alpha Epsilon Phi 1909 1951
Alpha Gamma Delta 1904 1909
Alpha Omicron Pi 1897 1905
Alpha Phi 1872 1902
Alpha Sigma Alpha 1901 1951
Alpha Sigma Tau 1899 1951
Alpha Xi Delta 1893 1904
Chi Omega 1895 1903
Delta Delta Delta 1888 1902
Delta Gamma 1873 1902
Delta Phi Epsilon 1917 1951
Delta Zeta 1902 1910
Gamma Phi Beta 1874 1902
Kappa Alpha Theta 1870 1902
Kappa Delta 1897 1912
Kappa Kappa Gamma 1870 1902
Phi Mu 1852 1911
Phi Sigma Sigma 1913 1951
Pi Beta Phi 1867 1902
Sigma Delta Tau 1917 1951
Sigma Kappa 1874 1905
Sigma Sigma Sigma 1898 1951
Theta Phi Alpha 1912 1951
Zeta Tau Alpha 1898 1909

Referències[modifica]

  1. Addictioncenter.com
  2. «www.stophazing.org/». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 21 febrer 2016].
  3. Multicultural Greek Council
  4. Mu Sigma Upsilon Sorority Incorporated
  5. «National Panhellenic Council Incorporated». Arxivat de l'original el 2016-02-16. [Consulta: 13 febrer 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fraternitats d'estudiants