Front d'Alliberament Nacional d'Etiòpia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFront d'Alliberament Nacional d'Etiòpia
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

El Front d'Alliberament Nacional d'Etiòpia (Ethiopian National Liberation Front ENLF) fou un grup polític i militar d'Etiòpia de base ètnica oromo, que fou fundat el 1971 per Hussein Mohammad Ali, àlies Sheikh Hussein Sora, un mercader de Bale, antic membre de la l'Organització Mecha i Tulama d'autoajuda (Macha-Tuuluma Welfare Association MTWA) fundada el gener del 1963 pel general oromo Tadesse Birru i dissolta pel govern imperial el 1966, i que després va formar el Front d'Alliberament dels Somalis de l'Oest (Liberation Front of Somali West[1] que va iniciar una lluita de baixa intensitat als altiplans d'Hararghe i del que el 1970 fou elegit secretari general; el seu programa era posar fi a l'opressió nacional dels oromos.

Mentre, Wako Gutu, un oromo, va dirigir una rebel·lió (1962-1970) del seu poble, principalment pagesos (sota cobert del primer Front d'Alliberament Oromo, finançat per Somàlia) contra l'emperador Haile Selassie que es podia donar per finalitzada el 1970[2] i les restes dels seus combatents i militants foren captades per Sheikh Hussein i el 1971 va rebatejar l'organització com Front d'Alliberament Nacional d'Etiòpia si bé va seguir actuant només a Hararge i a Bale. Somàlia li donava suport aleshores, però s'oposava a la utilització del nom "somali" o "Somàlia" per un moviment que volia que fos panetíop i anti-imperial. Com que el govern de Somàlia donava prioritat als seus interessos, els intel·lectuals oromos aviat van quedar desil·lusionats amb l'ENLF i el 1973 la major part dels procedents del Macha-Tuuluma i altres nacionalistes oromos es van escindir i van restaurar el Front d'Alliberament Oromo. Debilitat fou derrotat en els mesos següents per les forces del govern.

Notes[modifica]

  1. que no s'ha de confondre amb el Front d'Alliberament de Somàlia Occidental que no va ser fundat fins al 1976
  2. Waqo Gutu es va rendir el 27 de març de 1970

Referències[modifica]

  • B. Wondwosen Teshome, Ethiopian Opposition Political Parties and Rebel Fronts: Past and Present, International Journal of Human and Social Sciences 4:1, 2009