Freieslebenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFreieslebenita

Clúster de cristalls maclats de freieslebenita en matriu de quars de les mines Neue Hoffnung Gottes, Freiberg, Alemanya (Mida: 5,6 x 4,4 x 1,9 cm)
Fórmula químicaAgPbSbS₃
EpònimJohann Carl Freiesleben Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACtrisulfur d'antimoni, argent i plom
Localitat tipusHimmelsfürst mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Nickel-Strunz 10a ed.02.JB.15
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.17 Modifica el valor a Wikidata
Dana3.4.6.2
Heys5.7.29
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·líestriat, cristalls prismàtics, inclusions en galena i d'altres minerals de plata
Estructura cristal·linaa = 7.518(1) Å, b = 12.809(4) Å, c = 5.940(1) Å; β = 92.25(1)°; Z = 4
Grup puntualmonoclínica prismàtica
Colorgris acer fosc a gris plom
Maclesmacles planes {010}
Exfoliacióimperfecta a {110}
Fracturasubconcoidal a irregular
Duresa2,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllagris acer fosc a gris plom
Diafanitatopaca
Gravetat específica6,20 a 6,23
Densitat6,20-6,23 g/cm ³
Pleocroismemolt feble
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolFlb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La freieslebenita[2] és un mineral de la classe dels sulfurs. El seu nom fa honor a Johann Carl Freiesleben (1774-1846), comissionat per a la mineria de Saxònia, Alemanya, que fou qui per primer cop descrigué aquest mineral obtingut a la mina Himmelsfürst, a Erbisdorf i Braünsdorf, prop de Freiberg, devers el 1773.[3]

Característiques[modifica]

La freieslebenita és un mineral d'argent, plom, antimoni i sofre, un sulfur amb fórmula química AgPbSbS₃. És de color gris acer fosc, la seva duresa és de 2,5 a l'escala de Mohs, i la seva lluentor és metàl·lica. La seva densitat és de 6,20 a 6,23 g/cm³, i cristal·litza en el sistema monoclínic. Forma cristalls prismàtics, normalment estriats, i inclusions en galena i d'altres minerals de plata.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la freieslebenita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, marrita, cannizzarita, wittita, junoita, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaite, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiita, tsugaruita, pillaita, zinkenita, scainiita, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaita, eskimoita, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaita, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació[modifica]

La freieslebenita es troba normalment en zones hidrotermals. Una troballa important de freieslebenite es troba al districte miner de Hiendelaencina, a Espanya. També se'n troba al Nord i a Sud-amèrica, i en tota Àsia i Europa. Es troba associada generalment amb argentita, siderita, freibergita, polibasita, aramayoïta, plata, pirargirita, galena, andorita i acantita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Freieslebenita
  1. «Freieslebenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 juliol 2014].
  2. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 3 abril 2012]. 
  3. Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W. [et al.].. «Freieslebenite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 29 març 2012].