Fritz Wunderlich

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Fritz Wunderlich (Kusel, 26 de setembre de 1930 - Heidelberg, 17 de setembre de 1966), de nom complet Friedrich Karl Otto Wunderlich, va ser un tenor alemany.

Estudià a l'Escola de música de Friburg. Allà debutà en el rol de Tamino de La flauta màgica el 1954. Un any després, fou contractat per l'Òpera de Stuttgart, en la que cantà rols secundaris i en la que destacà novament com a Tamino. El 1958, passà a formar part de la companyia de l'Òpera de Franckfurt i a l'estiu de l'any següent, debutà en el Festival de Salzburg, en el que cantà el paper de Henry de La dona silenciosa de Richard Strauss. El 1960, fou contractat per l'Òpera de Munic. La seva primera aparició en l'Òpera de Viena fou el 1959 novament amb La flauta màgica. Allà cantà més d'una desena de rols diferents fins al 1966, l'any del seu decés. Entre aquests papers destaquen els mozartians, com Don Ottavio de Don Giovanni o el Belmonte d'El rapte del serrall, dels quals és considerat un intèrpret paradigmàtic. Posseïa una veu lluminosa de gran facilitat en l'agut i un estil brillant que impactà notablement en la seva època i del que ens han quedat nombrosos testimonis discogràfics. La seva última aparició va ser a l'estiu de 1966, durant unes representacions de La flauta màgica en el Festival d'Edimburg.

Discogràfia seleccionada[modifica | modifica el codi]

  • Beethoven: Missa solemnis, Janowitz, Ludwig, Berry; Filharmònica de Berlín, dir,: von Karajan, DG.
  • Haydn: La creació, Janowitz, Ludwig, Krenn, Berry, Fischer-Dieskau; Filharmònica de Berlín, dir,: von Karajan DG.
  • Mozart: La flauta màgica, Peters, Hotter, Crass, Lear, Otto, Fischer-Dieskau; Filharmònica de Berlín, dir,: Böhm, DG. El rapte del serrallo, Rothenberger, Grist, Unger, Corena, Heltau; Filharmònica de Viena, dir.: Mehta, ORFEO.
  • Schubet: La bella molinera: Giesen, DG.
  • Pfitzner: Palestrina, Fritz, Berry, Stolze, Wiener, Ludwig, Jurinac; Orquestra de l'Òpera de Viena, dir.: Hager. MYTO.
  • Strauss: Daphne: Güden, Little, King, Streich, Schöfler, Braun, Equiluz; Simfònica de Viena, dir.: Böhm, DG. La dona Silenciosa, Hotter, Prey, Güden, Milinkovic, Alarie, Plümacher, Knapp, Döotch, Pernerstorfer; Filharmònica de Viena, dir,: Böhm, DG.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • La Discoteca Ideal de Interpretes, d'Enciclopèdia Planeta.