Escriptura lliure

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Free writing)
Jump to navigation Jump to search

L’escriptura lliure - també anomenada flux d'escriptura conscient - és una tècnica de pre-escriptura en la qual la persona escriu de forma ininterrompuda durant un període sense parar atenció a l'ortografia, gramàtica o tema.[1] El material que resulta de vegades és inutilitzable i brut però aquesta tècnica pot ajudar els escriptors a superar l'apatia i l'auto crítica. Aquesta tècnica és utilitzada, principalment per escriptors de prosa i mestres d'escriptura. Alguns escriptors usen aquesta tècnica per recol·lectar idees i pensaments sobre un tema, sovint en preparació per a un procés d'escriptura formal. L'escriptura lliure no és el mateix que escriptura automàtica.

A diferència de la pluja d'idees (on les idees són simplement col·locades en una llista), en l'escriptura lliure, s'escriuen oracions en forma de paràgrafs sobre el tema que vingui a la ment.

Història[modifica]

Peter Elbow discuteix sobre l'escriptura lliure en el seu llibre Writing without teachers (Escrivint sense mestres, 1975) i la tècnica va ser popularitzada per Julia Cameron mitjançant el seu llibre The Artist's Way (El camí de l'artista, 1992).

Natalie Goldberg va combinar la noció d'escriptura lliure amb els principis de meditació budista Zen[2] per desenvolupar una modalitat d'escriptura anomenada "pràctica", descrita en el seu llibre Writing Down the Bones (1986). Aquesta modalitat "pràctica" d'escriptura és diferent de l'escriptura lliure, ja que la primera és usada en pregrau i programes d'escriptura creativa. La "pràctica" anima l'escriptor a tenir en compte els seus pensaments durant el procés d'escriptura, que pot ser la fi de si mateixa. Pel que el mètode aconsegueix en general obtenir un escrit més polit.

Tècnica[modifica]

L'escriptura lliure involucra l'escriptura contínua, usualment per un període determinat (sovint cinc, deu o quinze minuts). L'escriptor escriu sense preocupar-se per l'ortografia, la gramàtica, etc., I no fa correccions. Si l'escriptor arriba al punt en què no pot pensar en res més sobre el que escriure, haurà d'escriure que no pot escriure res més, i mentrestant, buscar el següent pensament, l'escriptor s'aparta lliurement del tema, deixant-se portar pels seus pensaments. De vegades, l'escriptor també pot escriure, lliurement, però enfocat en un tema que hagi sorgit en els seus pensaments.[3] Expandint el tema, els pensaments han divagar per crear connexions abstractes del tema. Aquesta tècnica ajuda a l'escriptor a explorar un tema en particular abans de posar-les en un context més bàsic.

L'escriptura lliure ha de ser base de la rutina diària d'un escriptor. També, els estudiants d'algun curs d'escriptura, haurien de ser assignats a l'exercici d'escriptura lliure diària.

Definició[modifica]

L'escriptura lliure es basa en la premissa que tots tenen alguna cosa a dir i l'habilitat per dir-ho, però la ment pot bloquejar per apatia, auto crítica, ressentiment, ansietat deguda als terminis, por al fracàs o censura o altres formes de resistència. Les regles acceptades que permeten la lliure escriptura permeten a l'escriptor, obtenir l'impuls suficient per al flux desinhibida, el concepte va ser esbossat per mestres d'escriptura com ara Louise Dunlap, Peter Elbow i Natalie Goldberg.[4]

L'escriptura lliure permet el flux lliure del procés de pensament, no es tracta d'un producte o exercici d'un estudiant o d'un escriptor.

Ús en l'educació[modifica]

Sovint, els tallers d'escriptura lliure s'enfoquen en la lliure expressió, a més la tècnica d'escriptura lliure és usada en l'ensenyament per educació primària. No hi ha informació disponible sobre resultats de censos realitzats per investigar l'acceptació d'aquesta tècnica.

Regles[modifica]

Aquest és una llista de les regles essencials de l'escriptura lliure, que sovint s'expliquen a principiants o estudiants en tallers d'escriptura. Aquestes regles són consistents amb les indicades en Rules for free writing de Natalie Goldberg,[5] també identificades com les primeres quatre regles de l'escriptura de Natalie Goldberg:

  • Otórguese un temps límit. Escrigui per un o deu o vint minuts i pari.
  • Mantingui escrivint durant el temps que té per meta. No interrompi l'exercici per veure que ha escrit o prendre un respir. Introduïu ràpidament però no de pressa.
  • No poseu atenció a la gramàtica, ortografia, puntuació, neteja o estil. Ningú més necessita llegir el que vostè escriu. L'exactitud o qualitat del que escriu no importa, és important el sol acte d'escriure.
  • Si perd el tema o les idees es van, mantingueu-vos escrivint. Si cal, escrigui alguna cosa sense sentit o qualsevol cosa que li vingui a la ment, o simplement gargotejar: qualsevol cosa per mantenir la seva mà en moviment.
  • Si se sent avorrit o incòmode del que està escrivint, pregunteu-vos a si mateix quines són les causes i escriviu.
  • Quan el temps acabi, revisi el que ha escrit i marqui els passatges que consideri que contenen idees importants per poder mantenir-los i ampliar-los en una sessió posterior.

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]